Limon Yorumlar

LİMON
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Limon Bitkisinin Diğer İsimleri:

Limon, Lemon, Citrus Limonum.

+ Limon Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Limon A ve B vitaminleri açısından çok zengin bir besindir. Vücuda güç verir, iştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Damar sertliğini önler. Kanı temizler. Kan dolaşımını kolaylaştırır. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Limonun içindeki sitrik asit akne problemlerini yenmeye yardımcı olur. Limon beyin aktivitesini yükseltir. Grip, nezle ve soğuk algınlığında birebir etkilidir. Ayrıca limon suyu tırnakların sararmasını engeller. Limon ele sinen sarımsak ve soğan kokularını alır. Dirseklerdeki ve topuklardaki çatlakların giderilmesinde faydalıdır. Limon aynı aynı zamanda ağız kokularını giderir ve dildeki bakterileri alır. Fakat ağız bol su ile çalkanmalıdır. Çünkü limondaki asit dişlere zarar verebilir. Ekşi limon temreye faydalıdır. Limon, yüz felcine iyi gelmektedir. Ekşi limon ile hazırlanan damlalar gözün sarılığına iyi gelir. Ekşi limon, kalp çarpıntısını giderir ve marmeladı boğaz ve akciğere çok yararlıdır. Özellikle çorbalardaki yemeklerde ve salatalarda çok sık kullanılan limon vücut direncini arttırır. Gıda zehirlenmesi sorunu yaşayan kişilerde limon zehirlenmenin etkisini hemen almaktadır. Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Burun kanamalarında buruna çekilen limon suyu kanamayı durdurur. Limon kusmayı keser, mide bulantısı önler. Cilde sürülünce güzelleştirir, yüzdeki çillere faydalıdır. Limon kabuğu güvelenmeye engel olur. Susuzluğu teskin eder. Fazla içilen limon suyu kanı inceletebilir, çok fazla limon yemek diş etlerinde kanamaya yol açar ve mide ülserine, gastrite yol açabilir. Bu yüzden,”her şeyin fazlası zarardır”. sözünü unutmamak gerekir. Ayrıca limon kabuğu skorbüt hastalığına fayda sağlar. Bu etki için, 70 gr. limon kabuğu 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3-4 bardak içilir.

+ Limon Bitkisinin Kullanım Şekli:

Limon sıkılarak elde edilen suyu tıbbi amaçla tüketilir. Uzun zaman saklanamaz çabuk bozulur. Genelde şeker ile tatlandırılarak içilir. Tıbbi amaçlı kullanılabilecek diğer kısım, olgun meyvenin ağaçtan koparılarak kabukları soyulur ve su ile kaynatılarak içilir. Ayrıca nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda hazırlanan ballı limon karışım hastalığa iyi gelmektedir. Bunun için yarım çay bardağı limon suyuna 1 çay kaşığı bal ilave edilerek içilir.

+ Limon Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Mart ve Ekim ayları arasında, beyazımsı, pembe renkli, güzel kokulu çiçekler açan, 4 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlardır. Anavatanı, Çin ve Hindistan olarak kabul edilip, günümüzde Akdeniz iklimi gibi ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Yurdumuzda da bol miktarda Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesinde de hemen hemen her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunmaktadır. Limon bitkisi “ekşi portakal” olarakda bilinen Citrus × aurantium ile ağaç kavunu olarak bilinen citrus medicanın çaprazlanması ile elde edilen doğal hibrit olarak kabul edilen bir türdür. M.S 1.yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde Güney İtalyaya ulaşan öncü limon meyvelerinin ardından sonrasında M.S 7.yyda limonun Irak ve Ortadoğuda tarımı yapılır hale gelmiştir.11. ve 16.yy arasındaki dönemde ise Avrupaya kadar sokulan limon; neredeyse bütün Akdeniz havzasında yetiştirilir hale gelmiştir. 1493de Kristof Kolomb Amerikayı fethedince pek çok narenciye türü gibi limonda bu kıtaya getirilmiş ve ABDde başta Kaliforniya ve Florida eyaletleri olmak üzere Amerika kıtasının çoğunda yetiştirilir hale gelmiştir. 1797de James Lind denizcilerin iskorbüt hastalığına karşı korunması ve tedavisi için C vitamini de içeren limon suyunun yemeklere katılmasının yararlı olacağı sonucuna ulaşmıştır. Limon kelimesinin ise Ortadoğu kökenli olduğu zannedilmektedir.

+ Limon Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Limon suyunda, sitrik asit, şekerler, pektin ve C vitamini bulunur.

+ Limon Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçları da sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar meyveler tam olgunlaştıkça hasat edilir. Hasatta meyveler elle tutulup sapı bükülerek koparılmalıdır. Daha iyisi meyve sapı keskin bir bıçakla kesilir. Hasat sırasında dal uçları kesinlikle kırılmamalıdır. Meyve toplama işi açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalıdır. Meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X