Siyah Hardal, Hardal Yorumlar

HARDAL, SİYAH HARDAL
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hardal Bitkisinin Diğer İsimleri:

Hardal, Siyah Hardal.

+ Hardal Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hardal eski Yunanlılardan beri kullanılan bir bitkidir. İçinde bulunan müsilajdan dolayı bağırsaklardan su çekerek dışkının yumuşamasını sağlar. Acı lezzeti sebebi ile iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Göğsü yumuşatıp, öksürüğü keser. Bu etkiler için hardal toz olarak günde 3 kez 0,5 gr. yutulur. Haricen hardal lapası, hardal yakısı ve hardal banyosu şeklinde, tahriş edici olduğundan kanı cilde çekmek ve ağrı kesmek amacıyla kullanılabilir. Romatizma ve sinirsel ağrılara faydalıdır. Lapa yarım saatten fazla ciltle temas etmemelidir. Ayrıca hardal baş ve diş ağrılarını geçirmek için de kullanılır.

+ Hardal Bitkisinin Kullanım Şekli:

Tohumlar kullanılacağı zaman, toz haline getirilir ve su ile karıştırılarak lap şeklinde kullanılır. Yemeklerde baharat olarak kullanımı herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle et ile servisi yaygındır. İngiliz ve Fransız mutfağında çok ünlüdür.

+ Hardal Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50 cm boyunda, tüylü yapraklı, koyu sarı çiçekli bir bitkidir. Bütün Avrupa, Kuzey Afrika ve Hindistan’da yetişmekte olan hardal bitkisi yurdumuzda da bütün bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir. Beyaz ve siyah olmak üzere 2 tür olan hardalın yeryüzünde yayıldığı bölgelerde aynıdır.

+ Hardal Bitkisi İçindeki Maddeler:

Hardal tohumlarında müsilaj, sinapin, yağ, sinigrin ve alil hardal yağı bulunmaktadır.

+ Hardal Bitkisi Toplama, Kurutma:

Mart ortasından Mayıs sonuna kadar tohumları bahçe ve tarlalara 25- 30 cmarayla ekilir. Nemli, kireçli, killi ya da kumlu topraklarda daha güçlü yetişir. Hardal bitkisi Temmuz sonu Ağustos ortasına kadar kapsülleri toplanır ve dövülerek tohumları çıkarılır. Tamamen kuruduktan sonra kaldırılır. İyi kurutulmazsa küflenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X