Tarçın, Tarçın (Çin), Tarçın (Seylan) Yorumlar

TARÇIN, TARÇIN (ÇİN), TARÇIN (SEYLAN)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Tarçın Bitkisinin Diğer İsimleri:

Tarçın, Çubuk Tarçın, Kabuk Tarçın, Çin Tarçını, Seylan Tarçını.

+ Tarçın Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. Kalsiyum, Magnezyum ve lif bakımından zengin bir bitkidir. Kandaki şeker seviyesinin düşürülerek şekerin dengelenmesini sağlar. Sindirme yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. Midedeki kasların uyarılmasını sağlayarak mide tembelliğini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesini kolaylaştırır. Antiseptik özelliği ile mikropları öldürücü etki gösterir. Vücuda direnç kazandırarak cinsel gücü arttırır. Asabiyetin yol açtığı sıkıntıların giderilmesinde etkilidir.

+ Tarçın Kabuğu Toz Tarçın Kullanım Tarifleri:

Tarçın Kullanım Tarifi -1: Tarçın tozundan veya Tarçın kabuğundan bir tutam, bir çay/tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Tarçın çayı demlenmesi için 7-8 dakika kadar beklenir. Tarçın çayı demlendikten sonra süzülür. Tarçın çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Tarçın çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.
Tarçın Kullanım Tarifi -2: 40-50 gr. Tarçın tozundan veya Tarçın kabuğundan 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Tarçın çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak Tarçın çayından içilir.
Tarçın Kullanım Tarifi -3: Çubuk Tarçın bütün olarak kullanılabildiği gibi, havanda dövülerek veya mikserde çekilerek öğütülmüş, un edilmiş toz olarak da kullanılır. Tarçın tozu/unu Bal, pekmez, yoğurt gibi herhangi bir şey ile iki üç misli kadar karıştırılır. Oluşan Tarçın macunu günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı tercihen öğünlerden önce aç karına yenilir.

+ Tarçın Yağının Faydaları:

Tarçın yağı dudak olgunlaştırma yönünden çok etkili bir, bitkisel yağdır. Ruh hastalıklarında, kalp rahatsızlıklarında, öksürük, soğuk algınlığı hazımsızlık, nezle, iştahsızlık gibi problemlerinizde kullanabileceğiniz ve son olarak damar hastalıklarında önemli bir yağ olduğunu unutmayınız. Tarçın yağından burnunuza günde 1-2 damla, damlatmanız beyin damarlarınızı açılabilmesini sağlar. Cinsel gücü arttırıcı etkisi olduğu gibi, cinsellikte kullanılan en önemli bitkisel yağlardan bir tanesidir.

+ Tarçın Yağının Kullanım Şekli:

Tarçın yağından, 1 fincan ılık su içerisine veya kesme şeker üzerine 5-7 damla damlatılarak yenir. Haricen Tarçın yağı cilde gerektiği kadar masaj friksiyon ile sürülür.

+ Tarçın Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Tarçın; Çin’in doğusu ve Hindistan’da yetişen tarçın, defnegiller familyasının bir üyesidir. Baharat ve şifa kaynağı olarak kullanılan bitki genç dalların dış kısımlarının soyulup kurutulduktan sonra kabuk haline gelmesi ile kullanılır. 0,2mm – 1mm kalınlıkta açık kahverengi, boru şeklinde kıvrılmış ve çoğu iç içe geçmiş kabuk parçalarından oluşmaktadır. Türk mutfağına yemek ve tatlılarda baharat olarak giren tarçın son yıllarda sağlık alanında yapılan araştırmalar sonucu şifalı bitkiler listesindeki yerini almıştır. Tarçın 6- 12 cmboyunda ağaç olup geriden uzun silindir şeklinde bir gövde ve üstünde büyük bir kronu (taçı) vardır. Tarçın 2-3 yaşında iken gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. Bu 2- 3 cm uzunluğundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Çiçekleri ağacın tepesindeki dalların ucunda topluca bir arada bulunur ve çiçekleri oldukça küçük olup beyazımsı yeşil renklidir. Meyveleri 0,5cm çapında, yarısına kadar kaba yaprakları tarafından sarılmış ve yumurta şeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeşil renk alır. Yaprakları 7- 15 cm uzunluğunda, 4- 6 cm eninde, oval veya yumurta şeklinde, kenarları bütün, üstü parlak ve koyu yeşil, altı ise mattır. Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

+ Tarçın Bitkisi İçindeki Maddeler:

1arçın içerisinde; Eter yağı türevleri (uçucu yağlar) %1-2,5 arasında olup en önemlileri; Sinamikaldehit %65-75, Eugenel %5-10, Sinamikalkol, Sinamikasit, Cinamilasetat 0-Methoksisinamikaldehid, Kinolol, Phellandren, Pinen, Cymol ve Caryophyllen. Procyanidinler %2 arasında olup en önemlileri Procyanidin A2 ve bunun üçlü ve beşli bileşikler. Diterpenler; Cinnzeylanol ve Cinnzeylanin. Şeker türevlerinden Mannit içerir ve bu da %92 Xylozlar ve %8 Arabinozlardan oluşur. Ayrıca musilaj, Nişasta, Fenolkarbonikasit, Klasiyumoksalat ve az miktarda β-Sitosterin bulunmaktadır.

+ Tarçın Bitkisi Toplama, Kurutma:

Tarçın; 2-5yaşındaki Tarçın fidesinin gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilince bitkinin kütüğünden yetiştiği yöreye ve toprağa göre şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyulur. Kabukların dışındaki mantarsı kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır. Seylan tarçının kabukları iç içe dizilmiş ve öylece kurutulmuştur. 0,5mm kalınlığında 15- 25 cmuzunluğunda açık kahverengimsi, narin ve hoş kokuludur. Çin tarçını koyu kahverengimsi, tadı keskin, 1- 3 mmkalınlığında, 30- 50 cmuzunluğundadır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X