Kına, Kına Ağacı; Kına Yaprağı Yorumlar

KINA, KINA AĞACI, KINA YAPRAĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kına’nın Diğer İsimleri:

Kına, Kına Ağacı, Kına Yaprağı.

+ Kına’nın Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Aşırı kuru ya da yağlı saç derisi, dermatit, egzama ve mantar gibi nedenlerle oluşan kepek sorununa karşı kına kullanmak faydalıdır. Anti bakteriyel ve antifungal özellikleri ile kına ciltteki fazla yağı alır, kuru saç derisini nemlendirir ve saç derisi üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak çabuk kirlenmesini engeller. Çin tarçını olarak da bilinen ve Mısır’da yetişen bir kına türü olan cassia obovata su ile karıştırılıp saça uygulanır. Uygulandığında, saç tellerini kalınlaştırır ve saçın daha hacimli görünmesini sağlar. Kınanın saça faydaları sadece kepeğe karşı etkisi ve saçların sağlıklı görünmesi ile sınırlı değildir. Asıl faydası saç boyası kullanmadan saçlara renk vermek için doğal bir seçenek sunuyor olmasıdır. Ağır kimyasallar içeren ve saçları çok büyük oranda yıpratan kozmetik saç boyaları yerine kına kullanılarak doğal bir görünüm yakalanabilir. Kına ile renk seçenekleri sadece turuncunun tonlarıyla sınırlı değildir. Kınayı hazırlarken karışımın içine katılabilecek bazı doğal ürünlerle (paprika, siyah çay) açık kızıldan koyu kumrala kadar farklı renkler elde edilebilir. Kınanın rengi güzel, hoş bir kırmızıdır. Bu renk sevgi ve muhabbet duygularını tahrik eder. Kendine has ıtri güzel bir kokusu vardır. Kına balmumu ve gülyağı ile karıştırılarak macun yapıp sürülürse; ağrılara ve dermansızlığa karşı faydalıdır. Bazı bileşiklerin içine katılarak merhem gibi kırık çıkıklar üzerine sürülürse iyileştirir. Sinir ağrılarına karşı da faydalıdır. Kına kaynatılarak, yanıklara pansuman yapılır. Sıcak olarak gargara yapılırsa ağız içindeki yaraları ve çatlakları şifaya kavuşturur. Kına, kaynatılıp suyu içilirse sarılığa, idrar zorluğuna şifa verir. Kumları döker, gastrit ve kolite karşı şifalıdır. Ayak terlemelerinde kına, pudra olarak kullanılırsa iyi sonuçlar alınabilir. Kına su ile hamur yapılıp, ayaktaki yaralar üstüne sürülürse yaraları kapatır. Ayrıca kına su ile kaynatılıp elde edilen su ile gargara yapılırsa bağırsak iltihabına da iyi gelir. Kınadaki boyayı açığa çıkarmak için yapraklarını kırdıktan sonra, limon suyu ya da elma sirkesi gibi asitli bir sıvı kullanmak gerekir. Boya aynı zamanda kökleri de güçlendirerek dökülmeye karşı koruma sağlar. Antifungal özelliklere sahip kına, saçkıran ve diğer saç sorunlarıyla mücadele eder saçı güçlendirir ve sağlıklı görünmesini sağlar.

+ Kına’nın Kullanım Şekli:

Kına balmumu ve gülyağı ile karıştırılarak macun yapıp sürülürse; ağrılara ve dermansızlığa karşı faydalıdır. Ayrıca kına kaynatılarak yanıklara pansuman yapılır. Su ile karıştırılıp hamur yapılır. 100 cc. suya 1 gr. Kına atılıp demlenip içilir. Hamuru saç ve deriye sürülüp üzeri sarılır. 1 gün sonra yıkanır.

+ Kına’nın Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kına kınagiller familyasından olup, yaklaşık 2.60 metre boyunda büyük çalı ya da küçük ağaç şeklinde tanımlanabilecek bir bitkidir. Bitkinin yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle hazırlanan tozdur. Bu tozun Kuzey Afrika’da iyileştirici bir etkisi olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle bazı kabileler törenlerinde bu tozu kullanıyorlar. Kuzeydoğu Afrika kökenli olan bitki Kuzey Afrika, Hindistan ve Sri Lanka da yaygın bir biçimde yetiştirilir. Dikenli ve beyaz çiçeklidir; yaklaşık 2-3 santim uzunluğunda, sivri uçlu ve esmer yeşil renkli yaprakları vardır. Yapraklar toz haline getirildikten sonra saç, tırnak ve parmakların boyanmasında kullanılır. Ayrıca Türk örf ve adetlerinde gelin ve damatlara, askere gönderilen erkeklere kına yakılır. Kına özellikle Arabistan’da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile elde edilen bir tozdur. Bu ağaç büyüklük itibariyle Arabistan kirazına, yaprakları da zeytin yaprağına benzer. Kına ile erkekler saç ve sakallarını, hanımlar ise, saçlarını ve ellerini boyarlar. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisi şeriflerinde “saç ve sakalın beyazlığını gidermek için kullandığınız şeylerin en güzeli kına ve çivittir.” “kına ile boyanınız! Zira kına gençliğinizi, güzelliğinizi, istek ve arzularınızı arttırır” buyurmuşlardır.

+ Kına’nın İçindeki Maddeler:

Kına çeşitli boyalar, maddeler ve tanen içermektedir.

+ Kına Toplama, Kurutma:

Yapraklar toplanıp, güneşte kurutulur, toz haline getirilip pazarlanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X