Keçisedef Otu, Diyabet Otu Yorumlar

DİYABET OTU, KEÇİSEDEF OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Diyabet Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Diyabet Otu, Keçisedef Otu.

+ Diyabet Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Lohusalarda süt salgılamasını arttırır. Ayrıca galeginin hafif kan şekerini düşürücü etkileri vardır. Bu sebeple şeker hastaları tarafından tedaviye yardım amacıyla kullanılabilir. bu etkiler çayında da mevcuttur. Kurutulup toz haline getirilmiş bitki günde 3 kez 0,5 gr. olarak bir fincan su içinde kaynatılıp içilir. Aşırı kullanılması halinde yan tesiri olabilir fakat şimdiye kadar insanlara bir zarar verdiği görülmemiştir. Fakat çok miktarda bu bitkiden yiyen koyunların zehirlendiği görülmüştür.

+ Diyabet Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Diyabet otu kullanılacağı zaman su ile kaynatılır. Ayrıca diyabet otunun çayı da içilebilir. İki kahve kaşığı keçisedefi otu demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

+ Diyabet Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Türkiye’nin hemen her bölgesinde biraz nemli olmak şartı ile yetiştirilebilir. Keçisedefi otunun vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olup zamanla Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerine yayılmıştır. Türkiye’nin genellikle Marmara ve Karadeniz bölgesinde ırmak, dere ve göl kenarları ve de nemli çimenliklerde yabani olarak yetişir. Bitki çok yıllık 40- 120 cm boyunda, alt kısmı seyrek, üst kısmı oldukça sık çatallaşır. Yaprakları kanat şeklinde olup karşılıklı olarak dizili çift ve sonda tek bir yapraktan meydana gelir ve yaprak sayısı 9-17 olabilir. Yaprakları oval veya eliptik, kenarları düz, kısa saplı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri üstteki kanat yaprakların dibinden çıkan uzun bir sap üzerine salkım şeklinde dizilmiştir. Çiçekleri kelebek şeklinde, üstte bir bayrak altta iki kanatlı ve göbekte döllenme tozluklarından oluşur. Çiçekleri açık mor, eflatun veya beyaz renkte olabilir. Meyveleri 2-3cm uzunluğunda, 2-4m genişliğinde küçük ve ince bir fasulye kapçığın benzer. Kökleri kazık şeklinde baş köklerden meydana gelir.

+ Diyabet Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Saponinler, tanenler, C-vitamini ve az miktarda Krom minerali içerir.

+ Diyabet Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Haziran ve Temmuz aylarında yerden az (5-10cm) yukarıdan kesilerek demetleri yapılır ve güneşli, havalı bir ortamda kurutulduktan sonra özel kaplarda (porselen, cam veya plastik) muhafaza edilir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Sadece bitki kökleri güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X