Sakız Ağacı, Damla Sakızı Yorumlar

DAMLA SAKIZI, SAKIZ AĞACI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Damla Sakızı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Damla Sakızı, Sakız Ağacı.

+ Damla Sakızı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Damla sakızının faydaları oldukça fazla olmasına rağmen bizle sadece tatlı ve kahvede kullanıldığı biliriz. Biraz araştırma yaparak damla sakızının faydalarının birçok alanda işimize yaradığını görürüz. Göğüs hastalıklarının tedavisinde kullanılan damla sakızı, aynı zamanda böbreğe çok yararlıdır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve karaciğer için tavsiye edilir. Soğuktan kaynaklanan dalak ağrılarına iyi gelir. Felçli hastalar için iyi bir şifa kaynağıdır. Yakısı saçkıran hastalığına iyi gelir. Doğal damla sakızı oral hijyen için mükemmel olup, doğal damla sakızının güçlü etkisi ile dişlerinizi korur. Aynı zamanda damla sakızı tatlılarda ve muhallebilerde kullanılan bir baharat çeşididir.

+ Damla Sakızı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Astım ve bronşit için kullanımı: 50 gr damla sakızı buzlukta bir süre dondurulur. Dondurulmuş olan damla sakızı, dövüldükten sonra kavanoza konur. Damla sakızının üzerine, 4 parmağı aşacak şekilde sağ zeytinyağı döküldükten sonra, kapağı kapatılarak, 8 gün bekletilir. 9. gün kullanıma hazır olan damla sakızı ve zeytinyağı karışımı, çocuklara günde bir tatlı kaşığı, büyüklere ise bir yemek kaşığı verilir. Akciğer hastalıkları, astım, bronşit gibi rahatsızlıklarda; şeker hastalığı olanlarda,50 gr damla sakızı metal havanda ezilir, 1 lt sızma zeytinyağına katılır. Bir hafta bekletildikten sonra elde edilen karışım her sabah iyice karıştırıldıktan sonra, aç karnına bir çorba kaşığı içilir. Şeker hastalığı olmayanlar ve çocuklar; 20 g doğal damla sakızı metal havanda ezilir ve 850 gr çam veya kestane balına katılır. Bir hafta bekletildikten sonra elde edilen karışım her sabah iyice karıştırıldıktan sonra aç karnına üç tatlı kaşığı yenilir. Kolesterol, kalp ve damar rahatsızlıklarında; 20 g damla sakızı 200 ml’lik bir su bardağına konulur ve üzerine su ilave edilir. Hazırlanan karışımın yalnız suyu sabah içilir ve içilen miktardaki su tekrar ilave edilir. Akşam tekrar su içilir ve tamamlanır. Bu işlem bardaktaki damla sakızı eriyinceye kadar devam eder. Gastrit, ülser ve mide rahatsızlıklarında;doğal damla sakızlı macundan, her sabah aç karnına bir çorba kaşığı ağızda eritilerek kullanıldığında gastrit ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde faydalı sonuçlar vermiştir. Ayrıca tok karnına hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak gazlarını giderici olarak da kullanılır. Macunun Yapılışı: yarım kg bala, toz haline getirilmiş 50-100 gr damla sakızı ilave edip karıştırılır. Yemeklerden önce birer kaşık yenir.

+ Damla Sakızı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Damla sakızının, 3000 yıllık bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Mide rahatsızlıklarını giderdiği gerekçesiyle genelde Akdeniz ve çevresinde çok kullanıldığı bilinmektedir. İlk olarak Yunanlılar tarafından kullanılan damla sakızının, Türklerle karşılaşma tarihi 16. yüzyıldır. Ardından Türkler damla sakızını doğuya yaymışlardır.

+ Damla Sakızı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Damla sakızının içinde, acı maddeler ve uçucu yağlar bulunmaktadır.

+ Damla Sakızı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Damla sakızı her yıl Haziran’dan Eylül’e, hava şartları iyi gittiğinde Ekim ayına kadar üretilir. Ekim ayının 15’ine kadar sertleşmesi düzenli bir hale geldiğinde toplanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X