Jojoba, Jojoba Yağı Yorumlar

JOJOBA, JOJOBA YAĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Jojoba Bitkisin Diğer İsimleri:

Jojoba, Jojoba Yağı, Simmondsia Chinensis.

+ Jojoba Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Mide ve bağırsak gazlarını giderici, kanserojen etkileri giderici, verem hastalığında güçlendirici, böbrekleri düzenli çalıştırıcıdır. Halk arasında, yemeklik ve salata yağı olarak da kullanıldığı gibi saç güçlendirici, mide bağırsak ve böbrek yetmezliklerine karşı ılık suda eritilerek içilir. Kozmetik sanayinde kullanılır. Artıkları hayvan yemi olarak değerlendirilir. Yağı çok sert olduğundan cila yapımında kullanılır. Sakız, deterjan, krem, yapıştırıcı, merhem, reçine, mum, vernik, linolyum ve matbaa mürekkebi yapımında kullanılmaktadır. Damarları koruyucu, uçak motor yağı ve otomobil motor yağı olarak 200.000 km. ye dayanıklı ve yakıttan büyük tasarruf sağlar. Penisilin üretiminde köpükleşmeyi önleyici olarak faydalanılır.

+ Jojoba Bitkisinin Kullanım Şekli:

Mide, bağırsak ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklarda suda eritilerek kullanılır. Sadece haricen kullanılır. Saçlara friksiyon yöntemi ile cilde masaj yapılarak kullanılabilir. Avuç içine birkaç damla damlatılır. Gerekli yerlere masaj şeklinde uygulanır.

+ Jojoba Yağının Faydaları:

E vitamini açısından zengin olan jojoba bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen jojoba yağı cilde mükemmel bir yumuşaklık verir. Bu sayede jojoba yağının saç dökülmesinden, sivilcelerin giderilmesine, deri döküntüsünden cilt kırışıklıklarına kadar geniş bir spektrumda onarıcı etkisi vardır. Kırışıklıkları en aza indirmesinin yanı sıra saçların uzamasını ve güçlenmesini sağlayarak saç dökülmelerini de önlemektedir. Doğum sonrası çatlakların önlenmesinde faydalıdır. Cilt hastalıklarında koruyucudur.

+ Jojoba Yağının Kullanım Şekli:

Bir miktar jojoba yağı kuru saça sürülür ve büyük dişli tarak ile yağ, saçın her yerine eşit miktarda sürülür. Yarım saat bu şekilde beklenir ve şampuan ile yıkanır. Eğer vakit kısıtlı ise, şampuana 2 tatlı kaşığı jojoba yağı karıştırılır. Saç şekillendirici olarak kullanmak için, jojoba yağı ele alınarak saça eşit miktarda dökülür ve şekil verilir. Islak ya da kuru saçlara uygulanabilir. Dalgalı kuru saçlarda çok iyi sonuç alınabilir. Makyaj temizlemek için, pamuğa az miktarda jojoba yağı sürülür ve makyajlı bölgeye sürülür. Nemlendirici olarak kullanmak için, kreme iki damla jojoba yağı karıştırılır. Jojoba yağı doğrudan cilde sürülebilir.

+ Jojoba Bitkisinin Familyası Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Anavatanı, ABDnin Arizona ve Kaliforniya Eyaletleri İle Meksikanın “Sonara” Çölüdür.
İlk olarak 1789 yılında İtalyan Rahip Clavijero tarafından tanımlanmıştır. Çalı formunda; herdem yeşil; yaprakları kalın, derimsi, mavimsi yeşil renkte, meyveleri kahverenginde yerfıstığına benzer bir çöl bitkisidir. 100-200 yıllık ömrü vardır. Kısa süreli (-5)-(-9)°C düşük sıcaklıklara dayanıklıdır. Kökleri ortalama 9-10m derine iner; olgun bir JOJOBA bitkisinin kökü 20-25m derine inebilir. Clavijero; Kaliforniya ve Sonora Çölü yerlilerinin, deri kanseri ve yaraların tedavisinde, saç çıkartılmasında, doğum ağrılarının başlatılmasında kullandıklarını bildirmiştir, 1933 yılında, tohumundaki mum tabiatındaki yağın, diğer bitkilerdeki yağlardan farklı olduğu ve “kaşalot adlı balinanın yağına denk olduğu keşfedilmiştir.

+ Jojoba Bitkisinin İçindeki Maddeler:

E vitamini ve A vitamini içermektedir.

+ Jojoba Bitkisini Toplama, Kurutma:

Mahsulden jojoba çalısının meyveleri yaz sonu ve sonbahar başlangıcında elle toplanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X