Mersin, Mersin Yaprağı, Murt Yorumlar

MERSİN, MERSİN YAPRAĞI, MURT
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Mersin Bitkisinin Diğer İsimleri:

Mersin, Mersin Yaprağı, Murt.

+ Mersin Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Mersin bitkisinin dal, yaprak, çiçek ve meyveleri hoş kokuludur. Bitki, döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalır ya da gövde çelikleriyle üretilir. Tatlı ve hoş kokulu meyveleri pazarlarda satılır ve yenir. Bronşitte faydalıdır. Mesane iltihaplarını da giderir. Nezlede faydalıdır. Akciğer iltihaplarında kullanılır. Bel soğukluğunda faydalıdır. İshali keser. Mide ağrılarını giderir. Egzamada faydalıdır. Saçları boyamakta kullanılır. Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir. İştah açıcıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır. Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür. Mikrop öldürücüdür. İştah açıcıdır. Basit yaraları geçirme özelliğine sahiptir.

+ Mersin Bitkisinin Kullanım Şekli:

1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki kez birer bardak içilir.

+ Mersin Yağının Faydaları:

Nefes açıcı özelliğe sahiptir. Gerginliğe ve uykusuzluğa iyi gelir. Ergenlik sivilceleri ve yağlı ciltler için kullanılır. Mide ağrılarını giderir. Yağlı tahriş olmuş ve iltihaplı ciltler için kullanılır. Hemoroit tedavisinde ve şeker hastalığına karşın etkilidir. Adale kuvvetlendirici ve spor sakatlıklarında masaj için çok uygundur. Astımlı hastalarda haricen infüzyon şeklinde faydalıdır. Mikrop öldürücü ve yatıştırıcı etkileri nedeni ile verem, bronşit ve bel soğukluğunda kullanılmaktadır.

+ Mersin Yağının Kullanım Şekli:

Dahilen günde 1 fincan suya 5 damla damlatılarak içilir. Haricen cilde masaj şeklinde kullanılır. Hamilelik döneminde kullanmak sakıncalıdır. Fazlası zararlıdır.

+ Mersin Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

2 metreyüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen ilkbahar sonunda beyaz renkli çiçekler açan, çok koyu mor renkli meyveleri olan bir ağaççıktır. Akdeniz iklimi bitkisi olan mersin, bu iklime sahip ülkelerde ve yurdumuzda, Ege ile Akdeniz bölgelerinin dağlarında bol miktarda yabani ve süs bitkisi olarak yetişir.

+ Mersin Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Mersinin yaprak ve çiçekli dallarında tanen, reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar, meyvelerinde yüksek oranda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunur.

+ Mersin Bitkisini Toplama, Kurutma:

Mersin bitkisinin yaprakları her mevsimde toplanır ve demetler halinde gölgelik, havadar bir yerde kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X