Propolis Yorumlar

PROPOLİS
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Propolisin Diğer İsimleri:

Propolis, Arı Propolisi, Pürem.

+ Propolisin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Propolis mikrop kırıcıdır, iltihap gidericidir. Antioksidandır. İmmün sistemini uyarıcıdır. Bioflavonoidler bakımından zengindir. Antioksidatif açısından propolis diğer arı ürünleri arasında en yüksek etkiye sahiptir. Zararlı bakterilere direnç oluşturmamakta, yararlı bakterileri ise, olumsuz olarak etkilememektedir. Ayrıca virüslerin enzim salgılamasını ve çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir. Propolis doğada bulunan e kuvvetli antibiyotiklerden biridir. Amino asitler ve iz elementler açısından zengindir. Ülser ve mide sorunlarına iyi gelmektedir. Deri yanıkları, tahriş ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. Bağışık sistemini güçlendirir. Diş ağrılarına iyi gelir. Diş çürümesini önler. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda propolisin kanser oluşumunu engellediği görülmüştür. Kanserli hücre büyümesini engellediği ve kanser tedavisinde kullanılan kemoterapik bir ajan olan doxorubicinin olumsuz etkilerini azalttığını göstermiştir. Alerjik yapısı olan kişilerde alerjik dermatit tipi yan etkiler olabilir. Astım sorunu olanlar alerji testi yaptırmadan kullanmamaları gerekir. 2 yaşın altındaki çocuklarda arı ürünleri kullanılmamalıdır. Topikal formda propolis cilt tahrişine ve kaşıntıya yol açabilir.

+ Propolisin Kullanım Şekli:

Propolis ürünleri kapsül, tablet, sıvı ekstre, kremler ve sprey şeklinde bulunmaktadır. Saf propolis tahriş edici olduğundan dolayı kullanımdan önce seyreltilmesi lazımdır. 250 mg.’lik kapsüller halinde güne 1 ilâ 3 kez alınır. Soğuk algınlığından korunmak için şurupları içilmelidir.

+ Propolisin, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Arılar tarafından değişik bitki tomurcuklarından yaprak ve gövdelerinden toplanıp biriktirilen reçinemsi bir madde olan propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır. Propolisin M.Ö. 350’ye kadar giden uzun bir kullanım geçmişi vardır. Yunanlılar apseler için kullanırken Asurlular ise yara ve tümör tedavisinde kullanmışlardır. Propolis biriktirme açısından arı türleri arasında farklılık vardır. Bazı türler diğerlerine göre daha fazla propolis biriktirirken bazıları özellikle tropik bölgelerde bulunan arılar hiç propolis biriktirmezler. Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hale getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanırlar. Girdikten sonra ölen canlıları propolisle mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolisin toplandığı bitkilerin tür ve çeşitlerine göre içeriğindeki bileşikler farklılık arz eder. Propolisin etkileri arıların bitkilerden topladığı antioksidan etkili bileşenlerine bağlıdır. Kovanda oluşan hasarların ve çatlakların onarımı için ve kovanlarını korumak amacıyla kullanılan propolisin rengi sarımsı yeşilden koyu kahverengiye dek değişir. Propolis kovandan alındığı haliyle hamdır ve saflaştırılarak kullanılması gerekir.

+ Propolisin İçindeki Maddeler:

Propolisin % 55 oranında reçineli bileşikler ve balsam, %30 balmumu, %10 yağ, %5 oranında ise arı poleni içerir. Kimyasal anlamda, propolis, son derece karmaşık ve güçlü Terpenler, benzoik, kaffeik, sinnamik ve fenolik asitin zengin çeşitlemelerine sahiptir.

+ Propolisin Hasat Zamanı ve Kurutma Usulü:

Arıkovanı temizlenirken, bakım yapılırken birikim olan yerlerden keskiyle sıyrılıp alınır ve biriktirilip kapalı kaplarda saklanır. Serin yerlerde saklanır. Açıkta bırakılmaz.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X