Kekik, Zahter, Karabaş Kekik, Kara Kekik Yorumlar

KEKİK, ZAHTER, KARABAŞ KEKİK, KARA KEKİK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kekik Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kekik, Zahter, Karabaş Kekik, Kara Kekik, Dağ Kekiği, Bilya Kekik.

+ Kekik Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kekik bitkisi damar açıcıdır. Kolesterol, yüksek tansiyon, tligriserit ve kan şekeri düşürücü ve dengeleyicidir. Hazım ettirici, mide ve bağırsaklara faydalıdır. Antiseptik olarak kanı temizleyicidir. Mikrop kırmada, mide ve bağırsakları düzenli çalıştırmada etkilidir. Bağırsak parazitlerini ve bağırsak kurtlarını dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihaplarında, İdrar söktürmede etkili bir bitkidir. Kadın hastalıklarında adet düzenleyicidir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Böbrek ve idrar yolları iltihaplarında etkilidir. Selülitin giderilmesinde etkili bir rol oynar. Bütün vücuttaki fazla yağları eritmeye yardımcı olur. Akciğer hastalıklarına, astım, bronşit, nefes darlığı, böbrek hastalıklarına, kalp hastalıklarına, sinirsel hastalıklarda yatıştırıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Cinsel gücü arttırmada ve daha birçok hastalıklarda güvenle kullanabilecek şifalı bir bitkidir. Kekik bitkisi genel olarak, karın ağrısı giderici ve iştah açıcıdır. Antiseptiktir ve sinir sistemini iyileştirici özelliğe sahiptir. Zayıflatıcıdır. Dirençsizlikte, uykusuzlukta etkilidir. Dolaşım sistemi, baş dönmesi, migren, kulak uğultusu, mide, nezle, anjin bronşit, çıban, tifo, verem, boğmaca, diş, baş ağrıları, raşitizm, göz iltihabı gibi birçok hastalıklarda faydası görülmüştür. Sabun sanayi, kadınların göğüs ağrısı, şeker hastalığı, pasta yapımı ve diş ağrılarında fazlaca kullanılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed SallAllahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz Kekik hakkındaki hadisi şeriflerinde şöyle buyurdular: “Evlerinizi Kekik, Mürsafi ve Yavşan otu ile tütsüleyin.”
“Resul i Ekrem SallAllahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz bir gün kekik otuna tesadüf etti. Kekik otu Resul-i Ekrem’e nida ederek dedi ki: “Ya Resulullah beni al. Seni Hak Peygamber olarak gönderen, Allaha yemin ederim ki, hiçbir hastalık yoktur ki bende onun şifası bulunmasın.”

+ Kekik Damıtma-Distile Suyunun Faydaları:

Vücuttaki fazla ve kötü yağları eritir. Kilo vermeye yardımcı olur. Kekik suyu zayıflama konusunda en iyi sonuç veren doğal ve bittisel takviyedir. Kekik, şeker düşürücü özelliği ile çok kullanılır, kolesterol sorunu olanlar için kurtarıcıdır. Kan şekerini ve kolesterolü düşürür, dengeler. Kalbe faydalıdır. Kalp yetmezliğine, kalp ve tüm vücutta damar açıcı olarak kullanılır. Vücuttaki kan dolaşımını arttırır. Kanı temizler, antiseptiktir. Kekik özellikle astım hastaları için vazgeçilmezdir. Kekik öksürük ve boğmacada çok etkilidir, balgam söktürücüdür. Astım Bronşit ve Akciğer hastalıklarında kullanılır. Akciğerlerde su toplamasında tedaviyi hızlandırır. Kekik çayı-suyu mide üşütmelerinde çok iyi sonuçlar verir. Gaz rahatsızlıkları ve hazım için bilinen en etkili çözümdür. Hazmı kolaylaştırır, her türlü karın ağrısı için ve gaz söktürücü, giderici olarak kullanılır. Mide ve bağırsakları rahatlatır, iltihapları giderir. Mide yatıştırıcıdır, antiseptik özelliğinden dolayı mikrop öldürücüdür, bağırsak kurtlarına karşı en etkili çözümdür, dezenfekte eder. İdrar söktürücü özelliği ile böbreklere faydalıdır. Böbrek, mesane ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Kadınların adet-regl dönemlerini düzenler, ağrılarını azaltır. Kekik suyu andız suyu ile karıştırıldığında kadın hastalıklarına iyi gelir. Selülitin giderilmesinde yağ yakıcı, eritici özelliği ile faydalıdır. Kekik suyu papatya suyu ile karıştırarak kullanıldığında cilt bakımında etkilidir. Ayrıca kekik suyu sivilce ve cilt lekeleri için en iyi çözümdür. Cilt temizliğinde kullanılır. Antiseptik özelliği ile cilt ve ağız antiseptiği olarak kullanılır. Kekik çayı-suyu boğaz iltihapları için birebirdir. Kekik ağız kokusu ve diş eti sorunlarında gargara yapıldığında çok iyi sonuçlar verir. Mikropları temizler, dezenfekte eder. Kekik suyu uyuz, basur ve egzamada günde 3 defa pansuman yapılarak çok iyi sonuçlar alınır. Saç diplerine friksiyon edilirse, saç derisi rahatsızlıklarını yok ederek dökülmesini önler. Kekik suyu saç dökülmesini önlemede en etkili yöntemdir, kepek oluşumunu engeller. Tüm bedeni kuvvetlendirir, organizmanın düzenli çalışmasını sağlar.

+ Kekik Bitkisinin Kullanımı:

Kekik, taneleri veya bitkilerinin tamamı çay olarak kullanılabilir. Bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (4-6gr.) kekik katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir. Demlendikten sonra isteğe göre tatlandırmak için, bal, pekmez, şeker ve limon katılabilir. Günde 3-4 defa öğünlerden önce veya sonra ılık olarak tüketilebilir. Ayrıca 40-50 gr. kekik, 1-1,5 lt su ile demleme usulü demlenir ve günde 3-4 su bardağı aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre tatlandırmak için, bal, pekmez, şeker ve limon katılabilir.

+ Kekik Yağının Faydaları:

Kekik yağı, bedeni kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Cinsel isteği kamçılar. Yüksek tansiyonu dengeler. Yara ve yanıkları tedavi eder. Alyuvar oluşumunu arttırır. Antiseptik özelliği vardır. Adet düzenleyicidir. Kalp çarpıntılarını keser. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Sinirleri kuvvetlendirir. Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da yardımcı olur. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür. Boğmaca, şeker hastalığı, mide krampları, damar tıkanıklığı, romatizmal hastalıklarda kullanılır. Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Kolesterol dengeleyici, safra arttırıcı, kurt düşürücü ve aşırı kilo almaya karşı yağ eritici olarak kullanılır.

+ Kekik Yağının Kullanımı:

Kekik yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen kekik yağı cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Kekik Suyunun Kullanımı:

Kekik distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Kekik suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya Kekik bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Kekik Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kekik; Ballıbabagiller familyasındandır. Türkiye’de genellikle Trakya’da yetişir. Mayıs-Eylül ayları arasında çiçek açan çok yıllık, çok dallı, odunsu ve küçük çalımsı bir bitkidir. Yol kenarlarında kurak bölgelerde, Özellikle dağlık yerlerde çok rastlanır. Tabanda odunlaşmış bir gövdesi, ince dört köşeli ve kırmızımsı renkli dalları vardır. Yaprakları 1 cm kadar uzunlukta, oval, sapsız veya kısa saplıdır. Yapraklarda, uçucu yağ depo eden salgı tüyleri bulunur. Çiçekler küçük, iki veya çok çiçekli pembemsi, mor-beyaz veya kırmızı renklerde, dalların uçlarında küresel durumlar teşkil ederler. Çanak ve taç yaprakları tüpsü ve lopludur. Anadolu’da oldukça yayılmış olan bir bitkidir. Memleketimizde 37 kekik türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları halk arasında kekiğe benzeyen mercan köşk veya merzengüş türleri, İstanbul kekiği, İzmir kekiği gibi isimlerle anılan bitkiler kekik yerine kullanılmaktadır.

+ Kekik Bitkisi İçindeki Maddeler:

Kekiğin içerisinde; timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol, acı esanslar, tanen, flavonit, tripenoit bulunmaktadır.

+ Kekik Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hasat edilen kekikler tarladan hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir yere taşınarak; kurutulmak üzere serilmelidir. İyi bir kuruma için serme kalınlığı 20 santimetreyi aşmamalı, kekik dalları sık sık alt üst edilerek havalandırılmalı, kızışma ve dolayısıyla renk kararmasına meydan verilmemelidir. Uygun koşullarda kurutulmuş kekikler dövülerek yapraklan saplarından ayrılarak çuvallatır; pazarlanıncaya kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X