Karanfil Yorumlar

KARANFİL
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Karanfil Bitkisinin Diğer İsimleri:

Karanfil, Plantago Psyllium.

+ Karanfil Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Karanfil taneleri çok yaygın olarak kullanıldığı üzere ağız kokularını giderir. Bilhassa soğan ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra, sigara içtikten sonra kokularını bastırmak amacıyla akla gelen ilk gelen en pratik çözümlerden biri karanfil çiğnemektir. Eksi Çin’de Han Hanedanı zamanında, kral ile konuşurken karanfil çiğnemenin gelenek olduğu bilinmektedir. Karanfil esansı içerdiği yüksek miktarda eugenol ile diş hekimliğinde ağrı kesici ve mikrop öldürücü olarak kullanılır. Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkilere sahiptir. Karanfil tanelerinin su ile kaynatılıp içilmesi veya karanfil esansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve bağırsak gazlarını azaltır. Karanfil ayrıca keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir. Hafif kabız yapıcı hususiyete de sahiptir. Dahili kullanımda 0.5 gr. toz günde 3 kez yutulur veya 50gr. tane 1lt. suda kaynatılıp bu sıvıdan günde 3 bardak içilir.

+ Karanfil Bitkisinin Kullanım Şekli:

Karanfil bilindiği gibi keskin kokulu, yakıcı ve baharlı lezzetli bir baharattır. Karanfil çiçekleri kurutulmak suretiyle su ile kaynatılıp ve çiçek tomurcuklarından su buharı distilasyon ile elde edilen karanfil esansı da tüketilebilmektedir.

+ Karanfil Yağının Faydaları:

Karanfil ve yağı pek çok faydası nedeni ile yüzyıllar boyunca kullanılan bir bitkidir. Bu yağ sıradan bitkisel yağlarla kıyaslanamayacak derecede önemlidir. Bu yağ bakteri öldürücü, antiviral, antiseptik ve antifungal yani mantar gidericidir. Doğal bir ağrı kesici olan eugenol maddesi içeren karanfil bu nedenle sıkça kullanılmalıdır. Özellikle diş ağrılarında bir parça pamuğa zeytinyağı ile seyreltilmiş karanfil yağı emdirilerek dişe kompres yapılır. Doğrudan dişe uygulanan bu yağ sayesinde ağrı giderilecek ve çevresine yerleşen bakteriler ortadan kalkacaktır. Vücutta oluşan iltihapları azaltan yağ solunum yolu hastalıkları için de faydalıdır. Tıkalı bir burun, soğuk algınlığı, astım, grip, bronşit ve hatta tüberkülozda kaynar suya 10-15 damla karanfil yağı damlatılarak buğu yapılması yararlıdır. Karanfil yağı şiddetli akne, cilt döküntüleri, kabarcık ve isiliklerde de etkilidir. Böcek sokmaları ve enfeksiyonlarda, uçuk tedavisinde kullanılabilir. Cilde uygulanacak karanfil yağı da E vitamini ya da zeytinyağı ile seyreltilmeli ve ilgili bölgeye pamukla uygulanmalıdır. Karanfil yağı çok güçlü bir yağ olduğundan seyreltilmesi tahrişi önlemesi açısından önemlidir. Karanfil yağı romatizma ve kas ağrıları için de faydalıdır. Demir, kalsiyum ve omega 3 kaynağı olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir. Karanfil yağının az miktarda ağızdan alınması kan şekeri düzeyini düzenlemektedir. Saç ve kafa derisi bakımı için de benzersiz bir madde olarak bilinir. Karanfil yağının bilinen yan etkisi yoktur. Özellikle hamile kadınlarda diş ağrılarını gidermek için en mükemmel çare olarak önerilmektedir.

+ Karanfil Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür. Diş ağrılarında kullanımı bir pamuğa 3 ila 5 damla damlatılır diş üzerine tampon yapılır.

+ Karanfil Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Karanfil ağacı kışın yapraklarını dökmeyen, 10- 20 m yüksekliğinde bir ağaçtır. Anavatanı Molluk takım adaları olup, bugün bütün tropik mıntıkalarda Güney Asya adaları ile Doğu Afrika’da Zengibar ve Madagaskar’da yetiştirilmektedir.

+ Karanfil Bitkisi İçindeki Maddeler:

Reçine, tanen ve başlıca maddesi eugenol olan uçucu yağ ve birde sabit yağ vardır.

+ Karanfil Bitkisi Toplama, Kurutma:

Karanfil çiçeklerini açmadan önce tomurcuk halinde iken toplanır, güneşli, havalı yerde kurutularak kaldırılır. Kurutulmuş karanfil goncasına kısaca Karanfil denir. Şayet Karanfil esansı (eter yağı, uçucu yağ) elde edilerek ise taze goncaları su buharı ile damıtılır (destilasyonu yapılır) ve kaliteli esans elde edilir. Kurutulmuş Karanfil tomurcuklarından da damıtılarak Karanfil esansı elde edilir fakat bunun kalitesi taze olana göre hafif düşüktür. Ayrıca Karanfil çiçek sapı ve Karanfil yapraklarından da esans elde edilebilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X