Safran, Safran (Safranbolu), Safran (İran) Yorumlar

SAFRAN, SAFRAN (SAFRANBOLU), SAFRAN (İRAN)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Safran’ın Diğer İsimleri:

Safran, Safran /Safranbolu), Safran (İran).

+ Safran’ın Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Sinir zafiyetini giderir. Sinirleri uyarır. Vücuda kuvvet verir. İştah açar. Adet gecikmelerinde faydalıdır. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. Rahim hareketlerini arttırır. Yüksek tansiyondan solunum sistemi şikâyetlerine ve Alzheimer hastalığına kadar birçok hastalığa çare olmaktadır. Obeziteyi önlemede büyük bir önem taşır. Çok iyi bir antioksidan ve anti kanserojen baharattır. Depresyona iyi gelir. İştahı düzenler. Strese karşı birebirdir. Beyindeki seratonin hormonunu aktive ederek mutluluk sağlar. Kanseri tümörü küçültücü etkisi vardır ve tümörün yayılmasını önler. Göz hastalıklarının ilerlemesini durdurur. Kötü kolesterolü düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Gaz gidericidir.

+ Safran’ın Kullanım Şekli:

Safran bugün ilaç olarak kullanılabildiği gibi boya maddesi ve baharat olarak da kullanılmaktadır. Meşhur Türk tatlılarından zerdenin içinde safran kullanılmaktadır.

+ Safran Çayının Faydaları:

Kalp ve damar sağlığını korur. Kanser tedavisinde kullanılır. Depresyona iyi gelir ve göz sağlığını korur. Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. Enfeksiyon önleyici özelliği vardır.

+ Safran Çayının Kullanım Şekli:

1 bardak safran çayı için 6-7 adet safran kullanılmak yeterlidir. Su kaynadıktan sonra 1-2 dakika soğuması beklenir. Suyun rengi amber rengine dönene kadar beklenir. Genellikle 5 dakika demlemek yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın ve kakule atılabilir veya şekerle tatlandırılabilir.

+ Safran’ın Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Eylül Ekim ayları arasında mor renkli güzel kokulu çiçekler açan bir bitkidir. Safranbolu ilçemiz ismini bu bitkiden almıştır. Asıl vatanı Asya’dır. Yunanistan, Güney Fransa ve İspanya’da az yağmurlu sıcak bölgelerde yetişir. Ülkemizde de Safranbolu haricinde, İstanbul, İzmir, Adana ve Urfa’da rastlanmaktadır. Safran ilk çağlarda önce Mısırlılar, sonra Yunanlılar ve Romalılar tarafından baharat ve renk maddesi olarak tüketilmiştir. M.Ö. 1600 yıllarında üretildiğine dair kanıtlar mevcuttur. Doğu Asya’da krallar ve başrahipler, safranla boyanmış elbiseler giymekteydi.

+ Safran’ın İçindeki Maddeler:

Safranın içinde, şekerler, organik asitler, uçucu ve sabit yağ bulunmaktadır. Ayrıca pikrokrosin isimli acı madde içerir.

+ Safran Toplama, Kurutma:

Çiçeklenme döneminde çiçek üreme organları toplanıp kurutulur. Gölgede ve sıcak odalarda kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X