Karagöz Ebegömeci, Ebegömeci Yorumlar

EBEGÖMECİ, KARAGÖZ EBEGÖMECİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ebegömeci Bitkisinin Diğer İsimleri:

Ebegömeci, Ebem Kömeci, Karagöz Ebegömeci..

+ Ebegömeci Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ebegömeci, koruyucu, yumuşatıcı, solunum ve sindirim yolu tahrişlerinde ve iltihaplarında lapa olarak, çıban ve yaraların ağrılarının dindirilmesinde, öksürükte, nefes darlığında kullanılır, gaz gidericidir, göz iltihaplarında lapa olarak faydalanılır. Ebegömeci tohumları kaynatılır elde edilen suyuna şeker ilave edilir, şerbet yapılır ve içilirse insanın yanmış kavrulmuş pis, kanlı yaralardan şifaya kavuşturur. Bağırsaklara yumuşaklık verir ve göğsü yumuşatır. Boğaz ağrılarında, ağız iltihaplarında gargara olarak verilir. Bu tip kullanımda içine birkaç damla oksijenli su katılması faydalı olacaktır. Yine müsilaj sayesinde dışkıyı yumuşatır. Lapası haricen ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için tülbent arasında deri üzerine konulur. Ayrıca egzama ataklarında da faydalıdır.

+ Ebegömeci Bitkisinin Kullanım Şekli:

Bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar Ebegömeci bitkisinden bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Oluşan ebegömeci çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.

+ Ebegömeci Yağının Faydaları:

Ebegömeci yağı faydalı kolesterol (HDL) düzeyini arttırır. Ebegömeci yağı alerjik hastalıklarda ek bir ilaç olarak etkindir. Ebegömeci yağı, bağışıklık sistemini dengeye getirerek vücudun savunma gücünü yükseltir.. Ebegömeci yağı anti enflamatuar etkisi ile Nefes darlığı ve Astım tedavisinde etkilidir. Ebegömeci yağı nefes borusunu genişletici ve kas gevşeticidir. Ebegömeci yağının mide zarını koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ebegömeci yağının eklem iltihaplarına karşı yatıştırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Ebegömeci yağı, insülin salgılanmasından sorumlu pankreasta beta hücrelerini harekete geçirip, çoğaltır. Ebegömeci yağı, lipid peroxidation düzeyini düşürür ve antioksidan maddeleri arttırır. Anne olmak isteyenlerin ebegömeci yemeğinden, salatasından ve çayından uzak durmaları gerekir. Çünkü yumurtayı kistik yapıya dönüştürme gücü vardır. Hamile kalmayı zorlaştırır.
Ebegömeci Yağının Kullanımı: Dâhilen tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklara göre çeşitlilik göstermektedir. Bazı rahatsızlıklarda cilde kompres şeklinde kullanılır. Haricen su ve kesme şekere 3-5 damla damlatılarak kullanılabilir.

+ Ebegömeci Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ebegömeci Çukurova bölgesinde çokça tüketilen bir bitkidir. Salatası ve turşusu yapılır, çayı içilir. İlkbahar mevsimiyle beraber, kırmızı, mavi ve beyaz çiçekli olarak çıkmaya başlar. Köylülerimiz, onların ekşimsi tadı olan yapraklarını ve körpe saplarını salatalarında kullanır. Bulgurdan yapılan kısırı, ebegömecinin taze yapraklarının üzerine koyup ekşimsi tadını damaklarında hissedebilirsiniz. Enfes bir tadı vardır. Kurutulmuşunun da çayı içilir. Anne olmak isteyenlerin ebegömeci yemeğinden, salatasından ve çayından uzak durmaları gerekir.

+ Ebegömeci Bitkisi İçindeki Maddeler:

Ebegömeci içerisinde, Astrenjan, glikoz, pektin, Demir, A vitamini, C vitamini, B vitamini, aminoasit, Kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, lifler.

+ Ebegömeci Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ebegömeci kısa doğru içindeki müsilaj denen sümüksü madde oranı arttığından kökler son baharın sonunda kuru bir havada topraktan çıkarılmalıdır. Genellik 2 yıllık kökler toplanır. Toprak, yan kökler ve odunumsu bölgeler temizlenip, soyulur. 10- 15 cm uzunlukta kesilir, çok kalınsa boylamasına kesilir. Havadar bir yerde ve gölgede çabuk bir şekilde kurutulmalıdır. Aksi takdirde saprophyten denen bir mantar türeyerek lekelenir ve küf kokar. Bu yüzden 35 – 60c de havali fırınlarda kurutmak daha uygun olabilir. Yapraklar çiçek açma süresi bitiminde toplanır. Yapraklar kesinlikle sararmamış, yani pucciniam alvacearum denen ebegömeci pası hastalığına yakalanmamış olmalıdır. Havadar ve gölge yerlere sererek kurutulmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X