Sinameki (Hindistan), İskenderiye Sinameki Yorumlar

İSKENDERİYE SİNAMEKİ, SİNAMEKİ (HİNDİSTAN)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Sinameki Otu, Sinameki Yaprağı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Sinameki (Hindistan), İskenderiye Sinamekisi.

+ Sinameki Yaprağı Otunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Sinamekinin faydalarını sayacak olursak; sinameki otunu fazla kullanımda ishal yapıcı özelliğe sahiptir. Sinameki otu Kabızlığı giderir. Basur tedavilerinde yumuşatıcı olarak kullanılır. Sinameki otunun bağırsakları çalıştırma ve müshil etkisi ile Zayıflamaya yardımcıdır. Anal fistür ve anal fissürin tedavilerinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Sinameki otunun en büyük özelliği bağırsakları çalıştırma özelliğidir. Sinameki otunun kullanımı halk arasında çok yaygındır. Müshil yaptığı dozlarda karın ağrısı yapmasına rağmen, bulantı ve kusma yapmaz. Fakat doz artarsa böyle bir etkide görülebilir. Bağırsak kaslarının kasılmasına sebep olan maddeler rahim kaslarını da etkileyebileceğinden hamilelerde kullanılmamalıdır. İdrar ve adet söktürücü etkileri vardır. İdrar söktürücü özelliği ile vücutaki fazla yağ ve suların atılmasını hızlandırır. Aksi taktirde düşüğe yol açabilir. Sinameki yaprağı ile hazırlanmış çay, saçlara sürüldüğünde faydası görülür.

+ Sinameki Yaprağı, Sinameki Otunun Kullanım Şekli:

Sinamekinin kullanımı; kuru yapraklar toz haline getirilerek veya su ile kaynatılarak dâhilen kullanılabilir.
Sinameki Yaprağı Otu kullanımı tarif 1: Sinameki otu bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Sinameki otu çayı, Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Sinameki otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Sinameki Yaprağı Otu kullanımı tarif 2: 20-30gr. kadar Sinameki yaprağı otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Sinameki otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Sinameki yaprağı otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Sinameki otu çayından içilir. Şayet Sinameki otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Sinameki Yaprağı Otu kullanımı tarif 3: Sinameki yaprağı mutfak robotu, blendır, değirmen veya havanda dövülerek toz, un haline getirilir. Toz haline getirilmiş sinameki yaprağı otu günde 2-3 defa bilhassa yemeklerden 20-30 dakika kadar önce dolu doluya birer çay kaşığı yutulur. Sinameki yaprağı tozunu herhangi bir gıda (yoğurt, ılık su, meyve suyu, vb.) ile karışıtırıp öğünlerde tüketebilirsiniz.

+ Sinameki Otunun, Sinameki Yaprağının Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Sinameki otu Baklagiller familyasındandır. Dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400 ‘ü aşkın sinameki türü yetişmektedir. Kuzeydoğu Afrika, Arabistan ve Hindistan’da kurak topraklarda ve dağlarda yabani olarak bulunur. Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Genelde sinameki bitkisi 100-150 m’ye kadar yükselen ağaç türleri de vardır. Sinameki türleri bileşik yapraklı, çoğunlukla sarı çiçekli, baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerin içinde, rengi kırmızımsı tatlı tohumları bulunur.

+ Sinameki Otunun İçindeki Maddeler:

Sinameki otunun içerisinde; Flavonlar, rezin, antrokinonlar, antrasen türevleri, müsilaj bulunmaktadır.Not:Sinameki ağacının Anadolu türünün tohumları zehirli olup kusturucu etkiye sahiptir. Sinameki Yaprakları müshildir.

+ Sinameki Yaprağı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hindistan sinamekisi yaprakları Haziran ve Aralık, İskenderiye sinamekisi yaprakları ise, Eylül ve Mart aylarında olmak üzere yılda iki defa toplanır, temiz bir yere yayılarak kendi halinde kurumaya terk edilir. Sinameki meyveleri ise olgunlaşınca toplanarak kurutulur ve kullanılacağı zaman su ile kaynatılıp içilir. Türkiye’de genellikle Hindistan Sinamekisi bulunur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X