Turp, Çalgıcı Otu, Yabani Hardal Yorumlar

ÇALGICI OTU, TURP, TURP TOHUMU, YABANİ HARDAL
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Çalgıcı Otunun Turpun Diğer İsimleri:

Turp, Çalgıcı Otu, Yabani Hardal, TurpTohumu

+ Çalgıcı Otunun Turpun Faydaları – Turpun Tıbbi Etkileri:

Turpun Faydaları; Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor. C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Turpun en büyük özelliği ise içeriğindeki antioksidan etki. Bu etki kırmızı turp’ta, turpa rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha fazla bulunuyor. Turpun antioksidan etkisi, vücut’ta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor. Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor. Bu nedenle turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi öneriliyor. Turp, emziren annelere de süt yapıcı özelliği nedeniyle tavsiye ediliyor. Yüksek oranda potasyum içeren turp, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına da şifa kaynağı oluyor. Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha fazla tüketilen turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu nedenle, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor. Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor. Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniyede üretiliyor. Osmaniyenin Kadirli ilçesi Türkiyenin toplam turp üretiminin yüzde 70ini karşılıyor.

+ Çalgıcı Otunun Turpun Kullanımı:

Turpun Kullanımı, Turp’un Kullanım Şekli, Kök gövde salata olarak veya suyu çıkarılıp içilerek, tohumlar ezilip suyla karıştırılarak veya macun halinde tüketilir.Yapraklar da salata olarak tüketilebilir.

+ Çalgıcı Otunun Turpun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Turp’un Familyası, Turp 40-100 cm boyunda bir veya iki yıllık bir bitki olup, gövdesi yuvarlak ve tüysüzdür. Yaprakları kanat şeklinde olup her kanat 5-11 yapraktan meydana gelir ve kanar yaprakların ucundaki yapraklar büyüktür. Yaprakların kenarları kertikli, üzeri pörtüklü ve koyu yeşil renklidir. Çiçeklerin taç yaprakları 15-25 mm uzunluğunda ters yumurta şeklinde , beyaz veya açık morumsu renkte genellikle dört adettir. Ve kupa yaprakları 6-10 mm uzunluğunda ve mızrak şeklindedir. Kökleri küre şeklinde 5-20 cm çapında üzeri ağ şeklinde dışı siyah içi beyaz ve acımsı bir tadı vardır.

+ Çalgıcı Otunun Turpun İçindeki Maddeler:

Turp’un İçeriğinde, kalori. Protein,karbonhidrat, kolesterol, lif; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folik asit ve, C vitamini.

+ Çalgıcı Otunun Turpun Toplanması, Hasadı:

Turp’un toplanması hasatı, Kökler yeteli büyüklüğe ulaştıklarında,yapraklar yeşil iken,tohumlar kuruma başlangıcında toplanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X