Uçgun, Ravent, Ravend, Işgın Yorumlar

IŞGIN, RAVENT, RAVEND, UÇGUN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Işgın Bitkisinin Diğer İsimleri:

Işgın, Ravent, Ravend, Uçgun.

+ Işgın Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Işgın bağırsakta su emilimini azaltarak dışkıyı yumuşatır ve müshil olarak tesir eder. İçildikten 5 saat sonra etki eden ravent, tahriş edici olmadığı için çocuklarda ve yaşlılarda kullanılabilir. İshal yapıcı doz 0,5-2 gr civarındadır. Çocukların kullanımında şurup hazırlanır ve bunu için 100 gr. Işgın kökü 0,5 lt. suda kaynatılır ve 1 gün tutulur. Bezden süzülen sıvıya yarım kilo şeker konup 5 dk. kaynatılır ve soğutulur. Bu şuruptan günde 2 çorba kaşığı verilir. Acı bir madde olduğu için iştahı açar. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Safra kesesi taşı ve iltihaplarında faydalıdır. Ayrıca vücudu kuvvetlendirir. Sarılık ve çocuk havalesi durumlarında da kullanılır.

+ Işgın Bitkisinin Kullanım Şekli:

Işgın, toz ve şurup halinde veya su ile karıştırılarak ilaç şeklinde kullanılır. şurup su şeklinde elde edilir.100 gr. parçalanmış ravent kökü yarım litre suda 12 saat tutulur. Bu süre sonunda bezden süzülür. 1 kg. şeker eklenerek kaynatılır ve sıcak iken tekrar süzülür.

+ Işgın Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

1- 2 metre boyunda, büyük yapraklı, beyaz çiçekli bitkilerdir. Uzakdoğu’da Çin ve Tibet’in dağlık bölgelerinde Moğolistan dağlarında yetişir. Karabuğdaygiller familyasından, büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri vardır. Rheum ribes türü Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da mevcuttur. Çok eski zamandan beri Çinliler tarafından kullanılan ravent, eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından da biliniyordu. 18. yy.da kervanlarla Rusya’ya gelen ilaç buradan Avrupa pazarlarına kadar yayılmıştır.

+ Işgın Bitkisi İçindeki Maddeler:

Etkli maddelerin en önemlisi, oksimetilantrakinon, emodin, ve chrysophandır. Ayrıca tanen ve bol miktarda kalsiyum oksalat kristalleri mevcuttur.

+ Işgın Bitkisi Toplama, Kurutma:

Temmuz ve Ağustos aylarında kökler topraktan çıkarılır. Taze iken mantar tabakasıyla kaplı dış kabuk soyulur ve çok güneşli olmayan yerlerde taş üzerine serilerek kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X