Taflan, Lazkirazı, Lazüzümü Yorumlar

LAZKİRAZI, LAZÜZÜMÜ, TAFLAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Lazkirazı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Lazkirazı, lazüzümü, Taflan, Karayemiş, Gürcükirazı.

+ Lazkirazı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Lazkirazı öksürüğü keser, sinirleri yatıştırır, bronşite faydalıdır. Nefes darlığını giderir. Kalp çarpıntısı giderir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Karın ağrısına ve bulantılara karşı faydalıdır. Adet gecikmelerini gidermeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı geciktirir. Cilt hastalıkları, kanser, Alzheimer ve şeker hastalığına karşı koruyucudur. Özellikle taflan suyu şeker hastaları için faydalıdır. Kemik yapısını geliştirir. Hemoroide iyi gelir. Özsu egzamaya yarar. Sakinleştirici özelliğe sahiptir. Sigaraya karşı isteksizlik doğurur. Taş düşürücüdür ve bağırsak tembelliğini giderir. Uyku vericidir. Dişleri korur. Demir eksikliğini giderici özelliği vardır. Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır. Hayvanlara taze olarak yedirilir.

+ Lazkirazı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Taflan yapraklarından su buharı damıtması ile taflan suyu elde edilir. Meyveleri taze olarak kullanılır. Meyve tohumları kurutulup toz haline getirildikten sonra, sabah akşam 2 çay kaşığı alınması kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Taze yaprakları ise suyu sıkılarak kullanılır. Taze yaprakları zehirlidir bu nedenle, yaprakların yenmesi zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat vermesi için kullanılır. pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır.

+ Lazkirazı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Vatanı Türkiye’nin Karadeniz bölgesi olan bitki, Avrupa ve Amerika’ya kadar yayılmıştır. 2- 5 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen, Nisan Mayıs aylarında beyaz çiçekler açan, kiraz görünümünde parlak koyu kırmızı veya siyah meyveleri olan, rutubetli ve gölge yerleri seven bir ağaçtır. Bitki salkım halinde durur ve meyvesi zeytin büyüklüğündedir. 1500 ‘lü yıllarda Fransız bir hekim olan P.Belan tarafından Trabzon’da görülüp, fark edilmiş ve oradan İstanbul’a, İstanbul’dan da tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Park ve bahçelerde yetiştirilen bir süs ağacıdır. Memleketimizde Kuzey Anadolu’da yabani olarak da yetişir.

+ Lazkirazı Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Bitkinin yapraklarında şekerler, tanen, kalsiyum oksalat, emulsin isimli enzim ve prulaurasin adlı bir glikozit vardır. Bunun parçalanmasıyla çok zehirli bir madde olan HCN yani siyanhidrik asit meydana gelir.

+ Lazkirazı Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Meyve verimi 5- 10 yıllık bitkilerde başlar ve yılda bir kez meyve verimi gerçekleşir. Yaprakları çiçek açma döneminde yani Nisan – Mayıs aylarında genç, fakat tamamen gelişmiş yapraklar elle toplanır. Yaşlı ve kışın toplanan yaprakların etken maddece fakir olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Yapraklar daim taze olarak kullanıldığından kurutmaya ve depolamaya gerek yoktur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X