Mekke Gülü, Hibisküs, Hebisküs Yorumlar

HİBİSKÜS, HEBİSKÜS, MEKKE GÜLÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisinin Diğer İsimleri:

Hebisküs, Hibisküs, Bamya Çiçeği, Afrika Bamya Çiçeği, Mekke Gülü.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hebisküs, Hibisküs, Bamya Çiçeği, Ölü hücreleri yenileyicidir. Kandaki şekeri düzenler. Yüksek tansiyonu olanlara iyi gelmektedir. Grip ve öksürükte nefes açıcı olarak kullanılmaktadır. Böbrek iltihabına iyi gelmektedir. Kireçlenmeyi önler ve yüksek miktarda C vitamini içermektedir.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisinin Kullanım Şekli:

Hebisküs, Hibisküs yaprağı bitkisinden bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayı demlendikten sonra süzülür. Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Diğer tarif ise; 40-50 gr. Hebisküs, Hibisküs yaprağı 2-3 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak Hebisküs, Hibisküs yaprağı çayı içilir.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Hebisküs, hibisküs yaprağı, bamya çiçeği, genellikle bir yıllık bir bitki olup boyu 2 metreye kadar ulaşan, çok çatalı otsu bir bitkidir. Yaprakları gövdeye oturmuş üç parça ortadaki parçası uzunca ucu sivri dil şeklinde kenarları kertikli koyu yeşil renklidir. Çiçekleri beyaz veya hafif pembemsi beyaz geniş kalp şeklinde göbeğe doğru koyu vişneçürüğü rengini alan taç yaprakları beş adet olup ve de ortada bir demet sarı döllenme tozluğu bulunur. Taç yaprağını kavrayan kupa yaprakları açık veya koyu vişneçürüğümsü yeşil renkte olup üzeri tüylü, kalın etli bir yapıya sahiptir ve de bunu etrafını çeviren ayrıca 8-12adet daha ince, küçük dış kupa yaprakları mevcuttur. Çay ve natürel ilaç yapımında bu kupa yaprağı ile dış kupa yaprağı kullanılır diğer kısımları kullanılmaz. Eskiden vatanı Sudan olan bu bitki günümüzde hemen hemen tropik ve subtropik ülkelerde yetişmekte ve hatta Almanya gibi iklimi ılıman olan ülkelerde bile yetişmektedir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilebileceği kanaatindeyim.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisi İçindeki Maddeler:

Hebisküs, Hibisküs yaprağı içerisinde; Sitrik asit, Malik asit, Tartarik asit, Hibicin, Gassypetin, Gossypetin, glikozit, C-vitamini, musilaj içerir.

+ Hebisküs, Hibisküs Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hebisküs, Hibisküs çiçekleri solduktan sonra kupa yaprakları tekrar kapanır ve kurumaya başlar bu zaman toplanır ve kurutulduktan sonra nemde uzak bir yerde porselen kaplarda muhafaza edilir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca bitki örneğin 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X