Mısır, Mısır Püskülü Yorumlar

MISIR, MISIR PÜSKÜLÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Mısır Bitkisinin Diğer İsimleri:

Mısır, Mısır Püskülü.

+ Mısır Püskülünün Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Mısır püsküllerinin faydasını kısaca sayacak olursak; Mısır püskülünün idrar söktürücü ve idrar yollarını temizleyici etkisi vardır. Böbrekleri çalıştırır, idrar atılımını hızlandırır. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki fazla su ve yağ atılımını hızlandırdığı için zayıflamada kullanılır. 100gr. mısır püskülü 2-3lt. suda kaynatılarak günde 3-4 bardak içilir.
Mısır taneleri A vitamini açısından zengin oluşları sebebi ile cilt ve göz sağlığına faydalıdır. İshalde, gastrit ve mide ülserinde iyi bir diyet besinidir. Mısır özü yağının en bilinen özelliği doymamış yağ asitlerinden zengin olması sebebi ile, kandaki kolesterol miktarında artışa yol açmaması ve böylece damar sertliği ihtimalini en aza indirgemesidir. Kan kolesterolünün artışı, kanda pıhtılaşma eğilimi doğurur. Buda damar sertliğinin başlangıç mekanizmasıdır. Damar sertliğinin de tutmuş olduğu organa göre yüksek tansiyon, erken bunama, enfarktüs, halsizlik ve ağrılara neden olabileceğini düşünürsek, mısır yağının faydalarını daha kolay kabul edebiliriz.

+ Mısır Püskülü Bitkisinin Kullanım Şekli:

Mısırın taneleri, püskülleri ve tanelerinden elde edilen yağ değişik amaçlar için tüketilir.
Mısır püskülünün Kullanımı; Mısır püskülü bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir. Demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Mısır Püskülü çayından Günde 3-4 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Mısır Püskülü çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Mısır Püskülünün diğer kullanımı tarifi ise şöyledir: 40-50gr. kadar Mısır Püskülü 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Mısır Püskülü çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Mısır Püskülü çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Mısır Püskülü çayından içilir. Şayet Mısır Püskülü çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak Mısır Püskülünün çayından içilir.

+ Mısırın Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Mısır Buğdaygiller familyasındandır. Bir yıllık otsu bir bitki olup yetiştiği bölgeye göre boyu 1,5- 3 metre arasında olabilir. Yaprakları uca doğru gittikçe sivrilerek, uzun ince bir mızrak şeklindedir. Yaprakların kenarları bütün, dalgalı, ortasından grimsi beyaz büyük bir ana damar ve ona paralele olarak bir düzine sağlı, sollu yan damarlar uzanır. Çiçekleri erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı durur, fakat aynı bitki dedir. Dişi çiçekleri koçandan çıkan püsküllerdir. Meyvesine kısaca mısır koçanı denir ve bu kocan üzerinde 100-200 adet mısır tohumu dizilmiştir. Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika ana karasından Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. Mısır için Türkiyenin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir.

+ Mısırın Bitkisi İçindeki Maddeler:

Mısır bitkisinin taneleri, yüksek oranda nişasta ile doymamış yağ asitleri, A vitamini ve sterolleri içerir. İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiği maddeler ise şunlardır; Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ.

+ Mısır Püskülü Bitkisi Toplama, Kurutma:

Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz ayalarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X