Mürver Yorumlar

MÜRVER
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Mürver Bitkisinin Diğer İsimleri:

Mürver, Mürver Ağacı.

+ Mürver Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Müshil, terletici, vücut dayanıklılığı arttırıcı, soğuk algınlığı, grip hastalığında koruyucudur. Meyve suyu sinir ağrıları ve romatizmal ağrılar gidericidir.
Suyu haşere kovucu etkilere sahiptir. Boğaz ağrılarında çiçek tütsüsü yapılır. Basurlara faydalıdır. Soğuk algınlığı ve gribe faydası çoktur. Saman nezlesine ve sinüzit iltihabına faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zehirli değildir.

+ Mürver Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kaynatma 1 çorba kaşığı kuru çiçek 1,5 bardak suda haşlanır, demlenir günde 3 fincan içilir. Yapraklar suda bekletilir dıştan deri hastalıkları ve hemoroitlere kullanılır. Meyve marmeladı günde 3 defa 1 kahve kaşığı alınır. Kökler kaynatılarak ayak mantarına karşı kullanılır. Kabuklar 80 gr. 1 lt suda kaynatılıp günde 3 çay bardağı müshil ve idrar söktürücü olarak alınır.

+ Mürver Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

3- 8 metre yüksekliğinde, morumsu küre şeklinde meyvelere sahip, yaz aylarında sarımsı çiçekler açan bir ağaçtır. Avrupa, Balkanlar, Güney Asya ve yurdumuzda yetiştirilmektedir. Ormanlar ve akarsu kenarlarında rastlanabildiği gibi, park ve bahçelerde de mevcuttur. Eskiden İngiltere’de, yazlık çiftlik evlerinin yakınlarına ekilirdi. Böylece ev sahibi eve geldiğinde gözlerini mürver suyu ile yıkayacak ve eve yaklaşan cadıları görebilecekti. Ayrıca, cenazenin etrafında yakılan mürverin, ölünün ruhunu şeytandan koruduğuna inanılırdı.

+ Mürver Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Uçucu ve sabit yağ, reçine, tanen, müsilaj, şekerler, rutin ve sambunigrin isimli maddeler içerir.

+ Mürver Bitkisini Toplama, Kurutma:

Çiçeklenme döneminde çiçekler toplanır, kurutulur. Kökleri, erken ilkbahar veya sonbaharda, meyveler olgunlaşınca sökülür ve kurutulur. Meyveleri, olgunlaştıklarında toplanır ve gölgede kurutulur. Yapraklar ise çiçeklenme döneminde toplanıp, gölgede kurutulur. Kabukları da ilkbahar başlayınca soyulup, gölgede kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X