Kızılcık Yorumlar

KIZILCIK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kızılcık Meyvesinin Diğer İsimleri:

Kızılcık, Cornus Mas.

+ Kızılcık Meyvesinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kızılcığın ekşi meyveleri iştah kesici özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır. Kızılcık mideyi rahatlatıp aşırı safrayı keser. Meyveleri ishali önler. Kızılcığın kabuklarında ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Ağız paslanmasını giderir. Ağız yaralarını iyileştirir. Kızılcık şurubu vücuda kuvvet verir. Altını ıslatana çocuklara da iyi geldiği bilinmektedir. Çıban ve yaraları iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca zayıf bağışıklık sistemi, epifiz bezinin az çalışması, uykusuzluk, prostat, damarlardaki zayıflık, menopoz, kan pıhtılaşmaması, idrar yolu iltihapları karşısında oldukça faydalıdır.

+ Kızılcık Meyvesinin Kullanım Şekli:

Kızılcık meyvesi herkesin de bildiği gibi yenilen bir meyvedir. Haricen kızılcık şurup olarak içilir, marmelat olarak tüketilir, bazı yörelerde tarhanası yapılır. Ayrıca reçel ve komposto yapılarak yenilebilir. Toz halindeki kızılcık yaprağı çıbanlar üzerine konur. Kızılcığın gövde kabukları kurutulur ve 15- 20 gram yarım litre suda demlenir. Günde 1-2 bardak içilir.

+ Kızılcık Suyunun Faydaları:

Kızılcık suyunun en çok bilinen yararı boşaltım sistemi sorunlarını çözmekteki etkisidir. Bakteriyel enfeksiyonu tedavi ederek sorunların çözülmesini sağlar. Kızılcık suyu, yüksek kolesterol ve kalp yetmezliği gibi sıkıntıları olan hastaların kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. C vitamini yönünden de oldukça zengin olan kızılcık suyu, dişlerin çürümesini ve plak oluşumunu engeller. Kızılcığın içinde bulunan asitler bileşikler ise böbrek ve tümör oluşumunu önler. Uyku beyni dinlendirir, güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar, bağışıklık sistemini, oksidasyonu onarır ve tüm yaşam kalitesini yükseltir. Öte yandan önemli hormonların salgılanmasına yardımcı olur. Birçok bilim adamı melatonini en önemli anti-oksidan olarak tanımlarlar. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti aging tedavilerinden birisi olmuştur. Bu hormonun doktor kontrolünde kullanımı, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini etkili bir şekilde yükseltir. Melatonin ilaçlarının birçoğu kızılcıktan yapılır.

+ Kızılcık Suyunun Kullanım Şekli:

Kızılcıklar iyice yıkanır ve süzülür. Geniş bir tencereye koyulur. Toz şeker ve bir tutam tuz eklenir. Kısık ateşte şeker iyice eriyinceye kadar pişirilir. Su ve yarım portakalın suyu ilave edilip kısık ateşte yarım saat daha pişirilir. Ocaktan alınıp süzgeç yardımıyla kaşıkla ezerek suyun süzülmesi sağlanır. Sonra tülbent yardımıyla tekrar suyu süzülür. Hazırlanmış kızılcık suyunu, damak zevkine göre şeker ve su ilave ederek tatlandırılır. Soğuyunca sterilize cam kavanozlarda saklanır.

+ Kızılcık Şurubu Tarifi:

Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür. Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 12 taşım kaynatılır. Ilık bir şekilde kavanozlara konur. Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır.

+ Kızılcık Marmelatı Tarifi:

Kızılcıklar yıkanıp suyu süzülür. Bir tencereye koyup bir kahve fincanı su ilave ederek 1-2 taşım kaynatılır. Ateşten alınıp altına başka bir tencere koyulup süzgece boşaltılarak kaşık yardımı ile kızılcıklar iyice ezilir. Sadece çekirdekler kalana kadar ezme işlemi yapılır. Ezilen kızılcıkların üzerine şeker ilave edilip yüksek ateşte kıvamına gelene kadar kaynatılır. İndirileceğine yakın 1 adet limon suyu koyup tekrar 1-2 taşım kaynatıp ateşten alınır. 5-6 dakika beklettikten sonra kavanoza boşaltılır ve soğuyunca kapağı kapatılıp serin bir yerde bekletilir.

+ Kızılcık Meyvesinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

4- 5 metre boyunda, bahar aylarında sarı renkli çiçekleri, yaz sonunda kırmızı oval meyveleri olan bir ağaçtır. Orta Avrupa, Balkanlar ve ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Ayrıca Anadolu’nun diğer bölgelerinde bahçelerde de yetiştirilmektedir. Amerika’da Delawere Kızılderilileri ağacın iç kabuklarını suda kaynatarak ateş düşürücü ilaç elde ediyorlardı. Geçtiğimiz yüzyılda en iyi ateş düşürücü olarak bilinen ve Peru’dan gelen kına kına Amerikan iç savaşı sırasında ithal edilemediğinden tüm dünyada kızılcık onun yerine kullanıldı.

+ Kızılcık Meyvesi İçindeki Maddeler:

Kızılcığın içeriğinde de oldukça fazla vitamin ve mineral bulunur. A vitamini, C vitamini ile birlikte, iyot, demir, kükürt, bakır, fosfor, magnezyum, kalsiyum, niasin, riboflavin, tiamin, karoten gibi oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kızılcık, çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.

+ Kızılcık Meyvesini Toplama, Kurutma:

Kızılcığın hasat dönemi, kızılcık türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, yaz başı ile sonbahar ortaları arasında kalan dönemlerde hasat edilir. Kızılcığın, kırmızımsı ve siyah renkte olan meyveleri, marmelat, reçel, ya da meyve suyu yapımında kullanılabilmektedir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X