Soğan, Soğan Tohumu Yorumlar

SOĞAN, SOĞAN TOHUMU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Soğan’ın Diğer İsimleri:

Soğan, Soğan Tohumu, Taze Soğan, Allium Cepa.

+ Soğan’ın Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Soğan vücut direncini arttırır. Vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yolarlını açar ve öksürüğü keser. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir ve böbrek taşlarının ve kumların dökülmesine yardımcı olur, tekrar oluşmasını önler. Mikrop öldürücüdür. Kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Yaraların hemen kapanmasına yardımcı olur. Egzama ve dolama hastalılarına fayda sağlar. Karaciğer çalışma sistemini düzenler. Hazmı kolaylaştırır, kanı temizler, sinirleri rahatlatır. Sıkıntı ve bunalıma faydalıdır. Uyku problemini ortadan kaldırır. Hafızayı güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Kemik erimesine karşı etkilidir.

+ Soğan’ın Kullanım Şekli:

Soğan bilindiği gibi çiğ olarak, yemeklerde pişirilerek kullanılır. Salatalarda da tüketilir. Lapa halinde de haricen kullanılır. Suda bekletilerek suyu içilir (tansiyon ve şeker düşürücü olarak), özsuyundan pamukla burun ve kulağa tampon yapılır. Ayrıca soğan suyu zayıflamak için kullanılmaktadır. Ayrıca kabukları soyulmadan külde pişirilen soğan yara veya çıbanın üzerine ikiye ayrılarak sarılır. Özsuyu ise nasır ve siğilleri giderir.

+ Soğan’ın Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50 cm boyunda, nemli bölgelerde yetişen, ilkbahar ve yaz aylarında açan mavi çiçekli bit bitkidir. Orta Avrupa, Balkanlar ve yurdumuzda Kuzey Anadolu’da yetişir.

+ Soğan’ın İçindeki Maddeler:

Şekerler, organik asitler, A, B, C vitaminleri, sülfürlü bir uçucu yağ ve alin türevleri içermektedir.

+ Soğan Toplama, Kurutma:

Soğan yeşil yapraklı iken ve kuru olarak (baş soğan) hasat edilir. Sökülen baş soğanlar tarla yüzeyinde birkaç gün kurumaya bırakılır. Daha sonra toplanıp, çuvallanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X