Yabani Gül, Kuşburnu, Köpek Gülü Yorumlar

KUŞBURNU, KÖPEK GÜLÜ, YABANİ GÜL
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kuşburnu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kuşburnu, Yabani Gül, Köpek Gülü, Gül Burnu, İt Burnu, Gül Elması.

+ Kuşburnu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kuşburnu, Yaban gülü ağacının zeytin tanesi iriliğindeki renkli meyvelerine kuşburnu adı verilir. Halk arasında yaban gülü, gül burnu olarak ta bilinen kuşburnu meyveleri sonbahar döneminde olgunlaşarak toplanıp kullanılmaya hazır hale gelir. Memleketimizde taze olarak yenildiği gibi, marmeladı da yapılmaktadır. Tadı ekşimsi mayhoşluktadır. Kuşburnunun sunduğu şifaları sıralayacak olursak; C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesi olmakla beraber portakalın içerdiği C vitamininin 40 kat fazlasını içermektedir. Kuşburnunun içinde B1, B2, K, P vitaminleri, protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri vardır. Kuşburnu nezle ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklılık sistemini güçlendirir. Mide kramplarına ve sindirim sistemi bozukluklarına karşı fayda sağlar. İyi bir kan temizleyicidir. Vücuttaki yorgunluk ve halsizlik hissiniyok etmede faydalıdır. İdrar yollarındaki mikropları etkisiz hale getirerek iltihaplanmaların önüne geçer. Güçlü bir bağırsak yumuşatıcı olmakla birlikte kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Romatizma ağrılarının azalmasına tedaviyi desteklemektedir.
Kuşburnu idrar sökücü, kan dindirici, su birikmesi, kum döker, taş düşürür, müshildir, mide spazmına akciğer rahatsızlığına iyi gelir, bağırsakları çalıştırır, zor işeme, şeker, boğmaca, öksürük, göden çıkmasında gözünden yaş gelenlere iyi gelir. Basur, egzama ve ateşli hastalıklarda kullanılır. Gözleri kuvvetlendirir, raşitizmde faydalıdır, kan temizleyici, kurt düşürücü, yumuşatıcıdır, mide kramplarına, bulantı ve kusmaya iyi gelir. Vücuda dirilik verir, romatizma ağrılarını giderir, böbrek üşütmesine iyi gelir.

+ Kuşburnu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kuşburnu kurumuş meyvelerinden bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Kuşburnu çayı demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Kuşburnu çayı demlendikten sonra süzülür. Kuşburnu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Kuşburnu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.
Diğer tarif ise; 40-50 gr. Kuşburnu tanelerinden 2-2-5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Kuşburnu çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak Kuşburnu çayından içilir.

+ Kuşburnu Yağının Faydaları:

Kuşburnu çekirdeklerinden elde edilen yağ, kozmetik sektöründe kırışıklıkları ve erken yaşlanma belirtilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Kuşburnu yağı kendi içeriğinde bulunan linoleik asit (Omega 6), linolenik asit (Omega 3) ve Retinol (Vitamin A) ile cilt hücrelerini beslediği için cildin yenilenmesine yardımcı olur.

+ Kuşburnu Yağının Kullanım Şekli:

Kuşburnu yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Kuşburnu Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kuşburnu Ülkemizde 200 m yüksekliğe kadar görülür. Çok yaygın bir bitkidir. Yol kenarlarında, orman aydınlıklarında ve kayalık yerlerde gözükür. Boyu 3 – 4 mye kadar uzayabilir. Çalı görünümlüdür. Gövde ve dallar sert dikenlerle kaplıdır. Yapraklar 5 – 7 yaprakçıktan bir araya gelmiş bileşik yaprakçıklardır. Elips biçiminde olup kenarları ince dişlidir. Çiçekler pembe veya beyaz olup haziran ve temmuz aylarında açar. Meyveleri olgunlaştıklarında 1 – 2,5 cm arası, yumurta biçimli ve parlak kırmızı renkte olurlar. Aslında meyvelerinin ismi kuşburnu diye isimlendirilir. Ülkemizde 25 e yakin yabani gül yetişmektedir.

+ Kuşburnu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Kuşburnu içersinde B1, B2, B3, C,E, K, Boron, Demir, Kalsiyum, Fosfor, Bioflavonoidler, Pektin, Müsilajlar, Sitrik asit, Malik asit içermektedir.

+ Kuşburnu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Kuşburnu ekim ve kasım aylarında toplanır. Kuşburnu meyveleri boylamasına kesildikten sonra içleri tohumlardan ve tohumların çevresindeki tüylerden temizlenir. Gölge havadar yerlerde hızla kurutulan meyvelerin neminin tamamen çıkması için 35 – 40c de havalı fırında iyice kurutulur. Cam kaplarda saklanır. Yapraklar ilkbaharda toplanır ve ince serilerek gölgede kurutulur. Çiçekler tomurcuk durumundayken toplanır ve taç yaprakları gölgede kurutulur. Tohumlar etrafındaki tüylerden temizlenip iyice yıkanıp kurutulur. Metal olmayan kaplarda çok uzun müddet saklanabilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X