Kiraz, Kiraz Sapı Yorumlar

KİRAZ, KİRAZ SAPI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kiraz Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kiraz, Kiraz Sapı.

+ Kiraz Sapı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kirazın, B ve C vitaminleri açısından zengin olduğu, antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kanı sulandırdığı, kaynatılan sapının ise idrar söktürücü özelliği bulunduğu bilinmektedir. Kirazın meyve ve sapının ayrı ayrı yararlı olan, vitamin ve magnezyum açısından zengin olan meyvesi bu vitaminler ve antioksidan etkisiyle soğuk algınlığına iyi gelmektedir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve tüm kanser türlerine karşı direnç sağlar. Ayrıca kanı sulandırıcıdır. Kirazın sapının kurutulduktan sonra kaynatılmasıyla elde edilen çayın faydaları oldukça çoktur. 30 gr. kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanan bu çayın, idrar söktürücü, bağırsak düzenleyici etkisi vardır. Böbrekleri çalıştırarak ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğe karşı olumlu etkileri vardır. Kiraz sapıyla, çekirdeğiyle ve meyvesiyle çok kullanımlı bir meyvedir. Kiraza rengini veren pigmentler, iyi bir antioksidan olmasının yanı sıra, vücudu hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İdrar azlığı etkilidir. Böbrek yetersizliğine iyi gelir. İdrar tolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Ödem söktürücüdür. Böbreklerde kum ve taş şikâyetlerinde etkilidir. Yüksek tansiyonda faydalıdır.

+ Kiraz Sapı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kiraz Sapının Kullanımı; Kiraz Sapı, kiraz çöpünden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Kiraz sapı çayı, Günde 3-4 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Kiraz sapı çayı, aç karına içilememişse yemeklerden 1- 2 saat kadar sonra içilir.

Kiraz sapının diğer kullanımı tarifi ise şöyledir. 40-50gr. kadar Kiraz sapı 1,5-2lt. soğuk su içerisinde tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Kiraz sapı çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Kiraz sapı çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Kiraz sapı çayından içilir. Şayet aç karına içilememişse yemeklerden 1- 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak Kiraz sapı çayından içilir.

Kiraz sapı aynı zamanda zayıflatma özelliğine de sahiptir. Bunun için yapılması gereken, yarım litre kaynar suya 30 gr. kiraz sapı eklenip 10 dakika kadar demlenir ve günde 3 fincan aç karnına içilir. Özellikle menapoz dönemindeki kadınların şikayetlerine çok faydalıdır. Kiraz sapı hazırlanabilen başka bir tarif ise, küçük bir tutam kiraz sapı ve mısır püskülü, bir su bardağı için 1-2 adet avakado yaprağı, 1 çay kaşığı yeşil çay, 1 çay kaşığı rezene tohumu sadece 1-2 dakika kaynatılacak ve hafifçe fokurdadıktan sonra 3-4 dakika demlemeye bırakılacak. Sonrasında ise şeker ve tatlandırıcı eklenmemesi gerekir. Sadece çok ince bir dilim limonla içilebilir. Yemeklerden 20 dakika sonra da içilebilir.

+ Kiraz Sapı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

3- 10 m boyunda, genellikle aşağı doğru sarkık dallı, Nisan da beyaz renkli çiçekler açan, pembe kırmızı meyveleri olan bir ağaçtır. İspanya, Fransa İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de yetiştirilmektedir. Yurdumuzda yoğunluk Marmara ve Karadeniz Bölgelerindedir. Kiraz ağaçları iklim bakımından sıcak bir büyüme sezonu, kış mevsiminde belli bir süre dinlenme ve yağmursuz bir hasat dönemine ihtiyaç duyar. Kışın dinlenme döneminde kiraz ağaçlarının gövde ve ana dalları -26,- 28C‘ye çiçek tomurcukları -2.4C’ye dayanabildiği halde çiçeklenme döneminde bu sınır -2C’dir. Kiraz yetiştiriciliği kış soğuklarının -20,-25 derecenin altına sık sık düştüğü yerlerde yapılmamalıdır. İlkbaharın geç donları da kirazlarda zararlara sebep olabilir. Böyle yerlerde bahçeleri soğuğun oturup kalacağı çukur yerlerdense, soğuk havanın akıp gideceği yamaçlarda kurmak gerekir. Kirazlarda çiçeklenme ve meyve teşekkülü zamanında havaların yağışlı gitmesi istenmez. Bu döllenmeyi olumsuz etkiler. Bunun yanında kirazlarda olgunlaşma ve hasat döneminde de meyve çatlamasına yol açtığından yağış, bu kültürün yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarının başında gelmektedir. Buna önlem olarak, kiraz plantasyonlarının üzerinin kapatılması veya yağmur devamınca ağaçlara kalsiyum klorid ya da kalsiyum asetat’ın %1’lik çözeltileri püskürtülmelidir. Ancak uzun süren bir yağmur periyodunda bu işin ekonomik hesabının iyi yapılması gerekmektedir.

+ Kiraz Sapı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Meyvelerde şekerler, elma ve limon asiti, A ve C vitaminleri, saplar ve gövde kabuklarında ise tanen ve potasyum tuzları vardır.

+ Kiraz Sapı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Meyvelerle birlikte toplanır. Toplandıktan sonra sap kısımları ayrılır ve gölgede kurutulmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X