Kantaron, Kanotu, Yara Otu, Binbirdelikotu Yorumlar

BİNBİRDELİKOTU KANTARON, KANOTU, YARA OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kantaron Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kantaron, Kanotu, Yara Otu, Binbirdelikotu.

+ Kantaron Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kantaron çayı dâhilen içilirse mide ve bağırsak spazmlarını çözer. Yatıştırıcı kabız ve bağırsak solucanlarını düşürücü etki gösterir. Ülser ve gastritte iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca hafif uyku verir. Bu etkiler için 40-50 gr. kuru kantaron 1,5-2lt. suda kaynatılarak günde 3 su bardağı aç karına ılık içilir. Uzun süre kullanımda kantaron, hafifçe sıkıntıyı ortadan kaldırır ve çocuklarda gece korkusu, altını ıslatma gibi psikolojik rahatsızlıklarda fayda sağlayabilmektedir. Erişkinlerde de hafif depresyonlarda pozitif etkileri vardır ki bunu neşe verici etkisiyle yapar.
Haricen ise yara ve yanıklarda mikrop üremesini engellemek maksadıyla antiseptik olarak kullanımı halk arasında çok yaygındır. Bu uygulamanın etkisi konusunda da araştırmacılar tarafından olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Zaten bu tip kullanım çok eskidir. Bugünkü araştırmalarda mikrop öldürücü ve damar büzücü etki gösterilmiştir.
Yine aynı etkiler ve daha fazlası için Kantaron otu yağı elde edilir. 100 gr. kuru kantaron otu cam kavanoz/şişe içine konur, üzerine bitkiyi aşacak kadar zeytinyağı eklenir. Hergün çalkanarak 14 ila 40 gün kadar güneşe karşı bekletilip daha sonra süzülmek suretiyle oluşan Kantaron otu yağı dahilen ve haricen kullanılır. Kantaron yağı dahili iç yaraların tedavisinde kullanıldığı gibi cilt yaralarında ve el, ayak, bacak, kol, kas, adale, eklem, kemik ve tüm vücut ağrılarında romatizmal ağrılarda günde 2 defa masaj ile sürülerek kullanılır.
Taze Kantaron Bitkisinin ilginç bir özelliği de, taşıdığı hiperycın maddesinin, deride güneş ışığına duyarlılık meydana getirerek, yaralara sebep olabilmesidir. Bu etki bitki yenildiği zaman görülebilip, haricen ve çay olarak kullanımda yoktur. Kantaronu büyük miktarlarda yiyip de, dinlemek üzere güneşe yatan sığırlarda, deride yaralar oluşması üzere fark edilmiştir.

+ Kantaron Bitkisinin Kullanımı:

Kantaron bitkisi dahilen kullanılacak ise su ile kaynatılır. Kantaron Çiçeği bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) Kantaron otundan katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, süzülür. Demlendikten sonra isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Günde 3-4 defa bilhassa aç karına öğünlerden önce veya sonra birer su bardağı ılık olarak tüketilebilir. Diğer tarifi ise: 40-50gr. kadar Kantaron otu 1,5-2lt. su içerisinde bir taşımlık demleme usulü ile demlenir, süzülür. Oluşan Kantaron çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3 su bardağı bilhassa aç karına öğünlerden 30 dakika önce ılık olarak içilir.
Haricen kullanmak içinde, zeytinyağı kavanozuna konan kuru veya taze kantaron zamanla çalkalanmak üzere 2 hafta süreyle bekletilir. Elde edilen sıvı tülbentte süzülür. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Kantaron Yağının Faydaları:

Yaraların iyileştirilmesinde, beze şişkinliklerinde ve yüzdeki pürüzlerin iyileştirilmesinde tedaviye yardımcı olmaktadır. Sırt ve bel ağrıları ile siyatik ağrıların tedavisinde de fayda sağlamaktadır. Mide rahatsızlıklarını azaltmaya ve ülseri iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Sabah ve akşam yarım fincan su içerisine veya kesme şekere 3-5 damla damlatılarak tüketilmesine tavsiye edilir. Haricen cilde masaj yapılarak uygulanması tavsiye edilir.

+ Kantaron Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50- 80 cm yüksekliğinde, yaz aylarında parlak sarı renkli çiçekler açan, kurak yerlerde yol kenarlarında rastlanan bir bitkidir. Güneşli tepeleri sever. En güzel vahşi çiçeklerden biridir. Avrupa, Balkanlar ve Anadolu’da yaygın olarak mevcuttur. Kantaron mistik bitkilerden biridir. İsa’dan önceki devirlerde, mabetlerde kutsal heykellerin üzerine, havayı takdis etmek ve şeytanları kovmak maksadıyla konulmuştur. Yine bir İngiliz adasındaki batıl inanışa göre, karanlıkta bu bitkiye basan bir insan çılgın bir atın sırtında bir gece geçirmiş gibi olurdu. Daha sonra Hrıstiyanlığın gelmesiyle John Baptist bu inanışı ortadan kaldırmıştır. Ancak ardından Kantaron çiçek açma mevsiminde, zamanın hükümeti tarafından politik sebeplerle kafası kesilmek suretiyle idam edilmiştir. Bitkinin kendisine has özelliği olan, yaprakları kırıldığında eli kırmızıya boyaması olayı, bu hadise ile bağdaştırılıp her sene Kantaronun çiçek açma mevsiminde, bu idamı temsil ettiği ileri sürülmektedir.

+ Kantaron Bitkisi İçindeki Maddeler:

Uçucu yağ, tanen, acı maddeler, reçine, pektin, kelin, zamk, hyperin isimli sarı maddesi ve hypericin isimli kırmızı renk boya maddesi vardır.

+ Kantaron Bitkisi Toplama, Kurutma:

Sarı kantaron haziran sonuna doğru çiçeklenmeye başladığında, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X