Meyan Kökü Yorumlar

MEYAN KÖKÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Meyan Kökü Bitkisinin Diğer İsimleri:

Meyan Kökü, Glycyrrhiza Glabra.

+ Meyan Kökü Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Meyan kökünün faydası göğüs yumuşatır ve balgam söktürür. Çünkü glycyhizin saponin ve benzeri etki ederek bronş salgılarını arttırır. Günde 3 kez 1 gr. meyan kökü tozu yutulur. Ses kısıklıklarına iyi gelir. İdrarı arttırır. Öksürük için daha önceleri yaygın olarak kullanılan meyan kökünün ülser ve gastritte faydalı olduğu 1946’da Hollandalı eczacı Revers tarafından tesadüfen fark edildi. Bu etki daha sonra Hollanda Üniversitesi’nde yapılan bilimsel açıklamalarla teyit edilmiştir. Tespit edilen aktif madde olan glycyhetinic asit, kortizon denilen ve vücutta böbrek üstü bezlerinde üretilen hormona benzer şekilde ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı olarak rol oynar. Kortizonun kendisi de bu etkilere sahip olmasına rağmen ülser veya gastrit tedavisinde kullanılmaz. Çünkü mide kanaması ve midede yırtılma ihtimalini arttırır. Ancak bu yan etkiler kortizon kadar güçlü olmadığından meyan kökünde görülmez. Meyan kökünden elde edilen Meyan balının mukoza (vücudun iç yüzeylerini örten doku) koruyucu ve yara iyi edici özellikleri vardır. Bu özellikleri sebebi ile gastrit ve mide ülserinde fayda sağlar. Günde 20-25 gr. meyan kökü çiğnenerek basitçe tedavi sağlanabileceği gibi 30 gr. meyankökü tozu ile 1 tatlı kaşığı keten otu 1 lt. suda 20 dk. Kaynatılarak, bu sıvıdan günde 3 bardak olarak da içilebilir. Bu sıvı öksürük tedavisinde de uygundur. Meyan şerbeti müshil olarak etkilidir. Yüksek tansiyonlu kimselerde, meyan kökü tansiyonu daha da yükseltebileceği için dikkatli olunmalıdır. Meyan Kökünün Kullanımı: Meyan kökü tozu, bal şerbeti şeklinde su ile kullanmak üzere, ileri işlemlere tabi tutularak muhafaza edilir. Meyan kökü değirmende çekilerek tozu elde edilir. Meyan kökü tozu, suyla kaynatılarak kullanılabilir. Meyan balı için kökler kaynar suda uzun süre bırakılır. Sonra bu sıvı alçak basınçta bal kıvamına gelinceye kadar yoğunlaştırılır. Yoğunlaşmış meyan kökü balı silindir veya küp şeklinde ticarete sunulur. Parlak siyah renkli, özel ve tatlı lezzetli bir kütledir. Ülkemizde meyan balı elde etmek üzere İzmir ve Söke’de kurulmuş tesisler mevcuttur. Meyan şerbeti hazırlamak için, kuru kökler dövülerek lif haline getirilir. Lifler karbonat ile yoğrulur. Koku vermesi için biraz tarçın eklenir ve bu karışım delikli bir kaba konur, üzerine su eklenerek alttan dökülen su toplanır. Bu işleme sıvı istenilen kıvama gelinceye kadar devam edilir. Meyan şerbeti esmer renkli, tatlı lezzetli bir sıvıdır. Doğu bölgelerinde içecek olarak da yaygın tüketilmektedir.

+ Meyan Kökü Bitkisinin Kullanım Şekilleri:

Meyan Kökünün Kullanımı tarif 1: Çubuk meyan veya lif meyan kökü şeklindeki yapısına göre farklılık oluşturmaktadır. Meyan kökü çubuklarından bir meyan çubuğu (5-6gr.) kadarı bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Meyan Kökü çayı demlenmesi için 10-12 dakika kadar beklenir. Meyan Kökü çayı demlendikten sonra meyan çubuğu bardaktan çıkarılır. (Aynı meyan çubuğu gün içersinde 3-4 defa demlendirilebilir.) Oluşan Meyan Kökü çayından günde 2-3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Meyan Kökünün çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.
Meyan Kökünün Kullanımı tarif 2: Çubuk Meyan Kökünden 40-50gr. kadarı 1,5-2 lt. soğuk su içinde tencereye konur. Kaynamaya başlayınca 1-2 dakika kadar fokurdaması beklenir. Fokurdadıktan sonra kendi halinde soğuması demlenmesi için 5-6 saat beklenir. Bekledikten sonra süzür. Oluşan Meyan Kökü çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak Meyan Kökü çayından içilir.
Meyan Kökünün Kullanımı tarif 3: Meyan Kökü çubuk ve lif olarak kullanılabildiği gibi, öğütülmüş, un edilmiş havanda dövülerek veya mikserde çekilerek toz olarak kullanılabilir. Bir tatlı kaşığıMeyan Kökü unu sade olarak üzerine su içilerek veya Bal, pekmez, yoğurt, su gibi herhangi bir şey ile iki misli kadar karıştırılır. Oluşan Meyan Kökü tozu macunu günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.

+ Meyan Kökü Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Haziran-Temmuz aylarında mavimsi-mor renkli çiçekler açan, genellikle akarsu kenarlıklarında kumlukları seven bir bitkidir. Meyan Suriye, İran, Kırım, Kafkasya, İtalya ve ülkemizde yetişmektedir. Ege bölgesinde bol miktarda elde edilirken bugün ekim alanları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya kaymıştır.

+ Meyan Kökü Bitkisi İçindeki Maddeler:

Glikoz, sakaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine, çok tatlı olan glycyhizik asidi taşımaktadır.

+ Meyan Kökü Bitkisi Toplama, Kurutma:

Meyan kökünün toprak altı kısımları, kök ve sapları sonbaharda topraktan çıkarılır, topraklarından temizlenir ve kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X