Portakal, Portakal Kabuğu Yorumlar

PORTAKAL, PORTAKAL KABUĞU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Portakal Bitkisinin Diğer İsimleri:

Portakal, Portakal Kabuğu, Orange, Cytrus Aurantium Risso.

+ Portakal Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Dişeti kanamalarını geçirir. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal, kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ne nezle gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Muhteşem bir C vitamini kaynağıdır. Öksürüğü azaltır. Bedene güç ve enerji verir. Organizmanın vitamin ve madensel tuz gereksinimini karşılar. Spazm gidericidir ve felci önler. Cilt kırışıklıklarını önler. Cildin taze ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Karaciğeri çalıştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamile bayanlar ve bebekler için çok yararlıdır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltlere çok faydalıdır. Cildin kurumasını önler.

+ Portakal Bitkisinin Kullanım Şekli:

Portakal taze olarak yenir. Portakal suyu da kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay, spazmlara karşı faydalıdır.

+ Portakal Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç türüdür. Boyu 2- 10 metrearasında değişebilmektedir. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlıdır. Kabuklarından portakal esansı elde edilmektedir. Eczacılıkta ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri vardır. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatayda yetişmektedir. Kalın kabuklu ve uzunca meyvelidir. Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdeklidir ve ince kabuklu bol suludur. Washington ise çekirdeksiz bir portakal türüdür ve Güney Anadolu ve Doğu Karadenizde Rize çevresinde yetişmektedir.

+ Portakal Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Portakalın içerisinde, başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali, bakır, çinko, demir, manganez mineralleri ve protein bulunmaktadır.

+ Portakal Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Portakal hasadına, meyve çeşitlerinin olgunlaşma dönemine ve meyvelerin olgunluğuna bakılarak sonbaharın çeşitli zamanlarında başlanır ve türe göre kış ortalarına kadar devam eder. Narenciye üretiminde önemli bir yeri olan portakal üretimini etkileyen önemli faktörler, yeterli miktarda ve kapasitede sınıflama, paketleme ve depolama tesisleri, hasat zamanı depoda dayanıklılığıdır. Narenciye meyvelerinin yetiştirildikleri bölgeye ve çeşidin özelliklerine göre ulaştırma şekli ve şartlarına dayanacak ve pazar isteklerini karşılayacak bir olgunlukta olacak şekilde hasat edilmesi için yetiştiricilerin hasat zamanının tespitinde ve hasatta gereken dikkati ve titizliği gösterilmesi gereklidir. En uygun derim zamanı tür ve çeşitlere göre değişiklik göstermektedir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X