Perin Otu, Aslanpençesi, Yıldıznişanı Yorumlar

ASLANPENÇESİ, YILDIZ NİŞANI, PERİN OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Aslanpençesi Diğer İsimleri:

Aslanpençesi, Adi Aslanpençesi, Aslan Ayağı, Fındıkotu, Harmani Otu, Kırağı Otu, Kadın Mantosu, Yıldız Nişanı, Perin Otu.

+ Aslanpençesi Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Aslanpençesi, şeker hastalığı, ishali kesici, yara iyileştirici,ağrı dindirici, kum düşürücü, cerahatli yaralar,baş ağrısı, burun kanamaları, diş ağrısı, göz iltihapları, çıban, böcek sokmalarına haricen kompres yapılır. Hayvanlarda şap hastalığına karşı yıkama ve yemleme yolu ile kullanılır. Doğum yapan annelerde doğumdan 10 gün sonra verilirse rahmi kuvvetlendirir. Ay halini düzene sokar. Menapozda, damar sertliğinde, migrende, şişmanlığı gidermede faydalanılır. Kas erimesine iyi gelir.

+ Aslanpençesi Bitkisinin Kullanım Şekilleri:

Aslanpençesi otunun faydası ve tıbbi etkileri için kuru yaprak ve bitki kısımları kullanılarak faydalanılır.
Aslanpençesi otunun Kullanım Tarifi -1: Aslanpençesi otundan bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir. Yeteri kadar demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Aslanpençesi otu çayı, Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Aslanpençesi otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Aslanpençesi otunun Kullanım Tarifi -2: 40-50gr. kadar Aslanpençesi otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Aslanpençesi otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Aslanpençesi otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Aslanpençesi otu çayından içilir. Şayet Aslanpençesi otu bitki çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Aslanpençesi otunun Kullanım Tarifi -3: Aslanpençesi otu bitkisi mutfak robotu, blendır, değirmen veya havanda dövülerek toz, un haline getirilir. Toz haline getirilmiş Aslanpençesi otu günde 2-3 defa bilhassa yemeklerden 20-30 dakika kadar önce dolu doluya birer çay kaşığı yutulur. Aslanpençesi otu bitki tozunu herhangi bir gıda (yoğurt, ılık su, meyve suyu, vb.) ile karışıtırıp öğünlerde tüketebilirsiniz.

+ Aslanpençesi Distile Suyunun Faydaları:

Aslanpençesi distile suyunun zararları bulunmamaktadır. Aslanpençesi suyu, bayanlarda hormonları düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca aslanpençesi suyu adet görme düzensizlikleri, rahim akıntısı, sancıları ve menopoz çağındaki rahatsızlıklarda rahatlatıcı etkileri vardır.

+ Aslanpençesi Suyunun Kullanımı:

Aslanpençesi bitki distile damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Aslan pençesi bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çaybardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi birşey ile karıştırılarak tadı seyreltilip içilir.

+ Aslanpençesi Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Aslanpençesi çiçek açmaya başladığı andan itibaren yani Mayıs’tan Ekim’e kadar yerden 5-10 cm. yukarıdan kesilerek toplanır ve demetleri yapılarak havalı ve güneşli yerlere asılarak kurutulur. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü bileşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

+ Aslanpençesi Bitkisi İçindeki Maddeler:

Aslanpençesi içerisinde, taninler, Agrimoniin, Penduculagin, Laevigatin, Quercetin, Leukocyanidin, Silisium dioksitten, Flavonitler, Saponin, Lecithin, Linolasidi, Salisilikasit, Stearin asit ve az miktarda eterik yağ içerir.

+ Aslanpençesi Bitkisi Toplama, Kurutma:

Aslanpençesi çiçek açmaya başladığı andan itibaren yani Mayıs’tan Ekim’e kadar yerden 5-10 cm. yukarıdan kesilerek toplanır ve demetleri yapılarak havalı ve güneşli yerlere asılarak kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X