Mişmiş, Kayısı, Zerdali Yorumlar

KAYISI, ZERDALİ, MİŞMİŞ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kayısı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kayısı, Zerdali, Mişmiş.

+ Kayısı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kayısı kuvvetli bir besin olarak vücuda enerji verir, ayrıca müshil etkileri vardır. Kayısı yağı badem yağı gibi cildi ve dışkıyı yumuşatmak maksadıyla kullanılır. Acı tohumların fazlası zehirlenmeye sebep olabileceği gibi, öksürük kesmek ve bağırsak parazitlerini öldürmek için az miktarlarda kullanılabilir. Kayısı, sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Raşitizm’de faydalıdır. Kansızlığı tedavi eder. Yüz ve boyunlara tazelik ve güzellik verir. Kayısı yağı cilt için güzellik verici olmasının yanında kırışıklıkları gidermede de kullanılır. kayısı ihtiva organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu yönde etkileri vardır. Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminlerden B karoten önünden çok zengindir. Vitamin A vücudu ve organları saran epitelyum doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için elzemdir. 200- 250 gramkayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük vitamin A tüketiminin 1/3’ünü karşılayabilir. Ayrıca kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin oluşu bazı özel diyetlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Sodyum ve potasyum vücut sıvılarının kozmatik basıncı ve asit baz dengesi için gereklidir. Vücutta sodyum birikimi ödemlere yol açar. Potasyum yetersizliğinde glikojen yetersizliği görülür. Kalp yetmezliğinde, böbrek hastalıklarında, asit toplanması gereken hepatit sirozda ve uzun süre kartikosteroit tedavi gören kişilerde kolaylıkla kullanılabilir.

+ Kayısı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kayısı çiğ olarak veya hoşaf yapılarak veya kurutularak tüketilmektedir.

+ Kayısı Yağının Faydaları:

Kayısı meyvesinin ve çekirdeğinin yağı birçok problem için çare oldu. Kayısı yiyerek içerden bir etkileşim sağlarken, çekirdeğinin yağı ile de dışarıdan teninizi iyileştirmeye ve canlandırmaya yardımcı olacaktır. Bu doğal bakım meyvesi tüm ciltler için bir mucize kaynağı. Tüm yaşlara uygun olan kayısı yağını daha çok orta yaş grubundaki bayanlar tercih ediyor. Kırışıklıklara iyi gelen bu yağ derinin yumuşamasını ve kırışık bölgelerin daha hafif görünmesini sağlıyor. Ciddi bir hücre yenileme özelliğine sahip olması cildin canlılığını kazanmasına yardımcı oluyor. Akneli ciltlerde de rahatlıkla kullanılan yağ, A vitamini içerdiğinden aknelerin temizlenmesine ve sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlıyor. İçerisinde bulunan magnezyum, kalsiyum, karotin ve betakarotan yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları azaltıyor. Cildin doğal güzelliğini ortaya çıkarmak için, yağlı ciltlerde haftada 1 kez uygulayın. Kuru ciltlerde ise günde 1 defa olmak kaydıyla cilde iyice yedirerek uygulanması gerekiyor. Fakat günlük kullanımda abartılmaması gerekiyor. Parmağın ucuyla yağa bandırıp tamponlar halinde yüze uygulayıp sora yedirilmesi gerekiyor. Kayısı yağı almaya karar verdiğinizde soğuk pres üretim tekniği kullanılarak üretilmesine dikkat edin. Çünkü kayısı yağı hiç bir sıcak işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağı çıkarıldığı için içerisindeki önemli vitaminleri kaybetmiyor. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise kesinlikle kayısı yağını sürdükten sonra güneşe çıkmamanız. Akşamları yatmadan önce temizlediğiniz cildinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

+ Kayısı Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Kayısı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kayısı, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir. Kayısı coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye’yi İspanya, Suriye, Çin, Güney Afrika, Macaristan, eski Yugoslavya, Romanya, Avustralya takip etmektedir. Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık %10-15’inin yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgeler; Malatya, Baskil, Elazığ, Erzincan Bölgesi, Kars, Iğdır Bölgesi, Akdeniz Mersin, Mut, Antakya) Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgeler içerisinde Malatya dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir. Malatya kayısısı, Türk ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biridir. Malatya dışında Erzincan ve Elazığ’da da ihracata yönelik kayısı üretimi yapılmaktadır. Kars, Iğdır, Mersin, Hatay gibi bölgelerde yetişen az miktarda kayısı ise, miktar yetersizliği ve kalite açısından ihraç edilme şansı taşımamaktadır.

+ Kayısı Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Kayısı yüksek miktarda şeker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitamin A,B,B2, C,E,P, PP, Folik asit, az miktarda K2O, CO3, P205, CO, DAHAAZ MİKTARDA Na20, Ca0, mg0, Fe03, C1 ve eseri miktarda Zn, A1 ve eseri miktarda Zn, A1 ve Cu içermektedir.

+ Kayısı Bitkisini Toplama, Kurutma:

Meyveler olgunlaşmaya başlayınca taze tüketim için toplanılır ve tüketilir. Kurutulacak kayısı ise tamamen olgunlaştıktan sonra güneşte kurutularak işlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X