Sinirliot, Sinirli Yaprak Otu, Ateşotu Yorumlar

ATEŞOTU, SİNİRLİOT, SİNİRLİ YAPRAK OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Sinirliot Bitkisinin Diğer İsimleri:

Sinirliot, Sinirli Yaprak Otu, Ateşotu.

+ Sinirliot Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Pektin ve tanen kabız yapıcı olarak etkir, kuru yapraklardan 50 gramkaynar suya atılır ve günde 2 fincan içilir. Bu sıvı ayrıca tanenin hafif mikrop öldürücü etkisi sebebiyle haricen basit yaralar ve sivilcelerde kullanılır. Hemoroidlerde sabah akşam rectal enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Ayrıca idrar söktürücü, balgam çıkartıcı ve göğüs yumuşatıcı etkisi de vardır. Taze yaprakları kanamaları durdurur, yine taze yapraklardan elde edilen sıvı misli kadar gül yağı ile karıştırılıp, alnı ovmak suretiyle baş ağrılarında tüketilir. Astıma, mide rahatsızlıklarına, bağırsak nezlesine, vereme, çıbana, basura, fistüle, diş ağrısına, rahim iltihabı ve akıntılarına, bağırsak iltihabına, balgam söktürme, böbrek tıkanıklığına, ciltte kapanmayan yaralara faydalı olduğu bilinir.

+ Sinirliot Bitkisinin Kullanım Şekli:

Yapraklar yaz aylarında toplanarak gölge bir yerde kurutulur. Faydalanılacağı zaman suyla kaynatarak içilir.

+ Sinirliot Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

20- 30 cm yüksekliğinde, sulak yerleri seven, Mayıs ve Ekim ayları içerisinde türüne göre değişik renkli çiçekler açan, otsu bitkilerdir. Değişik türler tüm Güney Asya, Avrupa ve Anadolu’da yayılmıştır. Yol kenarları, tarlalar ve kuru çayırlarda en çok görülen bitkilerdendir.

+ Sinirliot Bitkisi İçindeki Maddeler:

Tanen, pektin, müsilaj, organik asitler ve aucubin adlı glikozid maddeyi taşırlar.

+ Sinirliot Bitkisi Toplama, Kurutma:

Sinirliotun yaprakları, büyük bir hassasiyetle taze yaprakları ezilmeden Mayıs ve Ekim aylarında toplanır. Havalı ve kuru yerlerde muhafaza edilmeli ve kurutulmalıdır. Bitkinin özellikle şifalı kısımları kesinlikle güneş altında kurutulmamalıdır. Eğer maksimum kuruma süresi 5 gün ise 2 gün daha kurumaya bırakılmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X