Pırasa, Pırasa Tohumu Yorumlar

PIRASA, PIRASA TOHUMU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Pırasa Bitkisinin Diğer İsimleri:

Pırasa, Pırasa Tohumu.

+ Pırasa Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Pırasa, yüksek bir besin kaynağıdır. Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Kanı temizler. Astım ve romatizmaya karşı faydalıdır. Damar sertliği için faydalıdır. Uzun süre tüketildiğinde kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Kan pıhtılaşmasını engeller. Maküla dejenerasyonunu önler. Kolerektal kanserin önlenmesinde etkilidir. Göz sağlığı açısından faydalıdır. Egzama ve damar sertliğine karlı fayda sağlar. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça fayda sağlamaktadır. Kansere karşı koruyucudur. Suyu arı sokmalarında kullanılır.

+ Pırasa Bitkisinin Kullanım Şekli:

Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.

+ Pırasa Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Pırasa zambakgiller familyasından sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün almak için ilkbaharda veya güz aylarında, kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir. Besin değeri yüksektir. Romalılar, uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyerek, bitkinin bu özelliğinden faydalandılar. Mısırlılar da erken çağlarda pırasayı kullandılar. Hipnotize edici veya uykuyu kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra erkeklik gücü ile de bağdaştırılıyordu. Oldukça fazla tür sayısı mevcut olmasına karşın, pırasanın gerçek kökenini belirtmek neredeyse imkânsızdır. Kesinlikle, hem Roma, hem de Mısır medeniyetleri çökene değin pırasa yenmeye devam etmiştir. Birçok kimse ise “moder sativa” yı elde edebilmek için yabanî tip olan “serriola” ile hibritlemiştir.

+ Pırasa Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Pırasa bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içermektedir.

+ Pırasa Bitkisinin Bitkisi Toplama, Kurutma:

Pırasanın sebzesi, yeterli boy ve kalınlığa gelince olgunlaştığı zaman, tohumlar gölgede kurutulur. Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı vardır, ancak çiçek açtığında genişler ve dallanır ve karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkar, ancak daha kısadırlar. Bu hızla büyüme ve tohum verme safhasıdır. Yemek için yetiştirildiği zaman, bu safha gerçekleşmeden hasat toplanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X