Kara Buğday, Buğday Yorumlar

BUĞDAY, KARA BUĞDAY
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Buğday Bitkisinin Diğer İsimleri:

Buğday, Kara Buğday.

+ Buğday Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hayatımızın her evresinde beslenmenin esasını oluşturan, hepimizin yaygın olarak kullandığı buğdayın faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir. En önemli gıda maddesi olarak kullandığımız ekmeğin meydana gelmesinde büyük rol oynayan buğday, birçok gıda ürünlerinin de oluşmasına katkı sağlamaktadır. Besleyici olan buğdayın faydalarından bahsedecek olursak, karbonhidrat, protein ve B vitamini açısından çok zengin olan buğday, kansızlığı önlemekle birlikte demir ve çinko minerallerini de bol miktarda barındırmaktadır. Bunun yanı sıra, buğdayın suyu kaynatılıp içildiğinde zihni yorgunluğu giderir, sinirleri teskin eder, bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak ve rektum kanserini önlemeye yardımcı olduğu da söylenmektedir. Buğdayın birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunların bazılarından bahsedecek olursak; kepekli buğday, buğday yağı, buğday nişastası vs. Buğdayın kepeklisi normal buğdaydan daha faydalıdır. Bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler, mideyi korur, cinsel gücü arttırıcı etkileri olduğu belirtilmektedir. Mide hazımsızlıklarında buğdaydan yapılan çorbaya nane ilave edilerek yenilirse mide hazımsızlıklarına da fayda sağlamaktadır. Buğday bazı insanlar için tehlike arz etmektedir. Özellikle gluten intoleransı ve (buğday alerjisi) çöl yak hastalarında protein grubu olan buğday yan etki göstermektedir. Buğdayın içinde bulunan gluten, mide ve bağırsak yoluyla gluten hastaları tarafından sindirilemediği için has buğday ve has buğdaydan yapılan gıdaları tüketememektedirler. Buğday besleyici ve kuvvet vericidir. Buğday hamuru şiş ve çıbanları deler. Zihni güçlendirir. Bayat ekmeği mideye faydalıdır. Kepeği kabızlığı gidericidir ve kan yapıcıdır. Ayrıca çimlenmiş buğday, söğüt yaprağı ve bal karışımı kürü sinirlere iyi gelir. Gluten hastaları tam buğday ekmeği, çöl yak emilimi sorunu yaşadıklarından mutlaka doktor ya da diyetisyene danışarak kullanmalıdırlar. Ülkemizde üretilen tam buğday ekmeği, tam tahıllı ürünlerin sağlamış olduğu magnezyum glikoz kullanımını pozitif yönde etkileyerek, içinde var olan E vitamini ve diğer antioksidanlarlar ile metabolik sendrom problemini engellemede de fayda sağlamaktadır. Uyarı: buğday tarlalarında yetişen, kaplıca ve delice diye bilinen yabani buğdaylar yoğun olursa una geçer ve zehirlenmeler yapar. Bu nedenle temiz tohum kullanılmalıdır. Buğday zehirli değildir. Başaklara bulaşmış bazı mantari hastalık ürünleri una karışırsa zehirlenmeler yapacağından ekim öncesi tohumlar ilaçlanmalıdır.

+ Buğday Bitkisinin Kullanım Şekli:

Un ve ekmek ile nişasta elde edilir. Ayrıca bulgur türleri elde edilir. Çimlendirilmiş buğday suyu, hamur, bal ve söğüt yaprağıyla kaynatılıp kullanılır. Haşhaş tohumu, tahin, pekmez v.s. ürünlerle çeşitli şifalı ekmekler yapılmaktadır. Kepeği kabızlığa karşı yemeklerden önce 2 kaşık miktarında su ile alınır.

+ Buğday Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Buğday bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Dünyanın birçok yerinde yetişir. Tarihin en eski devirlerinden beri yetiştirilmesi vardır. Karasal iklimi tercih eder.
Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Bunları pirinç takip eder. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar. Buğdaygiller familyasının çiçek ve tohum yapıları çok karakteristiktir. Çiçekleri genellikle erdişidir. Nadiren mısır (zea mays) da olduğu gibi tek eşeylidir. Tozlaşmaları rüzgâr vasıtasıyla olur. Bu yüzden çiçek örtü yapraklarında körelme görülür.

+ Buğday Bitkisi İçindeki Maddeler:

Nişasta, yağ, selüloz, şeker, mineral maddeler (N-P-K-Mg), madeni tuzlar, B-E-P vitaminleri.

+ Buğday Bitkisi Toplama, Kurutma:

Buğday nispeten sıcak ve orta iklimleri sever. Fakat buğdayın bol çeşitlerinin bulunması, ona geniş bir yetişme alanı sağlamıştır. Buğday, çimlenmesi için 3-4 derece ısı ister. Toprak ısısı 12-15 derece olduğunda, ekilen buğday 7-10 günde toprağın yüzüne çıkar ve bu ısı altında büyüyerek kardeşlenir. Genel olarak buğdayın kışa dayanması fazladır. Birçok buğday çeşitleri eksi 15-20 derece soğuklara dayanabilir. Kamışlanma zamanında yağan yağmurlar buğdayın verimini artırır. Kireçli-tınlı, kireçli, killi ve humuslu olan tınlı topraklar yetişmesine en uygun topraklardır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X