Mavi Haşhaş, Haşhaş, Gri Haşhaş Yorumlar

GRİ HAŞHAŞ, HAŞHAŞ, MAVİ HAŞHAŞ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Haşhaş Bitkisinin Diğer İsimleri:

Haşhaş, Mavi Haşhaş, Gri Haşhaş.

+ Haşhaş Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hekimlikte; ağrı ve sancıları dindirici ve ishal kesici olarak kullanılır. Yağı, mesane iltihabında, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkta kullanılır. Tohumu çeşitli yiyeceklere ekilir. Posası ise reçelle ya da pekmezle karıştırılıp yenildiği takdirde zindelik verir.

+ Haşhaş Bitkisinin Kullanım Şekli:

Haşhaşın başı, yaprakları ve tohumundan elde edilen yağ ve haşhaş başından elde edilen afyonu değişik şekillerde ve değişik amaçlar için kullanılır. Ayrıca ev hanımlarının tercihi olarak kek, tatlı ve poğaça gibi ürünlerde kullanılır.

+ Haşhaş Yaprağı Özellikleri ve Kullanım Şekli:

Haşhaş bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır. Bilhassa haricen merhem şeklinde ağrı kesici olarak kullanılmak üzere hazırlanır.

+ Haşhaş Tohumu Özellikleri ve Kullanım Şekli:

Afyon elde edildikten sonra tohumlar olgunlaşıncaya kadar tarla kendi haline bırakılır. Haşhaş başı sallanmaya başladığı ve içindeki tohumların sesi duyulur hale geldiği zaman toplanır. Toplanan haşhaş başlarından tohumları ayrılır. Haşhaş tohumları yağ elde etmek için veya bazı çörek ve ekmek çeşitlerine lezzet vermek için kullanılır.

+ Haşhaş Yağının Özellikleri ve Kullanım Şekli:

Haşhaş tohumlarının soğukta sıkılması ile elde edilen bir yağdır. Haşhaş yağı besin olarak kullanılır. Çünkü afyon içermemektedir. Özellikle Orta Anadolu’da haşhaşlı bükme, haşhaş ekmeği, haşhaş helvası, haşhaşlı pide gibi yiyecekler haşhaş yağı ve tohumu kullanarak imal edilmektedir. Eskişehir ilimizin haşhaşlı ekmeği ünlüdür.

+ Haşhaş Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Haşhaş 1- 2 metre yüksekliğinde, beyaz-mor çiçekli, portakal büyüklüğünde, meyveleri olan bir bitkidir. Oldukça sıcak iklimleri seven haşhaşın tarımının ilk nerede başladığı bilinmemektedir. Bazı bilim adamları da ilk tarım yerlerinin, Akdeniz havzası, Anadolu ve Mezopotamya’dır. Arkeolik kazılarda elde edilen bazı bulgulara göre Anadolu’da Hititler döneminden beri ekim yapılmaktadır. Ayrıca yine bazı ipuçlarına göre etkileri de bilinmekteydi. Hindistan, Batı Asya ve ülkemiz haşhaş ekilen başlıca bölgelerdir. Türkiye’de 40’ın üzerinde yabani haşhaş türü mevcuttur. Ege denizini kuzeydoğusu özellikle Denizli, Afyon, Kütahya havalisi, Orta Anadolu, Konya, Burdur ve Isparta haşhaş ekiminin geniş olarak yapıldığı yerlerdir. En eski tıbbi bitkilerden biri olan haşhaşın sümerler devrinden beri 5000 yıldır kullanıldığı anlaşılmaktadır. Daha sonra Yunanlılar, Mısırlılar ve Romalılar da bitki üzerinde birçok çalışmalar yapmıştır. 1972 yılında çıkarılan bir kanun ile Türkiye’de afyon elde edilmesi yasaklanmıştır.

+ Haşhaş Bitkisi İçindeki Maddeler:

İçeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin, narkotin gibi maddeler vardır.

+ Haşhaş Bitkisi Toplama, Kurutma:

Haşhaş killi fakat fazla su tutmayan topraklarda iyi yetişmektedir. Çorak ve rutubetli tarlalar uygun değildir. Bitkinin kökleri çok derine inmediği için gevşek topraklarda tutunamaz. Bu nedenle haşhaş mümkün olduğunca az rüzgâr alan yerlerde sık olarak ekilmektedir. Ayrıca haşhaş ekilen toprak zengin olmalı ve gübrelenmelidir. 2-3 sene üst üste ekilirse ardından tarla ya nadasa bırakılmalı ya da toprağa buğday, arpa, patates ve pancar gibi bir başka ürün ekilmelidir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X