Tütün, (Sigara) Yorumlar

TÜTÜN, (SİGARA)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Tütün Bitkisinin Diğer İsimleri:

Nicotiana Tobacum.

+ Tütün Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Nikotin direkt olarak beyinde değişik uyarılara sebep olduğundan, etkileri çok çeşitli ve karmaşıktır. Mide ve bağırsak hareketleri, mide asit salgısı artar. Bunların sonucunda ihal gelişebilir. Beyindeki merkezleri etkileyerek kusmaya ve idrarın azalmasına neden olur. Damarları daraltır, kanda pıhtılaşma eğilimini fazlalaştırır, kalp atışlarını hızlandırır. Tansiyonu yani kan basıncını yükseltir. Gözyaşı ve tükürüğü arttırır. İştahı azaltır. Nefes darlığı ve öksürüğe yol açar. Tütünün su ile kaynatılmasıyla elde edilen sıvı bit, pire, kene gibi vücut parazitlerini uzaklaştırmak için haricen vücuda sürülür. Küçük deri kesiklerinde kanı durdurmak için tütün yaprağı konulması halk arasında çok yaygındır.

+ Tütün Bitkisinin Kullanım Şekli:

Tütünün değişik kullanım alanları vardır. Sigara, puro, nargile şeklinde keyif verici olarak dumanı içilir. Tütün yaprağı özel işlemlerden geçirildikten sonra kıyılarak elde dilen enfiye de aksırtıcı ve keyif vericidir. Tütün suda kaynatılarak kullanılmamasına rağmen geniş tüketim alanı olan sigara sebebiyle oldukça önemlidir. Çünkü sigara içen insan, her sigarada 3 mgr nikotin almaktadır.

+ Sigara:

Sigara tiryakiliği dünyada en yaygın kötü alışkanlık olarak kabul edilebilir. Sigaranın zararları çok uzun bir süre sonra ve dolaylı olarak görüldüğü için bu zararları pek önemsenmez. Türkiye’de de sigara içimi oldukça yaygın olup, bilhassa önceleri nadiren sigara içen hanımlar arasında da bu kötü alışkanlık hızla artmaktadır. Sigaranın zararları içilen miktar ile doğrudan ilgilidir. Sigara dumanı ile tütünün içerdiği kimyasal bileşikler farklıdır. Çünkü yanmayla kimyasal bileşiklerde değişim meydana gelmektedir. Sigara dumanı içinde tütünün yanmasıyla ortaya çıkan yaklaşık 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunların bir kısmı zehirli ve tahriş edicidir. Çoğu kısmı ise kanserojen yani kanser yapıcı maddelerdir. Sigara yakıldığında ilk çekilen dumanları, son çekilene nazaran daha az madde içermektedir. Sigara dumanı, hem temas ettiği vücut yüzeylerini tahriş edici etkisi, hem de buralarda kana emildiğinden sistemik etkileriyle çeşitli hastalıklara yol açar. Bunlardan 3 tanesi kanser, damar sertliği ve bronşittir. Bronşitin başlıca sebebi sigara dumanının, akciğerleri döşeyen hücrelerin korunma fizyolojisini bozmasıdır. Bronşit yerleştikten sonra tedavisi çok zordur. Damar sertliğinin sebebi nikotinin damarları daraltan ve kandaki pıhtılaşma eğilimini arttıran etkilerdir. Mesela beyindeki damarları tutarsa erken bunamaya, unutkanlığa, kalbi tutarsa kalp ağrılarına, böbreği tutarsa kötü huylu çok yüksek tansiyona, bacak damarlarını tutarsa yorgunluk ve bacaklarda şiddetli ağrılara sebep olur. Hamilelikte hem bebeye hem anneye oldukça zararlıdır.

+ Tütün Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Geniş yapraklı, 1 metre boyunda, Haziran-Ağustos ayları arasında pembe-kırmızı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Tütünün vatanı Amerika’dır. 1550’de Antiller’den Avrupa’ya 1601’de de Avrupa’dan Anadolu’ya tacirler tarafından getirilmiştir. Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak yetiştirilen tütün ülkemizde de doğal olarak Batı Anadolu bölgesine yayılmıştır. Ayrıca Orta Karadeniz’de Bafra, Samsun, Canik ve Trabzon civarında, Marmara bölgesinde, Balıkesir, Bursa, İzmit, Düzce ve çevresinde, Trakya’da Kırklareli, Keşan ve Malkara’da yetiştirilmektedir.

+ Tütün Bitkisi İçindeki Maddeler:

Tütün yapraklarında tanen, nişasta, zamk, reçine ve alkaloitler bulunmaktadır. Hepimizin bildiği gibi en önemli alkaloid nikotindir. Bunun yanında nikotine benzeyen nornicotin, isonicotin, nicotyrin, nicotin gibi alkaloitlerde içermektedir.

+ Tütün Bitkisi Toplama, Kurutma:

Tütün yaprakları iyice olgunlaştıktan sonra gece veya sabah erkenden toplanır, iplere dizilir ve 1 gün gölgede pörsütüldükten sonra, ızgaralar üstünde güneşe bırakılarak kurutulur. Kurutmanın ardından depolara alınan yapraklar su ile ıslatılır. Yumuşayan yapraklar denkler haline konur ve ticarete sevk edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X