Mazı Meşesi, Meşe, Pırnal Meşesi Yorumlar

MAZI MEŞESİ, MEŞE, PIRNAL MEŞESİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Mazı Meşesi Bitkisinin Diğer İsimleri:

Mazı Meşesi, Meşe, Pırnal Meşesi, Palamut Meşesi, Türk Meşesi, Saplı Meşe, Sapsız Meşe, Kermes Meşesi, Hatay Meşesi.

+ Mazı Meşesi Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Meşe ürünlerinin en bariz ihtiva ettikleri tanen sebebi ile kabız yapıcı olmalarıdır. Dahili kullanım için 1 gr. mazı tozu günde 3 kez yutulur. Yine tanen nedeni ile hafif kan dindirici ve mikrop öldürücü etkileri de vardır. Bu şekilde özellikle pamuk mazısı denilen bir tür yaraların üstüne sarılır. Aynı şekilde uygulama enfekte (mikrop kapmış) egzamada ve arpacık, konjoktivit gibi basit gözle ilgili iltihaplarda tedaviye yardımcı olabilir. Palamut kahvesi bilhassa çocuk ishallerinde basit ve zararsız bir ilaçtır. 15 gr. palamut kahvesi 1 lt. suda kaynatılır. Bal ve pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2-3 bardak içilir. Meşe kabuklarından hazırlanan mayiler boğaz ve ağız hastalıklarında gargara olarak kullanılır. 50 gr. kabuk 1 lt. suda kaynatılıp soğuyunca bununla gargara yapılır. Bundan başka mayasılda (egzama) da özellikle hemen banyodan sonra uygulama yararlı olacaktır.

+ Mazı Meşesi Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çok eski devirlerde ağaçların kralı olarak bilinen meşe, tüm ürünleriyle her hastalıkta kullanılmıştır. Vücudun neresi hasta ise o bölgeye meşe ağacı parçası konarak, iyileştirilebileceğine bile inanılmıştır. Meşeden elde edilen ürünler birçok alanda kullanılmıştır. Mazı, mazi sineğinin üzerinde açtığı bir kanala bıraktığı yumurta sebebiyle teşekkül eden bir mahsuldür. Türkiye’de bulunan 30 kadar meşe türünün tamamının meyvelerine palamut veya pelit denir. İlaç olarak Türk meşesi, saplı meşe ve palamut meşesi tercih edilir. Bu meyveler su ile kaynatılarak içilir. Meşe palamutları hayvan yemi olarak ta kullanılır. Deri ve boya sanayisinde de yeri vardır. Meşe palamutlarından, palamut kahvesi denilen toz elde edilir. Bunun için, soyulup kavrulan palamutlar toz haline getirilir. Daha sonra su ile kaynatılıp, süzülür. İçine bal, pekmez veya şeker katılarak kullanılır. Meşe ağacının genç dallarının soyulup alınan kabukları ilaç olarak kullanılır.

+ Mazı Meşesi Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kalın gövdeli, 30- 35 metreyüksekliğinde orman ağaçlarıdır. Türkiye’de 30 civarında meşe türü bulunmaktadır. Güney ve Orta Avrupa’da, İran, Suriye ve Yunanistan’da yetişmektedir. Türkiye’de en çok rastlanan ağaçlardan biridir. Meşe kuvvet ve dayanıklılığım sembolüdür. Kelt mitolojisine göre, erkek tanrı meşe ağacında oturuyordu. Vikingler ise, tanrıları Thor’un en sevdiği ağaç olarak meşeyi kabul ediyorlardı. Fırtınalı havalarda onları yıldırımdan korumaktaydı. Rpma devrinde meşe tanrılar kral Jüpiter’e ithaf edildi. Hrıstiyanlıktan sonra, uzun zaman yaşayabilen bu heybetli ağaç, kiliselerin yetki alanlarının hudutlarında işaret olarak kullanıldı.

+ Mazı Meşesi Bitkisi İçindeki Maddeler:

Mazı gallik, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker içermektedir. Ayrıca meşe kabuğunda acı bir madde bulunur.

+ Mazı Meşesi Bitkisi Toplama, Kurutma:

Meşe palamutları en büyük hale geldiklerinde, henüz tamamen olgunlaşmadan önce 15 Ağustos ile 15 Eylül tarihleri arasında toplanmalıdır. Toplama işlemi sırıkla ağaçlara vurularak yapılır. Düşen palamutlar 1 hafta 10 gün süreyle güneşte kurutularak ticarete sevk edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X