Menegiç, Bıttım, Çitlenbik Yorumlar

BITTIM, MENEGİÇ, ÇİTLENBİK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Menegiç Bitkisinin Diğer İsimleri:

Menegiç, Menengiç, Çitlenbik, Bıttım, Çıtlık, Sakızlık, Kurtmeç, Meneviş.

+ Menegiç Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Çerez ve şekerleme endüstrisinde de kullanılan menengiç, halk arasında egzama, astım, ishal, sarılık, mide ağrısı, nefes darlığı, solunum yolları, ses teli, hazım problemleri gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır. Menengiç aynı zaman da mide ağrılarını dindirir ve öksürüğü keser. Ayrıca balgam söktürür, nefes açıcıdır, ağız salyasının kesilmesini sağlar, saçları koyulaştırır ve yaraları iyileştirici özelliği vardır. Dalak için çok yararlıdır. Ayak terlemesini önler. Böbrek kumlarının dökülmesini sağlar. Göğsü yumuşatır. Şişmanlatıcı özelliği vardır, ses tellerine iyi gelir. Kalp yetmezliği riskini azaltır. Yağlı bir içecektir ve E vitamini sayesinde kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda menegiç bitkisi, türk kahvesi yapımında kullanılır. Diğer kahvelere göre, daha yumuşak bir tada sahiptir ve besinsel lif bakımından çok faydalıdır.

+ Menegiç Bitkisinin Kullanım Şekli:

Meyveler ezilerek bala karıştırılır. Günde 1 ceviz büyüklüğü tüketilebilir. Ayrıca kavrularak çerez gibi yenir. Kabızlığı önlemek için günde 3 kez yarımşar gr. tüketilebilir. nefes darlığı ve astımda pipo ile dumanı çekilir. Yapraklar ve taze sürgünlerden şap ile birlikte sarı kumaş boyası yapılır.

+ Menegiç Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Menegiç bitkisi akdeniz iklim kuşağında ve Dünya’da benzer iklimlerde yetişir. Ülkemizde Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Güney Marmara illerinde, Toros Dağları’nın eteklerinde bol miktarda ve doğal olarak yetişmektedir.

+ Menegiç Bitkisi İçindeki Maddeler:

Sakızı asit ve nötral triterpen türevleri içerir. Mazısı yüksek miktarda tanen içerir. Meyveleri Rezin, uçucu yağ, sabit yağ ve terebentin ihtiva eder.

+ Menegiç Bitkisi Toplama, Kurutma:

Menegiç bitkisi, meyveler olgunlaştığı zaman toplanıp böceklerinden arındırılıp kurutulur. Sakızı doğal ifrazat oluşumundan elden edilebildiği gibi, yaralama veya çizimlerden sızan reçinenin toplanması ile de elde edilir. Yağı, olgun meyvelerin sıkılmasıyla elde edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X