Menekşe, Menekşe Kokulu, Menekşe Hercai Yorumlar

MENEKŞE, MENEKŞE KOKULU, MENEKŞE HERCAİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Menekşe Bitkisinin Diğer İsimleri:

Menekşe, Menekşe Kokulu, Menekşe Hercai.

+ Menekşe Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kokulu menekşe, terletici dolayısıyla ateş düşürücü, saponin etkisiyle göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. İdrar arttırıcı etki gösterir. Kronik bronşitte öksürük ilacı olarak etkilidir.100 gr kuru yaprak, 1 lt. suda kaynatılır. 1 gün bekletilir ve ertesi gün, 3 saatte 1 fincan olarak içilir. Eğer öksürük için kullanılıyorsa 1 çay kaşığı da bal eklenir. Uyutucu ve sakinleştirici etkisi vardır. Mikrop öldürücüdür. Kanı temizleme özelliğine sahiptir. Müshil etkiye sahiptir. Nikris ve romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Cilt hastalıklarında etkilidir. Astım, yüksek ateş, öksürük, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı fayda sağlamaktadır. Uykusuzluğa karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Vücutta çıkan çıbanların çabuk iyileşmesine yardım eder.

+ Menekşe Bitkisinin Kullanım Şekli:

Günümüzde pastacılar kek, şekerleme ve çikolataları süslemek amacıyla kullanırlar. Çiçeği tat vermek için kullanılır, yaprakları çiğ ve pişmiş olarak yenir. Bitkiden faydalanılacağı zaman su ile kaynatılarak içilir. Ayrıca saçlarda kepek sorunu varsa bitkinin suyu içilir. Göğüs darlığı, nefes darlığı olanlarda ise, bitki bal ile kaynatılıp içilir.

+ Menekşe Yağının Faydaları:

Menekşe yağı özellikle egzama ve uyuz gibi deri hastalıklarında oldukça faydalıdır. Menekşe yağı süte katılıp ellere sürüldüğünde çatlamalara karşı fayda sağlar. Göz şişmesi ve mide şişkinliğine karşı etkilidir. Ayrıca menekşe yağı bağ ağrısına, cilt çatlaklarına, makatta yaşanan sorunlara, idrar yaparken yanma sorununa, nezleye ve kalp sıkıntısına çok iyi gelmektedir. Saçların dökülmesi önler ve kuvvetlenmesini sağlar.

+ Menekşe Yağının Kullanım Şekli:

Saç dökülmesi için, menekşe yağı, yumurta sarısı ve badem yağı ile birlikte karıştırılır. Saç derisine masaj yaparak sürülür ve 15 dk. bekledikten sonra iyice yıkanır. Haricen ateş düşürücü ve öksürüğe karşı; 100 gr. kuru yaprak 1 lt suda kaynatılır, 1 gün bekletilir. Ertesi gün 3 saatte 1 fincan olarak içilir. İsteğe göre 1 çay kaşığı balda eklenebilir. Haricen şişen gözün üstüne temiz bir pamuk yardımıyla masaj yapılarak uygulanır.

+ Menekşe Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Menekşegiller familyasından; çiçekleri tek renkli, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve hemen hemen sapsızdır. Genellikle az veya çok koyu renkli olur. Beyaz renklileri de vardır. İlkbahar aylarında çiçek açar. Kokulu menekşe bahar aylarında, hercai menekşe ise yaz aylarında çok güzel mor renkli çiçekler açan bitkilerdir. Dünyada birçok ülkede süs bitkisi yaygın olarak yetiştirilir. Rivayete göre Napolyon ve Josephine sadakati temsilen birbirlerine menekşe buketi vermişlerdir. Daha sonra menekşe Napolyon’un imparatorluk partisinin amblemi olmuştur. Fransa’da sevgi şiirlerine ödül olarak menekşe verilmektedir. Özellikle Viktorya İngiltere’sinde çok popüler olmuştur.

+ Menekşe Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Menekşe bitkisi içinde, uçucu yağ, tanen, saponinler, flavon glikozitleri iridin, vialamin ve emetin benzeri bir alkaloid içermektedir.

+ Menekşe Bitkisini Toplama, Kurutma:

Menekşe bitkisinin bütün türlerinin toprak üstü kısımları çiçek açıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X