Üzüm, Üzüm Asması, Üzüm Çekirdeği Yorumlar

ÜZÜM, ÜZÜM ASMASI, ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Üzüm Bitkisinin Diğer İsimleri:

Üzüm, Üzüm Asması, Asma.

+ Üzüm Faydaları ve Tıbbi Etkileri:

Üzüm beden ve zihin gücünü artırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Şişmanlıkta faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğini sağlar. Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Besleyicidir. OPC denilen oligomeric proanthocyanidinler üzüm çekirdeği ekstresi ile çam kabuklarında bolca bulunurlar. Pycnogenol da denirse de bu daha ziyade ticari bir isimdir. Çok kuvvetli bir antioksidandır. OPC nin, arteryal kalp hastalığıyla suçlanan kan yağının ve kolesterolün oksidasyonunu önlemeye yardımcı olduğuna inanılır. Kolajeni serbest radikallerden korudukları için cilt bakımında önemlidirler, iltihaplanmayı azaltırlar. Anti-iltihapsal olduğundan arterit, alerjiler ve diğer iltihabi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yaşlandıkça kılcal damarlar kırılganlaşır ve kan dolaşımı düşer. Kan damarlarının sağlık ve bütünlüğünü koruyarak cilt hücrelerine oksijen ve yiyecek ulaşımını geliştirerek büyümeyi ve onarımı destekler. Zayıf kan damarlarını destekleyici iyi bir ilaç diye kabul edilebilir. Üzüm çekirdeği çam kabuğundan daha güçlüdür. C Vitamininin aktivitesini arttırırlar. C vitamini kemiğin ana maddelerinden olan kolajen üretimi için gereklidir. Ayrıca kolajen, cildin altındaki yapı iskeleti olduğundan kolajen eksikliği, kırışıklığa da yol açabilir. Varis tedavisinde yardımcıdır, ayak kramplarının giderilmesinde yardımcı olur.

+ Üzüm Bitkisinin Kullanımı Şekli:

Üzümün tazesi tüketildiği gibi çerez olarak kuru üzümde çok fazlaca tüketilir. Kuru üzümden yarım veya tam avuç olarak günde üç defa aç karına yenilir.

+ Üzüm Çekirdeği Faydaları:

Üzüm çekirdeği damar sertliğini önler. Kalp krizi riskini azaltır. Üzüm çekirdeği damarları korur. Gözün saydam tabakasını korur. Cildin daha sıkı ve elastik olmasını sağlar. Üzüm çekirdeği C vitamininin etkisini artırır. Çekirdek, damar hastalıklarını tedavi ediyor. Cildin bağdokusunda olan kollajeni güçlendirir. Diabetli ve varisli kişilere son derece yararlıdır. Zayıflamış kan damarlarının yapısını güçlendiriyor. Cildin elastik, yumuşak ve düzgün olmasını sağlıyor. Üzüm çekirdeği özü kan ve lenf dolaşımını düzenler. Hücre yenileyici etkisiyle cildin güzelleşmesini sağlar. Üzüm cekirdeği cilt üzerinde de olumlu faydalar sağlar. Bağ dokusunu kuvvetlendirerek cildin sarkmasını önler. Gözlerdeki kılcal damarlarda kan dolaşımını kuvvetlendirir. Basur ve varis gibi toplardamar yetersizliklerinde yararlıdır. Yüksek tansiyon hastalarında kılcal damarları güçlendirdiği görülmüştür. İyi kolesterolün yükselmesine kötü kolesterolün azalmasına katkıda bulunur. Üzüm çekirdeğinin faydası sedef ve egzama gibi deri rahatsızlıklarında da önemlidir. Cilt ve dudak koruyucu ürünler, yüz ve vücut kremleri gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Maküler dejenerasyon ve kataraktan koruması üzüm çekirdeğinin göz sağlığı için önemini gösterir. Yaşlanmaya bağlı görme gücünde bozulma meydana gelmesi gibi sorunları engelleyici özelliği vardır. Hücre koruyucu etkisinden dolayı kozmetik alanında da oldukça popüler olmuştur. Devamlı bilgisayar kullananların göz sağlığını korumaları için de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Solgun cansız cilde sahip olanlar ve cilt kırışıklığından şikayet edenler için üzüm çekirdeği doğal bir yardımcıdır. Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucudur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Üzüm çekirdeğinin yararları arasında histamin salgısını azaltarak alerjiye karşı önleyici etkide bulunması da vardır. Aynı zamanda kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da tespit edilmiştir.

+ Üzüm Çekirdeğinin Kullanım Şekli:

Üzüm çekirdeği tane olarak kullanıldığı gibi dövülüp ezilerek veya mikserde çekilerek toz edilir. Günde 3 defa tercihen aç karına birer çay/tatlı kaşığı sade olarak veya su, süt, yoğurt, pekmez, şerbet gibi bir şey ile karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca bir su bardağı kaynamış sıcak su içine bir tutam, bir tatlı kaşığı kadar (5-6 gr.) üzüm çekirdeği katılır. Demlenmesi için 8-10 dakika beklenir. Üzüm çekirdeği sıcak su içinde demlendikten sonra süzüp isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Günde 3-4 defa öğünlerden önce veya sonra ılık olarak tüketilir.

+ Kan Üzümü/Siyah Çekirdekli Üzümün Faydaları:

Kan Üzümü olarak ta biline Çekirdekli siyah üzüm hem mevsiminde hemde kurutularak tüketilen faydaları aslında saymakla bitmez. Siyah çekirdekli kan üzümü adeta sağlık deposudur. Siyah kuru üzümün faydalarını okuduğunuzda tazesinden hiçbir farkı olmadığını anlayacaksınız. Siyah üzüm, güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflamak için yapılan rejimlerin ana ürünüdür. Siyah kuru üzüm tıpkı aspirin gibi kanı sulandırdığından koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyucudur. Kuru siyah üzümün kabuğunda bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller. Bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de etkilidir. Siyah çekirdekli kan üzümü, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeksizin böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Siyah çekirdekli kan üzümü kanın temizlenmesi için yardımcı olur.

+ Kan Üzümü/Siyah Çekirdekli Üzümün Kullanımı:

Siyah çekirdekli kan üzümü çerez olarak günde 3 defa bilhassa öğünlerden önce aç karına birer avuç tüketilebilir. İsteğe göre 1 yemek kaşığı üzüm bir su bardağı su ile demleme usulü demlenir. Oluşan üzüm çayı günde 3-4 su bardağı aç karına ılık olarak içilir.

+ Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları:

Üzüm çekirdeği yağı özellikle kozmetikte kullanımı yaygın olan bitkisel yağlardandır. Üzüm çekirdeği yağı cilt nemlendirme kontrolü için tercih edilen bir kozmetik üründür. Üzüm çekirdeği yağı gerçekten harika bir nemlendirici olarak cildi besleyerek hizmet eder. Bu yağ cilde parlak bir dokunuş katar. Hafif ve ince bir yağ olduğu için üzüm çekirdeği yağı aromaterapide kullanılan temel yağlardandır. Üzüm çekirdeği yağı güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidanlar E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 20 kat daha güçlüdür. Üzüm çekirdeği yağı düşük total kolesterole yardımcı olur. Faydalı HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) konsantrasyonu artırır. Aşırı kolesterolü vücut hücrelerinden geri taşıyarak karaciğerden uzaklaştırılmasını sağlar. Yanı sıra yapılan bir çalışmada, araştırmacılar üzüm çekirdeği yağının arterlerde kalp krizi ve inmeye neden olan plakların serbest kalmasına yardımcı olduğunu tespit etmişlerdir. Üzüm çekirdeği yağı, kanser olmayan meme kistlerinden meydana gelen bazı şişliklerin küçülmesine yardımcı olabilir. Üzüm çekirdeği yağı cilt rengi ve cilt dokusunu iyileştirerek varislerin küçülmesine yardımcı olabilir. Bu yağ, C vitamini için bir katalizör görevi görür ve ekstremiteler dahil olmak üzere vücudun tüm alanları için besin açısından zengin kan akışını arttırır. Üzüm çekirdeği yağı gözdeki küçük kan damarlarının daha verimli çalışmasına neden olarak gözün görme yeteneği geliştirebilir. Bunların dışında üzüm çekirdeği yağı saç bakım ürünlerinde ve güneş yanığı losyonlarında, vücut, dudak ve el kremlerinde de kullanılan bir yağdır.

+ Üzüm Çekirdeği Yağının Kullanımı:

Yüzünüzü akşam temizledikten sonra üzüm çekirdeği yağını sürün (tabi ki gözaltlarına değil, sadece çevresine) ve Ateroskleroz (damar sertleşmesi) riskini azaltır. Tümörlerin büyümesini durdurmaya yardım eder. Üzüm çekirdeği yağı yaşlanma etkilerini geciktirir. İdrar söktürücü, müshil ve kuvvet verici olarak önerilir. Görüş kaybına neden olan maküler dejenerasyondan korur. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Üzüm çekirdeği yağı, Yüksek tansiyonu düşürür. Üzüm çekirdeği yağı LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür. Yaşlanma etkilerini geciktiren kozmetik kremlerin temel ana maddesidir. Üzüm çekirdeği yağı kalp rahatsızlığı ve felce karşı korumaya yardım eder. Aynı zamanda toksinlerden arınan cilde taze ve diri bir görüntü vermektedir. Yüksek düzeyde folik asit içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğine sahiptir Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırarak cilde nemlilik kazandırmaktadır. Kılcal damarları onararak, cilt kırışıklıklarını düzeltmekte, cilt sarkmasını engellemektedir. Üzüm çekirdeği yağı tamamen doğal olduğundan, sentetik kozmetik ürünleri gibi karaciğere zarar vermemektedir. Dâhilen; 1 fincan ılık suya 5-6 damla damlatılarak kullanılır. Haricen; cilde friksiyon yoluyla uygulanır. Salata soslarında, marinatlarda kullanılabilir. Eklem ağrılarında masaj olarak uygulanır.

+ Üzüm Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Üzüm, Asma, Rhamnales takımının Vitaceae familyasına dahil bir bitkidir. Bu familya, 12 cinsi ve yaklaşık 700 türü kapsamaktadır. Sözkonusu familyaya dahil türlerin ortak özelliği; tırmanıcı bitkiler olması ve yapraklarının karşı tarafında tutunma organı olan sülükleri veya meyveleri olan üzüm salkımlarını içermeleridir. üzümünden yararlandığımız asmalar, Vitaceae familyasının Vitis (V) cinsi içerisinde yer almaktadır. Bunun da, Euvitis ve Muscadinia olmak üzere iki alt cinsi vardır. Diploid kromozom sayısı; Euvitiste 38, Muscadiniada 40 tır. Bu ise, Muscadiniaya dahil bazı türlerdeki hastalıklara dayanıklılık genlerinin, rnelezleme yoluyla Euvitise dahil türlere aktarılmasını güçleştirir. Muscadinia alt cinsine; V. rotundifolia, V. munsoniana ve V. popenoei olmak üzere 3 tür dahildir. Oysa, Euvitis alt cinsi, üzümünden yararlanılan asmaların büyük çoğunluğunun girdiği V. vinifera ile birlikte, toplam 59 türü içermektedir. Fakat, günümüzde Çin başta olmak üzere, bazı ülkelerde yeni türler ortaya çıkarılmaktadır. Dolayısıyla, mevcut tür sayısının da artma olasılığı vardır. Yurdumuzda mevcut üzüm çeşitlerinin tamamına yakını V. vinifera türüne girer. Fakat, özellikle Karadeniz bölgesinde V. labrusca türüne dahil olan asmaların da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Vitis vinifera türü, biri kültür asması, diğer ikisi yabani asma olmak üzere toplam 3 alt türe sahiptir. Yabani asmalardan silvestris yurdumuzun değişik yörelerinde kendiliğinden yetişen bir alt türdür. Diğer yabani alt tür ise Kafkasyada yetişmektedir.

+ Üzüm Bitkisi İçindeki Maddeler:

Üzüm dünyanın en yaygın ve sevilen meyvelerinden biridir. Üzüm’ün besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri C vitamini içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, demir ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.

+ Üzüm Toplama, Kurutma:

Üzüm yaprakları yaz boyunca toplanıp çayı veya yemeği yapılabilir, fakat toplanan yaprakların ilaçlanmamış olması gerekir. Üzüm salkımı ise eylül ve ekim aylarında toplanır ve taze olarak yenir, suyu çıkarılır, suyuna şıra denir. Şıradan pekmez, pekmezden de bulama yapılır. Üzüm suyundan şıra denilen tatlı hafif mayhoş içecek yapılır. Şıradan da sirke yapılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X