Sığala, Karagünlük, Buhur Yorumlar

BUHUR, SIĞALA, KARAGÜNLÜK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Sığala Bitkisinin Diğer İsimleri:

Sığala, Karagünlük, Buhur, Mia.

+ Sığala Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Sığala yağı haricen iyi bir mikrop öldürücüdür. Bilhassa uyuz, bit, mantar gibi deri hastalıklarında sürmek suretiyle tüketilir. Dâhilen kullanılırsa göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Dâhilen kullanımda sığala yağı günde 3 kez 1 çay kaşığı içilir.

+ Sığala Bitkisinin Kullanım Şekli:

Sığala yabancı maddelerden arındırılmak için suyla kaynatılır, balsam dibe çöker, su alınarak sığala yağı elde edilmiş olur. Su üzerinde kalan kabuklar sıkıca kıl torbalar içine doldurulup sıkılır. Torbalarda kalan bu ağaç kabukları buhur veya günlük adını alır. Yakıldığında saldıkları kendilerine mahsus kokuları sebebi ile, tütsü olarak kullanılır.

+ Sığala Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

15- 20 metre yüksekliğinde, çınar görünümlü bir ağaçtır. Karagünlük ağacının anavatanı, Güneybatı Anadolu’dur. Hatta hemen hemen sadece Muğla ilimizde yetişir.

+ Sığala Bitkisi İçindeki Maddeler:

Sığala yağı içinde styral denilen uçucu yağ vanilin, reçine, cimnamik asid, styracin ve storecin maddeleri bulunmaktadır.

+ Sığala Bitkisi Toplama, Kurutma:

Mart ve Ekim ayları arasında ağacın gövdesine bıçaklarla uzunlamasına yaralar açılır. Bu yaralar 15-20 günlük aralarla tazelenir. 3-4 yara yapıldıktan sonra sığala yağı veya mia denilen balsam gövde üzerinde oluşmaya başlar.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X