Kişniş, Kara Kimyon Yorumlar

KİŞNİŞ, KARA KİMYON
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kişniş Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kişniş, Kara Kimyon.

+ Kişniş Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır. İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir. Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır. Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar. Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.

+ Kişniş Bitkisinin Kullanım Şekli:

Herkesin bildiği gibi baharat olarak kullanılmaktadır. Haricen ilaç olarak kullanılır.

+ Kişniş Yağının Faydaları:

Kişniş yağı hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı ve spazm gidericidir. Mide rahatsızlıklarında ve gaz söktürücü olarak etkilidir. Merkezi sinir sistemini güçlendirdiği ve hafızayı zinde tuttuğu bilinmektedir. Sinirleri yatıştırarak sinirsel baş ağrılarını keser.

+ Kişniş Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür. Diş ağrılarında kullanımı bir pamuğa 3 ila 5 damla damlatılır diş üzerine tampon yapılır.

+ Kişniş Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. 60 cm. kadar boylanabilen bir yıllık otsu bitkidir. Gövdesi yuvarlak kesitli, boylamasına oluklar halinde çizgili, soluk yeşil renkli ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitkinin alt ve üst bölümündeki yaprakları farklı görünüşte olur. Alt yaprakları maydanoz bitkisininkilere benzer. Hafif tüylü, tuhaf ve pek de hoş olmayan koku taşırlar. Bitkinin üst kesimindeki yaprakları ip gibi ince ama düzgün kesimli ve gene hoş olmayan keskin ve tuhaf kokulu olurlar. Yaz başı ile ortası arasında gevşek şemsiyeler oluşturarak açan, beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2- 7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Bol güneşli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi, tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır. Ancak, çapraz döllenmeyle bitkinin yozlaşması meydana geleceğinden, rezeneden uzak yerlere ekilmesine dikkat edilmelidir. Kişniş 30- 80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir, fakat iki yıllık olan alt türleri de mevcuttur. Kökleri iğ şeklinde, bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir ve bu kokuda tahtakurusunun pis kokusuna benzer. Alt yaprakları uzun saplı üç parça kenarları kertikli ve parçalar kalp şeklindedir. Orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur ve ortadaki yapraklar önce üç sonra tekrar üçe ayrılırken, en üsteki yapraklar iplik gibi incedir. Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur ve kenardaki çiçeklerin ters yumurta şeklinde beyaz veya pembe renkte her bir çiçek 3-5 taç yaprağa sahiptir ve ortada taç yaprağı olmayan çiçekler pembe renklidir. Meyveleri sarımsı, küre şeklinde, üzerinde 8-10 adet yay şeklinde çıkıntılar vardır ve yayalar boydan boya uzanır. Dış kabuğun içinde iki ayrı parça karşılıklı bulunur ve Rus kişnişi 1,5- 3 mm ve Türk kişnişi 3- 5 mm çapındadır.

+ Kişniş Bitkisi İçindeki Maddeler:

Nişasta, tanen, kumarin, sitosterin, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur.

+ Kişniş Bitkisi Toplama, Kurutma:

Türkiye’nin Konya, Burdur, Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Hasat zamanı, meyveleri farklı zamanlarda yani Ağustos’tan Eylül’e kadar olgunlaştığından, önce olgunlaşanlar toplanır, sonra beli bir süre sonra tekrar olgunlaşan meyveleri toplanır ve hasat böyle devam eder. Şayet olgunlaşan meyvelerin yanında olgunlaşmamış meyvelerde toplanırsa daha sonra iyice kurutulsa da kötü bir koku yayar.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X