Yapışkan Otu, Bere Otu, Duvar Fesleğeni Yorumlar

BERE OTU, YAPIŞKAN OTU, DUVAR FESLEĞENİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Bere Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Bere Otu, Yapışkan Otu, Duvar Fesleğeni.

+ Bere Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Bere otu idrar artırıcı, kan temizleyici, serinletici, albüminde, basur, ödem, öksürükte, aybaşı göremeyen hanımlarda, kabızlığı giderici, kanlı ishalde, dizanteride, vücuttaki şişkinliklerde, vücuttaki tıkanıkları açmada faydalıdır. Diğer adıyla da yoğurt otu olarak bilinen bitki, lenf ve kan temizleyici, deri hastalıklarında ve kanser hastalıklarında yararlıdır. Çayı ile sürekli yapılan gargaralar guatr ağrılarını hafifletir. Çayı ile yapılan gargaralar ses telleri kısıklıklarına da çok iyi gelir. Cilt yaralarının iyileşmesinde çok yararlıdır. Ağız yaralarına ve boğaz iltihaplarına yoğurtotu çayı gargaraları iyi gelir. Safrakesesi taşında fayda sağlar. Öksürüğü geçirir. Romatizmada kullanılır.

+ Bere Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan 8-10 gr içilir. Vücuttaki şişlikleri gidermek, tıkanıklıkları açmak için haşlanan suyu tatlı veya ekşi şerbetlerle içilir. Kabızlığı gidermek için sabahları aç karna içilir. Karında su toplanmasında (istiskada) yapraklarının suyu sıkılır, 8-10 gr içilir. Kanlı basurda, idrar zorluğunda, taş ve kum dökmek için haşlanan suyu soğuduktan sonra içilir. Adet göremeyen kadınlarda yapışkan otu kaynatılır, 1 gece ayazda bekletilir, üzerine mavi bir bez örtülür, her sabah bir miktar içilir.

+ Bere Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Bere otunun gövdesi dört köşedir. Çiçeklidir. Çiçekleri grup halinde dalların ucunda bulunur ve beyazımsı yeşil renktedir. 30-80 cm boyunda çok yıllık dikine yükselir ve bulunduğu yerde yayılarak kümeler oluşturur. Yaprakları yumurta-mızrak şeklinde yani önce yumurta şeklinde yarıdan sonra uca doğru sivrilerek mızrak şeklini alır. Yaprakların kenarları bütün koyu yeşil renkli 4-8 cm uzunluğunda 2-4 cm enindedir. Çiçekleri yaprak sapları dibinde kümelenmiş şekilde oldukça küçük çok sayıda çiçekten meydana gelir.

+ Bere Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Yapışkan otunun birleşimindeki maddeler hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. Bitkinin acı maddeler, tanin, favonitler ve potasyum nitrat içerdiğini bilmekteyiz.

+ Bere Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Mayıs’tan Ekim’e kadar yerden 5-10cm yukarıdan keserek demet yapılır, havalı, güneşli ve kuru yerlerde kurutulur. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğin¬den kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X