Tarhana, Çörtük, Çördük Yorumlar

ÇÖRTÜK, ÇÖRDÜK, TARHANA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Çörtük Otunun Diğer İsimleri:

Çörtük, Çördük, Tarhana, Kırkork.

+ Çörtük Otunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Astım, bronşit, saman nezlesi, böbrek taşları, romatizma ve egzamada faydalıdır. Yara iyi edici etkisi dolayısı ile mide ülserinin tedavisinde kullanılır. Gaz giderici, mide ağrısı, mide zayıflığı ve gastritte faydalıdır. Ruhi çöküntüyü tedavi eder giderir. Turşulara katılır. Sindirim sisteminde faydalıdır. Tarhana hazırlanırken koku verici olarak kullanılır. Tadı acı olup, fazlası bünyeye zararlı gelebilmektedir.

+ Çörtük Otunun Kullanım Şekli:

Çörtük otu 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. Bitki toz haline getirilir, günde 2 gr su ile içilir.

+ Çörtük Otunun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Maydanozgiller familyasındandır. Bodur çalı görünümünde çok yıllık, 20- 25 cm yüksekliktedir. Çiçekleri sarı ve kuvvetli kokuludur. Kurutulmuş çiçek ve yapraklarından infüzyon yolu ile faydalanılır. Bazı kesimler tarafından çördek otu bazı kesimler tarafından ise çürdürotu olarak bilinen bu bitki, dallı, budaklı, yaprakları sivri ve ayva biçimindedir. Bitkinin çiçekleri mavi renkte olurken, dikenli olup çiçeklerinin tozu; sarı veya sarımsıdır.

+ Çörtük Otunun İçindeki Maddeler:

Çörtük otu uçucu yağ ve tutin içermektedir.

+ Çörtük Otunu Toplama, Kurutma:

Çörtük otu taze iken toplanır ve gölgede kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X