Yabani Kestane, Atkestane, Hint Kestane Yorumlar

ATKESTANESİ, HİNT KESTANESİ, YABANİ KESTANE
Şifalı Bitkinin makalesi altında bitki ile ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Atkestanesinin Diğer İsimleri:

Atkestanesi, At Kestanesi, Hint Kestanesi, Yabani Kestane, Acı Atkestanesi, Koca Atkestanesi, Beyaz Çiçekli Atkestanesi, Kalifornia Atkestanesi, Çin Atkestanesi, Sarı Atkestanesi, Amerika Atkestanesi, Teksas Atkestanesi, Çalı Atkestanesi, Kırmızı Atkestanesi, Boyalı Atkestanesi, Japon Atkestanesi, Kırmızı Çiçekli Atkestanesi, Sarı Çiçekli Atkestanesi..

+ Atkestanesi Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Atkestanesi özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak at kestanesi kullanılıyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler at kestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor. Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda at kestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan at kestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır. Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.

+ Atkestanesi Bitkisinin Kullanım Şekli:

Atkestanesi vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikâyetler ortadan kalkacaktır. At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane at kestanesini rendeleyin. 2 tane at kestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyan eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.

+ Atkestanesi Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Atkestanesigiller familyasının örnek bitkisidir. Kuzey Yarıkürede yetişen Aesculus cinsi, kışın yapraklarını döken 25 kadar ağaç ya da çalı halindeki bitki türünün ortak adı at kestanesidir. Bunlardan konumuzla en çok ilgili olan, Koca at kestanesi ya da Beyaz çiçekli at kestanesi (A. hippocastanum) türünün anayurdu Balkan Yarımadası olup bu tür on yedinci yüzyılda Avrupa ya yayılmıştır. Türkiye’de park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen ve 20- 30 m. kadar boylanabilen bu ağaca kısaca at kestanesi diyeceğiz. At kestanesi ağacının gövdesi düz ve sık dallı, tepesi düz olur. Kenarları dişli, ucu sivri 5-9 yaprakçıktan oluşan yaprakları koyu yeşil renklidir. Üzerlerinde pembe lekeler bulunan ve piramit biçimli salkımlar oluşturan beyaz çiçekleri yaz aylarında açar. Bu çiçeklerden oluşan kapsül durumundaki kalın çeperli meyveleri dikenlidir. Meyveler olgunlaşınca, yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden 1-3 adet parlak koyu kahverengi, tadı buruk ve acı olan tohumu düşer. Eskiden soluğan (nefes darlığı) çeken atlara verildiğinden bu tohumlara ve bitkiye at kestanesi adı verilmiştir. At kestanesi, tohumlarıyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır. Bitkinin sağlığa en yararlı bölümü tohumlarıdır. Bunlar, yani at kestaneleri bol miktarda nişasta, şekerler, saponin, tanen, yağ, bazı acı maddeler ile aeskulin ve fraksini içerir. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır. Ağacın ekşi tadı olan körpe yaprakları bazı yerlerde toplanıp sarması yapılarak yenilir.

+ Atkestanesi Bitkisi İçindeki Maddeler:

Atkestanesi bitkisinin içinde acı madde, tanen, saponinler, aesculin ve aescın denilen 2 glikozid mevcuttur. Tohumda bunlara ek olarak nişasta, şekerler ve yağda bulunur.

+ Atkestanesi Bitkisi Toplama, Kurutma:

Atkestanesinin vatanı Balkanlar, Türkiye, Kafkaslar olup yetiştirilmesi problem değildir. Türkiye’de sürekli kesilmesi nedeni ile oldukça azalmışken Avrupa ülkelerinde oldukça sık görmek mümkündür. Tohumları 25-30cm derinliğe gömülmüşse kısa zamanda filiz salarak büyür. Tohumun ekilmesi için en uygun zaman Mart sonu Nisan ayıdır, fakat Mayıs Haziran’da ekilebilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X