Şahtere Otu, Tilki Kişnişi Otu Yorumlar

ŞAHTERE OTU, TİLKİ KİŞNİŞİ OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin Diğer İsimleri:

Şahtere, Tilki Kişnişi Otu, Safra Otu, Sarılık Otu.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Şahtere otunun faydalarını sayacak olursak; Şahtere otu Kanı temizleyici, kuvvet verici, iştah açıcı, verem, sarılık, cilt mantarları, sedef, egzama, sulu cilt alerjilerini iyileştirici, cilt rahatsızlıklarına, evham giderici, sinir nöbetleri, uyuz, gözlerde çapaklanmayı giderici, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, yatıştırıcı, damar sertliğini giderici, safrayı ayarlayıcı, kusmayı azaltıcı, mide bulantı kesici, yağlı yemekleri hazmettiricisi, zayıflatıcı, karaciğeri iyileştiricidir. Kanı temizleyici özelliği sayesinde karaciğer ve karaciğere bağlı olarak cilt rahatsızlıklarında faydalıdır.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin Kullanım Şekileri:

Şahtere otunun kullanımı; bitki toz haline getirilerek veya su ile kaynatılarak dâhilen kullanılabilir.
Şahtere otunun kullanımı tarif 1: Şahtere otu bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Şahtere otu çayı, Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Şahtere otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Şahtere otunun kullanımı tarif 2: 20-30gr. kadar Şahtere otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Şahtere otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Şahtere yaprağı otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Şahtere otu çayından içilir. Şayet Şahtere otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Şahtere otunun kullanımı tarif 3: Şahtere otu mutfak robotu, blendır, değirmen veya havanda dövülerek toz, un haline getirilir. Toz haline getirilmiş Şahtere otu günde 2-3 defa bilhassa yemeklerden 20-30 dakika kadar önce dolu doluya birer çay kaşığı yutulur. Şahtere otu tozunu herhangi bir gıda (yoğurt, ılık su, meyve suyu, vb.) ile karışıtırıp öğünlerde tüketebilirsiniz.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Şahtere Otu Şahteregiller familyasından; çok parçalı yapraklı, küçük, düzensiz, beyazımtırak veya pembe renkli çiçekleri olan otsu bir bitki cinsidir. 50 kadar türü vardır. En önemlisi Tıbbi şahtere (Fumaria officinalis) yurdumuzda yetişir. Tıbbi şahtere (Fumaria officinalis); yol kenarlarında rastlanan 20-60 santimetre boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları mavi-yeşil çiçekleri mor renklidir. Vatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri olan bitki günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralya’da da yetişmektedir.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin içerisinde; Fumarin alkaloidi, fumar asidi, tanen, potasyum, kalsiyum, magnezyum tuzları, acı maddeler, şeker, reçinedir.

+ Şahtere Otunun, Şahtere Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Şahtere Otu, Şahtere Bitkisi Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X