Okaliptus, Sıtma Ağacı Yorumlar

OKALİPTUS, SITMA AĞACI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Okaliptus Yaprağı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Okaliptus, Sıtma Ağacı, Bataklık Ağacı, Sağlık Ağacı.

+ Okaliptus Yaprağı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Okaliptus Yaprağı otunun faydalarını sayacak olursak akciğer hastalıklarında etkili olarak balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu sebeple, uzun süreli öksürüklerde ve bronşitte kullanılabilir. Astımda da fayda görmek mümkündür. Bunun için ya taze yaprakları suda kaynatarak buharı solunur ya da okaliptus yağı ile göğüs ovulur. Tanen ve yine okaliptus hafif kabız yapıcı, uyarıcı ve kuvvet vericidir. Flovan glikozitleri sebebiyle idrar söktürüp, okaliptus hafif mikrop öldürücülüğü ile aynı zamanda idrar yolarlını temizler. Mikrop öldürücü etkisinden faydalanmak için bazı boğaz ve burun hastalıklarında gargara yapılır veya buharı solunur. Ayrıca bunlardan başka bağırsak solucanlarında ve şeker hastalığında fayda sağladığı bildirilmektedir. Tabi ki şeker hastalığında fayda kesin tevdi olarak değil, kan şekerini düşürmek amacıyla kullanılır. Bu şekilde şeker hastalığı için kullanılan ilaçların dozu düşürülebilir. 30-40 gr. okaliptus yaprağı, 1,5-2 lt. soğuk suda bir taşımlık kaynatılır. Kendi halinde sğutulur demlenir. Okaliptus çayını tatlandırmak için biraz bal eklenir ve bu okaliptus yaprağı çayından günde 2-3-4 bardak içilir. Şeker hastalığı için kullanılacaksa bal katılmaz.

+ Okaliptus Yaprağı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Okaliptus yapraklarının kullanımı; İlaç yapmak için okaliptusun kuru yaprakları veya taze yapraklarından su buharı distilasyonu ile elde edilen yağı kullanılır. Öksürük tedavisi için kaynar suya atılan okaliptus materyalinin buharından solumak amacıyla kullanılır.
Okaliptus Yaprağı Otu kullanımı; Okaliptus otu bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Okaliptus otu çayı, Günde 3-4 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Okaliptus otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Okaliptus otunun diğer kullanımı tarifi ise şöyledir: 40-50gr. kadar Okaliptus yaprağı otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Okaliptus otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Okaliptus yaprağı otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Okaliptus otu çayından içilir. Şayet Okaliptus otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.

+ Okaliptus Yaprağı Distile Suyunun Faydaları:

Okaliptüs yaprağı, ateş düşürür. Mesane yollarını temizler. Basura iyi gelmektedir. Yiyeceklerin asidini azaltır. Şeker hastalığına faydalıdır. Cilt hastalıklarında sürülerek kullanılır. Romatizmal ağrılarda, diş ağrılarında kullanılır. Kuvvetli mikrop öldürücüdür. Aç karnına içildiğinde solucan ve kurtları düşürür. Kabız, antiseptik ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Nefes darlığı, öksürük, solunum yolu iltihaplarında, grip ve üşütme de etkilidir. Karaciğer hastalıklarında, mide asidini düzenleyici olup, safradan kaynaklanan sivilce, egzama ve vücut şişkinliklerinde faydalıdır.

+ Okaliptus Yaprağı Suyunun Kullanımı:

Okaliptus yaprağı bitki distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Okaliptus yaprağı bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Okaliptus Yaprağı Yağının Faydaları:

Okaliptus yaprağı yağı, Solunum yolları rahatsızlarında, astım, bronşit, nezle ve soğuk algınlığında kullanılır. Kabızlık, öksürük, sinüzit, şeker hastalığı, romatizma, selülit, sindirim sistemleri sorunları, diş eti ve ağız içi rahatsızlarında etkilidir. Saç dökülmesine ve kepeğe faydalıdır. Mikrop öldürücü ve kas gevşeticidir. Sinüzit için buğu şeklinde antiseptik olarak faydalıdır.

+ Okaliptus Yaprağı Yağının Kullanım Şekli:

Okaliptus yaprağı yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Okaliptusun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Okaliptus Haziran-Temmuz aylarında mor renkli çiçekler açan büyük ve güzel görünüşlü bir ağaçtır. Anavatanı Güney Avustralya olup, halen dünyanın sıcak iklimine sahip sulak bölgelerinde Brezilya, Şili, Kalifornia, Hindistan, Çin ve Cezayir’de bol miktarda yetiştirilmektedir. Memleketimizde okaliptusun birkaç türü bulunmaktadır. Bu türler Türkiye’de 1885 yılında Adana-Mersin demiryolunu yapan Fransız şirketinin bazı istasyonlar civarında süs bitkisi olarak bu ağacı dikmesiyle girmiştir. Bu olaydan sonra okaliptus Güney kıyılarımıza yayılmış ve İzmir’den Adana’ya kadar geniş bir kıyı şeridinde ara sıra bulunmaktadır. Tarsus civarında eskiden bataklık olan bir bölge bugün okaliptus ormanıdır. Memleketimizde yetişen okaliptus bitkisinin büyük çoğunluğu Adana okaliptusu olarak isimlendirilir.

+ Okaliptus Yaprağı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Okaliptus Yaprağı İçerisinde tanen, reçine, acı madde, okaliptol denilen uçucu yağ ve flavon glikozitleri bulunmaktadır.

+ Okaliptus Bitkisi Toplama, Kurutma:

Okaliptus (Sıtma ağacı) Ağacının; Gelişmesini sona erdirmiş olan ağaçların yaprakları yaz sonu ve sonbahar başında koparılarak gölgede kurutulur. Genç yaprakları kullanılmamalıdır. Kullanılacağı zaman kuru yapraklar kaynatılmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X