Söğüt Ağacı, Söğüt Yaprağı Yorumlar

SÖĞÜT AĞACI, SÖĞÜT YAPRAĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Söğüt Ağacının Diğer İsimleri:

Söğüt Ağacı, Söğüt Yaprağı, Aksöğüt, Keçi Söğüdü, Boz Söğüt, Gevrek Söğüt, Erguvani Söğüt, Badem Yapraklı Söğüt.

+ Söğüt Ağacının Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Acı lezzetiyle iştah açıcı ve lezzet vericidir. Vücuda kuvvet verir. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır. İdrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcı olur. Kanama durdurucu etkisinin yanında adet kanamalarını da düzenleyici etkiye sahiptir ve mikrop öldürücüdür. Tanenle kabız, salisin glikoziti ile hafif ateş düşürücü ve ağrı kesici etkiye sahiptir. Uykusuzluğa karşı da kullanılmaktadır. Zehirli olmaması sebebi ile iyi bir halk ilacıdır. Haricen 40 gr kuru kabuk 1 lt suda, su 0,5 lt kalıncaya kadar kaynatılır ve günde 3-4 bardak içilir. 5 gr söğüt yaprağı bir cezvede kaynatılıp, yatmadan yarım saat önce içilirse uyku verir. Genelde kullanılan kısmı yaprakları ve kökleridir.

+ Söğüt Ağacının Kullanım Şekli:

Söğüt yaprağından bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 40-50 gr. söğüt yaprağı 1-1,5 lt. su içinde bir taşımlık kaynatma demleme usulü ile demlenip, süzülür. Oluşan söğüt yaprağı çayı serin yerde muhafaza edilir. Söğüt yaprağı çayından günde 3 su bardağı bilhassa ılık olarak içilir.

+ Söğüt Ağacının Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

İlkbahar aylarında söğütgiller familyasından yeşil sarı renkli çiçekler açan 20 metreye kadar yükselebilen, rutubeti çok sevdiğinden su ve akarsu kenarlarında yetişen bir ağaçtır. Yapraklar parçalanmamış, sadedir. ve uzun şerit halinde veya eliptik yapıdadır; kenarları tam veya bezeli ve ince dişli, kaba dişli, dilimli dişlidir. Genel olarak kısa saplıdır. Çoğunlukla kulakçıkları vardır. Bütün Avrupa kıtasında, Amerika’da mevcuttur. Ülkemizde 25 e yakın tür olduğu tespit edilmiştir. Marmara Bölgesi, Karadeniz kıyıları ve İç Anadolu’da çok yaygındır. Tıbbi açıdan makbul olan aksöğüttür. Eski Yunan uygarlığında ünlü hekim Dıoscarıdes döneminden beri ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak bilinmektedir. Dıoscorıdes, bitkinin türlerini ve tıbbi etkilerini M.S 60 da ayrıntılı olarak yazmıştır. Dünyaca ünlü aspirin, başlıca bu bitkiden elde edilir. Eskiden romatizmal ateş ve ağrıda kullanılan bir ilaç olan söğütten saf aspirin eldesi 1838’de Pisa’da İtalyan Profesör Rafaele Piria tarafından gerçekleştirilmiştir. Sentetik aspirin ise 1860’da Alman Kimyager Kolbe tarafından Leipzig’de ima ledilmiş ve bugün tüm dünyada en çok kullanılan ilaçlardan biridir.

+ Söğüt Ağacının İçindeki Maddeler:

Söğüt ağacı tanen reçine ve etkili madde olarak salisin glikoziti içermektedir.

+ Söğüt Ağacı Toplama, Kurutma:

2.5 yaşındaki dalların kabukları soyulup ilkbaharda güneşte kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X