Maydanoz Yorumlar

MAYDANOZ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Maydanoz Bitkisinin Diğer İsimleri:

Maydanoz, Petroselinum Sativum.

+ Maydanoz Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Maydanoz hem lezzetli, hem de son derece yaralı bir bitkidir. Üstelik bol miktarda, her mevsim manavlarda ve pazarlarda bulmak mümkündür. Maydanoz bir provitamin kaynağı olduğu için, görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelmektedir. Bağırsak solucanlarını düşürme etkisine sahiptir. Gazın dışarı atılmasını sağlar. Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir tutam maydanoz rahat uyumayı sağlamaktadır. Maydanoz ağız kokusuna iyi gelmektedir. Yara, kesik ve morartıları iyileştirme özelliğe sahiptir. Folik asit bakımından zengindir. Bu yüzden kansızlığı önler, bedeniz güçlendirir ve sinir sisteminin işlemesinde etkili bir rol oynar.

+ Maydanoz Bitkisinin Kullanım Şekli:

Maydanoz yemeklere lezzet vermek için kullanılır. İlaç olarak faydalanmak için ise, tamamen olgunlaştıktan sonra toplanan maydanozlar, kurutulup dövülerek tohumları alınır. Ayrıca bir tutam maydanozu iyice çiğnemek bulantılarda ve nefes darlığında etki sağlar.

+ Maydanoz Suyunun Faydaları:

Maydanoz suyu sayesinde düzenli kullanımla vücuttaki yağlar yakılarak zayıflama sağlanabilir. Yaşlanma karşıtı olarak, daha parlak ve genç görünümlü bir cilt içinde kullanılır. Maydanoz suyu karaciğerdeki yağlanmaya fayda sağlar. Önemli bir afrodizyaktır. Demir eksikliği olanlara etki sağlar. Gribe ve nezleye iyi gelmektedir. Adet kanamalarını kolaylaştırır ve adet ağrılarına iyi gelir. Kandaki oksijen oranını arttırarak böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizler. Maydanoz suyu metabolizmayı hızlandırır ve anında zayıflama görülebilir. Verdiği etki geçici bir zayıflama olur. Düzeni kullanımda etkisini göstermektedir.

+ Maydanoz Suyunun Kullanım Şekli:

Maydanoz suyu hazırlamak için yarım demet maydanoz, sapları ile birlikte ayıklanır ve yıkanır. Sararmamış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.2 su bardağı su içinde, yavaş ateşte 2-3 dakika kaynatıp 10 dakika demlenir. Sıcak ya da ılık olarak tüketilebilir. Diğer bir maydanoz suyu hazırlama yolu ise, maydanozları mikserden yaklaşık 1 dakika botunca geçirilir. Mikserden geçirdikten sonra tülbentten süzülür. Yüksek tansiyon rahatsızlıklarında ortaca 1 demet maydanozu saplarını, kurusu ile 2- 3 litre su içerisine demleme usulü, hazırlanıp günde 3 defa aç karnına içilen çaylar etkili olacaktır. Fakat maydanoz ve bilhassa maydanoz sapları kanı sulandırdığı için yeterli miktarda tüketilmelidir. Cilt için: 2 bardak kaynatılmış suya, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile birlikte atılır ve sütü kapalı bir şekilde kısık ateşte, 5 dakika kaynatılır. 20 dk. demlenmeye bırakılır ve süzülür. Böylece cilt losyonu ve lapası elde edilmiş olur. Temiz cilde lapası sürülüp 20 dakika bekletilir ve ılık su ile yıkanır. Her gün birkaç kez uygulanır.

+ Maydanoz Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50 cm boyunda, Ağustos ve Eylül aylarında, beyaz renkli çiçekler açan bir bitkidir. Tüm dünyada ılıman iklime sahip memleketlerde bahçelerde yetiştirilmektedir. Eski Yunan’da ölüm bitkisi olarak kabul edilen maydanoz, türbelerin dekorasyonunda kullanılmıştır. Avrupa efsanelerinde ise, maydanoz yeryüzüne gelmeden 7 zaman önce köklerinin şeytana indiğinden bahsedilmektedir.

+ Maydanoz Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Maydanoz bitkisinde, C vitamini, kalsiyum, potasyum, folik asit, kükürt, magnezyum ve klorin ile A ve K vitamini bulunmaktadır.

+ Maydanoz Bitkisini Toplama, Kurutma:

Maydanoz bitkisinin yaprakları, tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra, irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde, yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X