Sincan, Dövülmüş Avrat Otu, Karaasma Yorumlar

DÖVÜLMÜŞ AVRAT OTU, KARAASMA, SİNCAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Dövülmüş Avrat Otu, Karaasma, Sincan.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Dâhilen kurutulmuş bitki müshil, kusturucu ve idrar söktürücü olarak bilinir. Taze bitkinin dâhilen kullanımı tehlikelidir. 30 gr. kurutulmuş dövülmüş avrat otu 1 lt. suda kaynatılarak günde 2-3 bardak içilir. Taze kök ve gövdeler, romatizmal ağrıları gidermek için ağrıyan yere sürülür. Çok sayıdaki kalsiyum oksalat kristali ciltte tahriş yaparak kızartır. Şişme ve morarmaya sebep olur. Dövülmüş avrat kökünden bir dilim kesilerek ağrıyan yere sürülürse ağrıları azaltır.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kök ve gövdeleri taze olarak veya yıkanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilip kullanılır.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Vatanı Güneydoğu Avrupa ile Kuzey Afrika’da da yetişmektedir. Boyu 1,5- 3 myi bulan sarmaşık çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizilmiş olup, kalp şeklindedir. Yapraklarının üst düzeyi parlak yeşil, kenarları bütün, üzeri derin damarlı ve uzun saplıdır. Çiçekleri yeşilimsi beyaz veya sarımsı yeşil renktedir. Meyveleri 1 cm çapında önce yeşil sonra sarımtrak olgunlaşınca kan kırmızısı renkte, yuvarlak küre şeklinde, vişne büyüklüğünde ve 3-6 tanesi bir arada bulunur. Dövülmüş avrat otu eldivensiz tutulduğunda, dövülmüş kadınlardaki morartıya benzer bir morarma belirir. Bu yüzden bu bitkiye dövülmüş avrat otu denmektedir.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Dövülmüş avrat otu bitkisinin içerisinde, nişasta, müsilaj, saponin türevlerinden kalsiyum oksalat ve en son bulunan ve de zehirli olan 4,6,7 phenanthrenchinondur.

+ Dövülmüş Avrat Otu Bitkisini Toplama, Kurutma:

Kökleri sonbaharda sökülerek toplanır, yıkanır ve kurutularak kaldırılır. Kökleri toplanırken eldivensiz toplamamak gerekir. Şayet birleşimindeki kalsiyum oksalat kristalleri deriye batarsa morarmasına sebep olur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X