Kovanotu, Oğulotu Yorumlar

KOVAN OTU, OĞUL OTU, MELİSA OTU, LİMON OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kovan Otu, Oğul Otu, Melisa Otunun Diğer İsimleri:

Melisa Otu, Limon Otu, Kovan Otu, Oğul Otu.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Melisa Otu – Limon Otu; Kalp Damar Hastalıkları, Damar Tıkanıklığı, Mide Rahatlatıcı, Stres, Depresyon, Uykusuzluk, Zihin Açıcı, Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.

Sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliklerine iyi gelir. Sakinleştirici etkisi olup korku ve depresyon sonucu olabilen sindirim problemlerine karşı başarı ile kullanılır. Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir. Yüzeysel kan damarlarını genişleterek yüksek kan basıncını düşürebilir. Terletici özelliğinden dolayı grip gibi hastalıklarında ateş düşürmekte faydalı olur. Hipertroidizm de rahatlama sağlar. Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır. Not: Melisa, Limon Otu, limon kokuludur. Kovan Otu, Oğul Otu nane aromalı kokuludur. İçerikleri ve faydaları bakımından %99 olarak aynıdır.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Kullanım Şekli:

Melisa Otu – Limon Otu kullanımı; Melisa otu bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Melisa otu çayı, Günde 3-4 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Melisa otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Melisa otunun diğer kullanımı tarifi ise şöyledir: 40-50gr. kadar Melisa otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Melisa otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Melisa otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Melisa otu çayından içilir. Şayet Melisa otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak Melisa otunun – Limon otunun çayından içilir.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Yağının Faydaları:

Melisa otu yağı – Limon otu yağı yorgunluk, uykusuzluk, astım ve nefes darlığı şikâyetlerine karşı faydalıdır. Terleticidir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürür. Ülser şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, badem yağı ile seyreltilip cilde sürülürse cildi güzelleştirir. Pek çok uçucu bitkisel yağ gibi melisa çayı da sabit yağlarla seyreltilmeden ve fazla miktarda kullanılmamalıdır. Oğul otu olarak da bilinen melisa otu özellikle sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile bilinmektedir. Beyin damarlarını açıcı ve hafızayı güçlendirici etkilere sahiptir. Ayrıca, depresyon, migren, stres gibi sinirsel rahatsızlıklarda oldukça faydalıdır. Bunun yanında, sindirim sistemine de yardımcı olarak bağırsak ve mide gazlarını söker.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Yağının Kullanım Şekli:

Melisa Otu – Limon Otunun yağından Günde 3 defa bir fincan suyun içerisine veya şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınması tavsiye edilmektedir. Melisa Otu – Limon Otunun yağı Haricen romatizmal ağrılı bölge üzerine ve sivilce üzerine sürülerekte kullanılmaktadır.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Distile Suyunun Faydaları:

Melisa Otunun Limon Otunun Distile Suyunun Damar açıcı özelliği vardır. Terletici etkileri mevcuttur. Kalp kuvvetlendirici, hazım kolaylaştırıcı ve mide bağırsak gazlarını gidericidir. Ayrıca sinirsel kökenli çarpıntılarda iyi gelir, depresyon, sıkıntı ve streslerde rahatlatıcı etki eder. Psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan sıkıntıları uzaklaştırır. Sinir teskin edici, kalp rahatsızlıklarında, baş ağrısı, uykusuzluk, kan temizleyici, bitkinlik, yorgunluk, iştahsızlık, mide problemlerinde, bulantı ve kusmayı önleyici nefes darlığı astım rahatsızlıklarında kullanılır.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Distile Suyunun Kullanım Şekli:

Melisa Otunun Limon Otunun distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Melisa Otunun Limon Otunun Distile suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya Melisa Otunun Limon Otunun suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Melisa Otunun Limon Otunun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Melisa Otu – Limon Otu Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır. Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Yayıldığı ülkeler; Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya’dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir. Yaprakları uzun olanları da vardır. Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçeklerin tepe kısmı, yaprakları kurutularak kullanılır. Yağıda çıkarılır. Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır. Çünkü kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir. İnce kıyılır. Gölgede kurutulur. Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir. Halk arasında “limon nanesilimonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise “melissa” olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır. Faydalanma yönleri, daha çok Avrupada bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır. Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyılın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.

+ Melisa Otunun Limon Otunun İçindeki Maddeler:

Melisa Otunun Limon Otunun içerisinde Ferulic asit, Kafeik asit, Klor, Sodyum, Rosmarinic asit, Citral, Citronellal, Geraniol, Linalol bulunur.

+ Melisa Otu – Limon Otu Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Melisa Otunun Limon Otunun Yaprakları bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasımda tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır. Ezilince sararan ve kararan yapraklar ayıklanmalıdır. Havadar gölge yerlerde ince bir şekilde serilerek çabukça kurutulmalıdırlar. Suni olarak 35′c de kurutulabilir. Kurumuş yapraklar ışıktan korunmalı ve 1 yıl dan fazla saklanılmamalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X