Siyelek, Keten, Keten Tohumu, Zeyrek Yorumlar

SİYELEK, KETEN, KETEN TOHUMU, ZEYREK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Siyelek, Keten, Keten Tohumu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Keten, Keten tohumu, Zeyrek, Siyelek, Kirbas, Bezir, Bızıktan, Zerpik, Paşuk.

+ Siyelek, Keten Tohumu ve Keten Yağının Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Keten tohumunun faydası; Müshil, sindirim sistemi koruyucusu, ağrı giderici (lapa), öksürük kesici (göğse lapa), sindirim sistemi iltihaplarını ve tahrişlerini gidericidir. Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir. Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Menopoza bağlı şikayetleri hafifletir.
Keten tohumu Kalp damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kalp damar hastalıklarından ve tıkanıklıklarından korur. Kolesterol tigliserit ve şeker seviyesini dengelemede kullanılır. Yüksek tansiyonu düşürür. Romatizmal hastalıkları önler. Sinir sistemini güçlendirir. Hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler.
Keten tohumu Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir. Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.
Keten tohumu Solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. Öksürüğü giderir. Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.
Keten tohumunun İktidarsızlık, prostat ve kısırlığa karşı etkilidir. Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir. İçeriğindeki enfeksiyon giderici maddeler romatoid artrit, sedef, alerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici etkiye sahiptir.
Keten tohumu içerisinde bulunan Omega-3, vitamin B-12 ve lifler açısından zengin olması, hücreleri genç tutarak yaşlanmayı geciktirici bir etki sağlar.
Keten tohumu İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Sinir sistemini güçlendirir.
Keten tohumu haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Egzama sedef hastalıklarında kullanılır. Nasırlarda kompres olarak kullanılır.
Keten tohumunun içeriğinde Omega3, Omega6, Omega9 yağ asitleri, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif, protein, Lignanlar (kansere karşı maddeler), vitaminler, mineraller, aminoasitler bulundurmaktadır.
Keten tohumu somon balığı kadar Omega-3 içerir. Ayrıca B12 vitamini açısından da zengindir.Hayvansal gıdalardan sonra en çok B12 vitamini bulunduran bitkisel gıda Keten tohumudur. Dolayısıyla Keten Tohumu vejeteryanlar için de muhakkak kullanılması tavsiye edilen bir bitkidir.
Keten tohumunun özellikle mide-barsak sistemindeki sorunlara karşı iyi geldiği ve içerdiği yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri sayesinde, adeta bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Keten tohumu içeren gıda takviyeleriyle kandaki kolestrol seviyesinde düşme gözlenmişir.
Son yıllarda keten tohumu, östrojene benzer maddeler içerdiği, menopoza bağlı şikâyetleri azalttığı için de tüketilmeye başlandığı bildirilmektedir. İçerdiği bazı asitler sayesinde eklem romatizmasına karşı faydalıdır.
Keten tohumu içeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir..Ayrıca sinir sistemini ve hafızayı güçlendirici olarak tavsiye edilmektedir.Keten tohumunun zayıflatıcı etkisi olduğundan, günümüzde çok fazla tercih edilmektedir.

+ Siyelek, Keten Tohumu Kullanım Şekilleri:

Siyelek, Keten Tohumu Kullanım Tarif 1: Keten tohumundan tane olarak bir çay/tatlı kaşığı kadarı ağızda çiğnerek veya su ve benzeri sıvı gıdalar ile birlikte yutulur. Keten tohumu tüketimi bu şekilde günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilebilir.
Keten tohumunun taneleri Bal, pekmez, yoğurt, su veya herhangi bir şey iki misli kadar karıştılır. Oluşan Keten tohumlu karışım günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.
Siyelek, Keten Tohumu Kullanım Tarif 2: Keten tohumundan tane olarak yenilebildiği gibi, havanda dövülerek veya mikserde çekilerek un edilir yenir. Bir tatlı kaşığı, Keten tohumu unu sade olarak ve Bal, pekmez, yoğurt, su veya herhangi bir şey iki misli kadar karıştılır. Oluşan Keten tohumu macunu günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.
Siyelek, Keten Tohumu Kullanım Tarif 3: Keten tohumundan 1 tatlı kaşığı kadarı 1 su bardağı kaynar sıcak su içerisinde 10-15 dakika demlendirildikten sonra aç karına ılık olarak günde 3 su bardağı Keten tohumu çayı içilir. Demlendikten sonra isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir.

+ Siyelek, Keten Tohumu Yağının Kullanımı:

Keten tohumu yağı günde 3 defa bilhassa aç karına birer tatlı kaşığı içilir. Ayrıca salatalarınız da tüketebilirsiniz. Haricen Keten tohumu yağı cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Siyelek, Keten Tohumu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Siyelek, Keten, keten tohumu bitkisi 10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağıdır. Ana vatanı Mısır olan keten bitkisi Eski Mısırlılar tarafından milattan en az 5000 yıl önce mumları sarmak için yetiştirmeye başlamışlardır. Keten tohumu keten denilen kireçli topraklarda yetişen otsu bir bitkinin tohumudur. Sağlık açısından ketenin özellikle tohumlarından ve yağından faydalanmak gerekmektedir. Ketengiller familyasının örnek bitkileridir. Anayurdu Akdeniz havzasıdır. 100 kadar keten türü olup bu türlerden bazısı ülkemizde yetişmektedir. Bunlardan Yabani ketenin (L. angustifolium) kültüre alınmasıyla elde edilen Keten bitkisi (L. usitatissimum) konumuzla en çok ilgili olan türdür. 30-100 cm. boylanabilen biryıllık bir tarım bitkisidir. Bitkinin tepesine doğru dallara ayrılan yeşil renkli gövdesi: almaşık dizili, ucu sivri ve uzunca biçimli yalın yaprakları: yaz boyunca açan gök mavisi renginde 5 taçyapraklı, süs çiçeği gibi güzel görünüşlü çiçekleri vardır. Olgunlaşan çiçekleri, bir ucu sivri, yuvarlak biçimli, her biri 2 tohum taşıyan 5 gözlü kahverengi meyvelere dönüşür. Kireçli topraklan ve ılıman iklimi seven keten bitkisi, tohumlarıyla üretilir. Bitkinin tohumlarından elde edilen ve boyacılık, muşamba yapımı, kimi zaman da besin endüstrilerinde sıkça kullanılan bu yağa bezir ya da beziryağı denilir. Bezir yağı yapımında ham maddedir. Küsbesine (köftün) denir. Bitkinin tohumları ezilip yağı alındıktan sonra kalan küspesi değerli bir hayvan yemi olur. Ketenin gövdesinden elde edilen lifler de, makbul sayılan keten ipliği yapılmak üzere dokumacılıkta kullanılır.

+ Siyelek, Keten Tohumu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Siyelek, Keten bitkisinin içerisinde; B1, B2, C, E, Folik asit, Potasyum, Magneyum, Kalsiyum, Kükürt, Sodyum, Demir, Çinko, Krom,Bakir, Nikel, Kobalt, Mangan, Molibden, Iyot, Flor, Silikon.. Keten bitkisinin tohumlarında linoeik, linolenik ve oleik asitleri içeren % 30-40 oranında sabit yağ: yapışkan bitki sıvısı, protein ve promarin adı verilen glikozit bulunur.

+ Siyelek, Keten Tohumu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Siyelek, Keten Tohumlar iyice olgunlaştıktan sonra, çiçek kapsülleri iyice kahverengi olunca, genellik eylül sonunda toplanır. Keten Tohumları makine ile iyice harmanlandıktan sonra çok iyi şekilde kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X